Radulović: Nezaposlenost je jedan od najvećih problema mladih u Ulcinju

"Mladih, sposobnih, ambicioznih i stručnih ima dovoljno. Samo nam treba dozvoliti da pokažemo i dokažemo koliko i kako umijemo, jer zaista volimo svoj grad", zakljčuila je Radulović.
0 komentar(a)
Maša Radulović, Foto: SNP
Maša Radulović, Foto: SNP
Ažurirano: 25.01.2018. 12:09h

Kandidat za odbornika i nosilac izborne liste “Za zdravi Ulcinj – građanski hrabro” SNP-DF-slobodni građani Ulcinja Maša Radulović kazala je da je jedan od najvećih problema mladih ljudi u Ulcinju, kao uostalom i u cijeloj Crnoj Gori, nezaposlenost.

"Činjenica je da i pored završenih škola i stečenih diploma, nemamo posao kada se vratimo u svoj grad. Zato velika većina ili ostaje tamo gdje je stekla diplomu ili jednostavno odu još dalje, najčešće u inostranstvo. Zar nije žalosno da mi, mladi ljudi, svoje znanje treba da pokazujemo i da se dokazujemo u nekim drugim sredinama, a ne u svom gradu koji toliko volimo, a koji nam jednostavno zbog loše uprave ne pruža takvu mogućnost? A itekako smo mu potrebni, znamo to već godinama. Znaju to i starije generacije, koje su gotovo iscrpile sve svoje intelektualne moći, a i strpljenje koje godinama unazad crpi nepravda", rekla je Radulović.

Ona je rekla da je potreba za mladim, obrazovanim kadrom neophodna, a Ulcinjani to znaju.

"Ulcinjska lokalna uprava nije u stanju da takve ljude zadrži. Nerijetko smo u situaciji da se zapitamo da li naš grad zaista teži ka zadržavanju stručnih pojedinaca ili onih koji su stekli diplome na ovaj ili onaj način? Nažalost, praksa nam daje najbolji odgovor. Mladi su pokretačka snaga svakog društva. Njihovo djelovanje u društvenom i političkom životu je izvor rasta i razvoja svakog grada. Sa druge strane je i potreba nas mladih da doprinesemo svemu tome. Kao nekad naše starije kolege, spremni smo da stvaramo temelje saradnje, poštovanja i razumijevanja, da intenziviramo komunikaciju u smislu zajedničkog djelovanja i pronalaženja rješenja za probleme koji se tiču nas mladih, a u svrhu dobrobiti našeg grada. Koalicija Za zdravi Ulcinj – građanski hrabro u svom programu koji je ponudila građanima Ulcinja je zacrtala da je na prvom mjestu jačanje kapaciteta omladinskih organizacija na nivou grada i stvaranje institucionalnog okvira za mlade, otvaranje kancelarija za mlade i lokalni savjet. U skladu sa nevoljama sa kojima se kao i cjelokupno društvo susrećemo, potrebno je osnovati svojevrstan centar za odvikavanje od psihoaktivnih supstanici. Organizovati razne radionice i savjetovanja na temu pomoći mladima da se lakše snalaze u ovim, po sve nas, teškim vremenima. Neohodno je aktivirati mlade ljude da budu što više uključeni u procese odlučivanja na lokalnom nivou. Ulcinju toga ne manjka. Mladih, sposobnih, ambicioznih i stručnih ima dovoljno. Samo nam treba dozvoliti da pokažemo i dokažemo koliko i kako umijemo, jer zaista volimo svoj grad", zakljčuila je Radulović.

Bonus video: