Džaković podnio krivične protiv Krapovića i Marovića

„Osumnjičeni su u združenom organizovanom kriminalnom poduhvatu izvršili zamjenu zemljišta u površini 7119 kvadrata u selu Mažići, za istu toliku površinu 7119 kvadrata u Bečićima u lokaciji Tršikovica – potes Gršnjikovica."

8258 pregleda 8 komentar(a)
Džaković, Foto: Vuk Lajović
Džaković, Foto: Vuk Lajović

Nezavisni odbornik Stevan Džaković podnio i je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Nikole Gojka Krapovića, Slobodana Gojka Krapovića i Nikole Vladimira Krapovića, kao i Svetozara Marovića zbog razmjene 7.119 kvadrata zemlje porodice Krapović u selu Mažići za isto toliko parcelu na lokalitetu Tršikovica u Bečićima. Osim krivične prijave protiv oca i strica bivšeg gradonačelnika Dragana Krapovića, Džaković je podnio krivičnu SDT- u i protiv Dragana Krapovića, te sekretara za zaštitu imovine Nikolu Plamenca, zbog izgradnje solitera u centru Budve.

On je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je podnio krivičnu prijavu protiv Nikole Gojka Krapovića, Slobodana Gojka Krapovića i Nikole Vladimira Krapovića, Svetozara Marovića u vrijeme izvršenja krivičnog djela visoki funkcioner DPS-a i drugih NN lica iz opštine Budva iz Sekretarijata za zaštitu imovine i Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj, zbog zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i protivzakonitog uticaja sa elementima organizovanog kriminala, nesavjesnog rada u službi, umišljaja.

„Osumnjičeni su u združenom organizovanom kriminalnom poduhvatu izvršili zamjenu zemljišta u površini 7119 kvadrata u selu Mažići, za istu toliku površinu 7119 kvadrata u Bečićima u lokaciji Tršikovica – potes Gršnjikovica. Osporena Odluka o razmjeni nepokretnost je br.0101-576/1 od 30. decembra.2008., a osporeni Ugovor je br. 001-176/1 od 26. januara 2009. Predlažem Specijalnom Državnom tužilaštvu Crne Gore, da protiv okrivljenih lica pokrene krivični postupak i da ih optužite Sudu sa predlogom da se po Zakonu kazne za krivična djela po članu 15, 23, 24, 25, 416, 417 i 422 Krivičnog Zakona CG. Takođe predlažem primjenu člana 112 Krivičnog zakona, te da se pomenuta Odluka i Ugovor proglase ništavnim, a da se stranke u postupku obeštete na realnim tržišnim osnovama, kao I svi ostali vlasnici zemlje u blizini deponije u Mažićima. Takođe tražim da se Opštini vrati u posjed zemlja u Gršnjikovici koja je data kao obeštećenje porodici Krapović“, kazao je Džaković.

On je kazao da je takođe Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Dragana Krapovića, u vrijeme izvršenja krivičnog djela predsjednik opštine Budva, sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine opštine Budva Nikole Plamenca, dipl.ing.arh. dekan arhitektonskog fakulteta u Podgorici doc.dr.Svetislava Popovića, ovlašćeni procjenjivač dipl.ing.građ.mr Sanje Radović, i druga NN lica zaposlena u opštini Budva i Ministarstvu održivog razvoja i turizma“, naveo je Džaković.

On je pojasnio da Opština ima svoju katastarsku parcelu u sastavu urbanističke parcele 16.4 na kojoj je „sagrađen čuveni soliter i da nije adekvatno naplatila svoje vlasništvo i svoje koeficijente koji su iznosili oko 42,75 odsto

„Izvještaj o procjeni broj 01-902/16 od 17. avgusta2016. koji je uradio Arhitektonski fakultet piše: ''Uvažavajući navedeno i polaznu pretpostavku da je ''vrijednost naknade iskorišćenih kapaciteta katastarske parcele'' koja se nalazi u okviru urbanističke parcele, ekvivalentna njenoj tržišnoj vrijednosti, bez onzira na pravo vlasništva,...''.Ovo bi značilo da mogućnost gradnje kapaciteta na nekoj parceli, nema uticaja na ekonomsku cijenu te parcele, ili drugim riječima, da je vrijednost neke katastarske parcele ista bilo da je na njoj moguće graditi jedan ili 50 spratova. Svi znamo da se tako niko od nas ne bi ponašao kada odlučuje o svojoj zemlji – imovini. Ako oduzmemo pogođenih 750.000 eura koje bi trebalo da su investitori prihvatili da plate potpisivanjem Ugovora sa predsjednikom Opštine, dolazimo do cifre za koju je Opština Budva namjerno, združenim kriminalnim djelovanjem oštećena. To je ukupno oko 2.076.424,8 eura .Iz svega navedenog jasno je dokazano da je odbornik Krapović Dragan, u vrijeme izvršenja krivičnog djela je obavljao funkciju predsjednika opštine Budva, kao predlagač sporne Odluke – Rješenja najodgovorniji za primjenu zakona i pozitivnih propisa, i da snosi najveću odgovornost jer je dozvolio da budžet opštine Budva bude oštećen za oko2.000.000 eura“, naglasio je Džaković.

Kako je kazao Krapović je sve to svjesno uradio.

„ Bio je upozoren od strane mene na samoj sjednici Skupštine opštine da će se ovo isto desiti, i podrobno sam mu tada objasnio šta je protivzakonito. Imajući u vidu činjenicu da je vlasnik ove zgrade njegov vjenčani kum, jasno je da je Krapović tada namjerno propustio da zaštiti budžet opštine koju je predstavljao i da je namjerno radio kako bi uštedio pare svojemu kumu.Sloboda je i kada ne štetite budžet grada koji treba da štitite, kada ne zloupotrebljavate službeni položaj da bi obogatili kumove.Onaj ko sebe vidi kao šerifa i ko osvetu služi hladnu, treba da vidi dublju poruku filmova Sergia Leonea“, zaključio ej Džaković.

Bonus video: