Šta Tivćanima za lokalne izbore nude nosioci izbornih lista?

Tivat više ne smije biti u poziciji da bilo koja partija ima apsolutnu vlast, rekao je Zdravko Mitrović, nosilac izborne liste Socijaldemokrate Crna Gore "Ivan Brajović – Tivat mora bolje”

22193 pregleda 3 komentar(a)
Tivat, Foto: SZS Tivat
Tivat, Foto: SZS Tivat

DPS obećava i novu policijsku stanicu

Vladajuća partija u nedjelju pred Tivćane izlazi sa izbornim programom koji je uglavnom zasnovan na ponavljanju projekata koji je DPS obećavao u ranijim izbornim ciklusima, ali ih do sada nije realizovao.

Nositeljka izborne liste „Zbog Tivta. Za Tivćane!- DPS Milo Đukanović“ Jovanka Laličić nije odgovorila na pitanja “Vijesti” o tome koje ključne probleme prepoznaje u toj opštini, da li je Opština ekonomski u boljoj ili goroj poziciji nego nakon posljednjih lokalnih izbora, kakvo rješenje vladajuća partija nudi za to.

DPS na ovim izborima obećava izgradnju modernog bulevara, završetak saobraćajnice u Cacovu, izgradnju MR 2 saobraćajnice do kompleksa Luštica Bay i davanja u zakup najvećeg preostalog privrednog resursa - Aerodroma

„Valorizacijom kroz model koncesije, Aerodrom Tivat će biti mnogo bolje povezan tokom čitave godine sa važnim destinacijama u regionu i Evropi,“ piše u programu DPS-a. Ponavljaju i staro obećanje da će u naredne četiri godine “završiti izgradnju kanalizacionog sistema i priključenje svih gradskih naselja (Lepetane, Krašići, Radovići, Gornja i Donja Lastva) na sistem za tretman otpadnih voda, ali i obećavaju novi projekat – izgradnju vodovoda u Gornjoj Lastvi.

Najveći novi projekti koji najavljuju je izgradnja novog Sportskog centra „Župa“, te rekonstrukcija glavnog fudbalskog terena FK „Arsenal“. Novo obećanje je da će u saradnji sa Vladom, sagraditi novu policijsku stanicu u gradu.

DPS ponavlja ono što je i ranije najavljivao - izgradnju kompleksa Lukovića barake, lungo mare šetališta na Belanima i u Krašićima, servisne zone u Gradiošnici, rekonstrukcija Šoping centra na Sejanovu, rekonstrukciju ljetnje pozornice u Donjoj Lastvi... „

“U saradnji sa Vladom Crne Gore izgradićemo osnovne škole i vrtiće u Donjoj Lastvi i Radovićima. Rekonstruisaćemo JU „SMŠ „Mladost“ i JU OŠ „Drago Milović,“obećavaju iz DPS-a

Najavljuju i niz mjera na podsticanju preduzetništva, poljoprivrede, ribarstva i turizma, novi zamah kulturne scene Tivta, izgradnju stanova za penzionere i zaposlene u organima javne uprave i javnim službama, kao i prosvjetare, te osnivanje skloništa za žrtve porodičnog nasilja.

Obećavaju i podršku investitorima koji grade nove turističke kapacitete.

„Vaša kontinuirana podrška hrabrila nas je da postavimo ambiciozne ciljeve u našem novom izbornom programu, a vaša očekivanja, potrebe, pohvale i primjedbe obavezale su nas na jasan plan i pravac“, poručila je sugrađanima u izbornom programu Laličić.

Jovanka Laličić
Jovanka Laličićfoto: Skupština Crne Gore

Niko više ne smije imati apsolutnu vlast

Tivat više ne smije biti u poziciji da bilo koja partija ima apsolutnu vlast, rekao je Zdravko Mitrović, nosilac izborne liste Socijaldemokrate Crna Gore Ivan Brajović – Tivat mora bolje”.

Ta partija je u protekle četiri godine u Tivtu činila vladajuću koaliciju zajedno sa DPS i HGI, pri čemu je sama DPS sa svojih 17 odbornika, imala natpolovičnu većinu u lokalnom parlamentu.

“Mi smo protekle četiri godine bili dio koalicione vlasti u kojoj je jedna partija imala apsolutnu vlast u parlamentu, što je sama po sebi specifična situacija. Sa koalicionim partnerom smo, kao što je javnost imala prilike da vidi imali “dinamičnu” saradnju, u kojoj smo često puta za glavne odluke, poput oprosta duga Porto Montenegru, koncesija za Aerodrome CG bili protiv. Takođe smo ukazivali i na određene slabosti unutar same Opštine, detektovali i javno kritikovali rad određenih lokalnih funkcionera. Najkraće, bili smo dosljedni i principijelni našim programskim opredjeljenjima. Vjerujemo da ćemo u periodu koji slijedi, sa novim ljudima na mnogim mjestima, omogućiti bolje funkcionisanje i Opštine i pojedinih opštinskih preduzeća,” rekao je on za “Vijesti”.

U narednom periodu, jedan od prioriteta SD-a, kako je rekao, biće završetak vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnja trotoara u Gradiošnici, sportske dvorane sa zatvorenim bazenom i izgradnja Doma za stare....

Smatrate li da je Opština Tivat danas ekonomski u boljoj ili goroj poziciji nego nakon posljednjih lokalnih izbora u aprilu 2016? Što je tome uzrok?

Svakako da je pozicija Opštine Tivat u znatno izazovnijoj ekonomskoj situaciji danas nego 2016. Uzroci su mnogobrojni, ali je pogoršanje dominantno prouzrokovano nekim štetnim ugovorima koji su sadašnjoj garnituri vlasti došli na naplatu ili će vrlo brzo doći i samim tim dodatno opteretiti upravljanje gradom u narednom periodu. Govorimo, recimo, o isplati preko tri miliona eura za obeštećenje vlasnicima zemlje na Klačini gdje je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Nažalost, sadašnja vlast se suočila i sa zarobljenim depozitom kod Atlas banke u vrijednosti od skoro dva miliona eura. Imamo, naravno, i spor koji je izgubljen u prvostepenoj odluci u iznosu oko 1,5 miliona eura po privatnoj tužbi. Svakako da se po ovome može vidjeti da su već značajna izgubljena sredstva za našu Opštinu. Finansijska stabilnost u opštini i njena potentnost biće jedan od naših prioriteta.

Ko su mogući koalicioni partneri na koje SD računa za eventualno formiranje skupštinske većine nakon izbora 30. avgusta­?

Apsolutna vlast jedne partije nije dobra za Tivat. S druge strane, kao sto znate, SD ni na državnom, a ni na lokalnom nivou nikada neće u koaliciju sa negatorima građanske, evropske, multivjerske, multinacionalne, sekularne, antifašističke Crne Gore. S obzirom da određene partije bojkotuju tivatske izbore, smatramo da se sa mnogim listama, počev od DPS-a i HGI-ja, sa kojima smo do sada bili u vlasti, može sjesti i ravnopravno razgovarati oko koalicionog aranžmana u daljem upravljanju gradom. Mi ćemo - sa tim građani mogu biti načisto, kao jedan od ključnih činilaca buduće vlasti, izabrati ono što je najbolje za Tivat i one koji u njemu žive, jer Tivat može i mora bolje.

Zdravko Mitrović
Zdravko Mitrovićfoto: Socijaldemokrate Crne Gore

Slobodni građani protiv DPS hobotnice

Za razliku od te DPS virtuelne stvarnosti, Opština koja je ranije prebacivala višemilionska sredstva kao budžetski višak, sada je došla u poziciju da duguje za poreze i doprinose za plate svojih službenika. 2021. dolaze na naplatu milionski krediti, kaže nosilac liste Narod pobjeđuje.

Prvi zadatak izborne liste Narod pobjeđuje biće stabilizacija finansija. Odmah ćemo pristupiti novoj sistematizaciji radnih mjesta u lokalnoj administraciji, smanjiti broj sekretarijata i službi sa 22 na maksimalno 14, kao i redukovati sve ostale troškove tekućeg budžeta, poručio je u razgovoru za „Vijesti“ nosilac te izborne liste Željko Komnenović.

„Direkciju za investicije i razvoj ojačaćemo inženjerskim kadrom, borićemo se za povraćaj zemljišta nasljednicima imovine na prostoru bivšeg Poljoprivrednog dobra. Borićemo se da se konačno stvore uslovi za valorizaciju potencijala pogona Opatovo i postepeno krenuti u realizaciju projekta Lukovića barake. Započećemo sudske procese da se Opštini Tivat vrati novac koji joj je protivzakonito oduzet kao u slučaju oprosta 5,6 miliona eura naknade za komunalije Porto Montenegru. Prodaja, odnosno izdavanje u koncesiju Aerodroma Tivat mora biti zaustavjena jer bi time penaestogodišnja pljačka Opštine Tivat i njenih građana bila sprovedena do kraja. Opština Tivat, na osnovu velike vrijednosti svoje imovine koju je unijela u izgradnju Aerodroma, mora postati suvlasnik preduzeća i učestvovati u raspodjeli profita,” poručio je Komnenović.

Smatrate li da je Opština Tivat danas ekonomski u boljoj ili goroj poziciji nego nakon posljednjih lokalnih izbora u aprilu 2016? Što je tome uzrok?

Šteta koju je sadašnja DPS garnitura napravila opštinskom budžetu u protele četiri godine prevazilazi sve što je do sada viđeno. Samo na osnovu protivzakonitog otpisa 5,6 miliona eura Porto Montenegru, gubitku skoro dva miliona eura depozita u Atlas banci, brojnim izgubljenim sudskim sporovima zbog protivzakonitog rada opštinskih funkcionera gdje je u samo nekoliko slučajeva izgubljeno preko tri miliona eura- šteta je veća od 10 miliona eura! Vođen neutoljenjom žeđu da osigura apsolutnu vlast i nastavi oprobanu praksu „jedan zaposleni – četiri glasa“, tivatski DPS je lokalnu administraciju uvećao u vrijeme korone do rekordnih 220 službenika, za čije plate su poreski obveznici u protekle četiri godine izdvojili preko četiri miliona eura. Mahom je riječ o novozaposlenim partijskim uhljebima koji su nedostatak morala nadomjestili nesposobnošću, pa su Tivćani dobili preko ikakve mjere glomazan i nespodoban administrativni aparat. DPS ideolozi u svim svojim javnim nastupima koristili su floskule o Tivtu kao novom Monte Karlu ili Monaku. Za razliku od te DPS virtuelne stvarnosti, opština koja je ranije prebacivala višemilionska sredstva kao budžetski višak, sada je došla u poziciju da duguje za poreze i doprinose za plate svojih službenika. 2021. dolaze na naplatu milionski krediti za PPOV, presude od preko dva miliona eura obeštećenja privatnih vlansika za zemlju na Klačini što daje konkretniju sliku o trenutnom finansijskom položaju opštine Tivat.

Ko su mogući koalicioni partneri na koje NP računa za eventualno formiranje skupštinske većine nakon izbora 30. avgusta?

Građansku listu NP formirali su građani zabrinuti zbog bojkota opozicionih stranaka za izbor koji su trebali biti održani 5. aprila i realne opasnosti da DPS hobotnica i u naredne četiri godine rukovodi gradom bez ikakve kontrole. Građanima Tivta nudimo najširu moguću opozicionu platformu iza koje stoje hrabre i časne nestranačke lilnosti koje su više nego sposobne da upravljaju gradom. Za razliku od odlazeće opštinske garniture, okupili smo građane kojima je Tivat bio i ostao na prvom mjestu. Građanska lista NP je otvorena za saradnju sa svim strankama kojima je prosperitet Tivta i poboljšanje životnih uslova njegovih građana iznad partijskih interesa, a u osnivačkom aktu smo se obavezali da jedino nećemo nikad stupiti u bilo kakve pregovore i dogovore sa DPS-om.

Željko Komnenović
Željko Komnenovićfoto: Siniša Luković

Ako se ne rješavaju problemi Tivćana, nećemo apriori biti u vlasti

Hrvatska građanska inicijativa neće apriori biti u vlasti, ako to ne podrazumijeva riješavanje određenih pitanja koji opterećuju život naših građana. Kazao je to u mini-intervjuu za “Vijesti” nosilac izborne liste HGI za lokalne iz/bore u Tivtu i predsjednik te partije, Adrijan Vuksanović.

Ta stranka u protekle četiri godine bila je u vladajućoj koaliciji u Tivtu, zajedno sa DPS i SD, ali je pred kraj mandata aktuelnog sazova SO Tivat HGI iskazala do sada najozbiljnije svoje neslaganje sa DPS-om, ne podržavajući potpisivanje dugoročnog ugovora Opštine Tivat sa Luštica Developmentom oko snabdijevanja prečišćenom otpadnom vodom budućih golg terena na Luptici.

“Hrvatska građanska inicijativa je napravila važne iskorake u svom političkom djelovanju prethodnih godina. Javnost je svjedok da smo iskazali svoj subjektivitet i integritet, braneći principe na kojima počiva naše zalaganje. S našim koalicionim partnertima dijelimo viziju proeuropske Crne Gore, ali to ne znači da smo suglasni u svemu i da se ne razlikujemo na tom putu. Posvjedočili smo to brojnim primjerima u kojima smo ostali lojalni interesima Tivta i Tivćana. Dakle, govorimo o principima našeg izbornog programa koji se konkretiziraju na realan život naših građana. Poznat je naš stav za priču, kako je god tko zvao, oko Porta Montenegro i 5,6 milijuna eura, oko Ugovora za prerađeu vodu i navodnavanje golf terena na Luštici, pokušaja smjene u rukovodstvu Radio Tivta , kao i puno toga još. Dakle, naš program je program lojalnosti Tivćanima i njihovim interesima i konstruktivnoj suradnji s koalicionim partnerima u svemu što strateški dijelimo.” -kazao je juče “Vijestima” Adrijan Vuksanović.

Smatrate li da je Opština Tivat danas ekonomski u bojoj ili goroj poziciji nego nakon posljednjih lokalnih izbora u aprilu 2016.? Što je tome uzrok ?

Tivat je, u širem vremenskom razdoblju, nesumljivo doživio značajan progres. Politička scena u posljednje četiri godine, iako je veći koalicioni partner imao apsolutnu vlast, bila turbulentna i opterećena unutarnjim odnosima koji su se reflektirali na život Tivta. Nije dobra apsolutna vlast, ni za grad ni za samog onog koji je vrši. Podijela vlasti je zdrava i neophodna za društveni razvoj, a HGI je dokazala da svojim stavom zna nepokolebljivo stati u obrani interesa naših građana. U tom duhu vidimo dalji razvoj društveno političke situacije u Tivtu.

Ko su mogući koalicioni partneri na koje HGI računa za eventualno formiranje skupštinske većine nakon izbora 30.avgusta ?

HGI je pokazala da joj vlast nije cilj, već da zbog principa može svojevoljno biti i u opoziciji, kako je to bilo u mandatu od 2012. do 2016. Riješavanje kanalizacione mreže u Donjoj Lastvi, razvijanje putne infrastrukture, odgovorna i prihvatljiva porezna politika, zaštita općinske imovine, bit će neki od glavnih kriterija našeg sudjelovanja u mogućim postizbornim koalicijama. Nećemo apriori biti u vlasti, ako to ne podrazumijeva riješavanje određenih pitanja koji opterećuju život naših građana.

Adrijan Vuksanović
Adrijan Vuksanovićfoto: Filip Roganović

Građani očekuju zaustavljenje nazadovanja Tivta

Nosilac izborne liste Socijaldemokratske partije za Tivat Aleksandar Đurović rekao je da će ta partija insistirati na"odbrani resursa grada i države", kao i protiv davanja u koncesiju Aerodroma Tivat.

"Sada kao i do sada SDP insistira na odbrani resursa našeg grada i naše države te ćemo i u postizbornom periodu insistirati i boriti se protiv prodaje ili davanja u koncesiju Aerodroma Tivat. Borićemo se da aerodrom ostane u vlasništvu i pod kontrolom države i da Tivćani i Opština imaju veći uticaj i veću korist od ovog važnog resursa. Insistiraćemo da na aerodromu rade zaposleni iz naše i okolnih opština i da se Aerodrom razvija i postane moderan evropski Aerodrom čije ce poslovanje biti optimizovano i služiti razvoju grada i crnogorskog turizma,"rekao je on za "Vijesti".

Đurović navodi da će u narednom periodu ta partrija biti fokusirana i na infrastrukturu grada.

"Bavićemo se dovodjenjem kanalizacione mreže u djelove grada koji je u ovom trenutku nemaju, razvojem putne infrastrukture u gradu i to projektom obilaznice i lokalnih puteva iznad i ispod magistrale koji bi trebali olakšati gradski saobraćaj i riješiti ogromne gužve u turističkoj sezoni, uređenjem gradske obale (obala i šetalište u Donjoj Lastvi, lugomare, Belani i Krasići), zalagati ćemo se za prihranu i formiranje novih gradskih na lokacijama u Lepetanima, Cacovu, Belanama, Seljanovu, Župi, odbraniti Lucicu Kalimanj i pobrinuti se da ona ostane pod kontrolom Opštine i na raspolaganju našim gradjanima".

On ističe i problem likvidnosti opštinskog budžeta:

"Budžetu treba ozbiljna konsolidacija i racionalizacija kako bi u naredne četiri godine sanirali posledice krize izazvane korona virusom, pomogli građanima i privrednicima...Planiramo i da na nivou Opštine formiramo programe za pomoć ugroženim kategorijama građana koji su pogođeni finansijskim efektima pandemije kao i program za podsticaj i finansiranje malih bisnisa i startupova".

"Opština Tivat je jako lošoj ekonomskoj poziciji. 216 godina je bila poslednja godina rada jedne jako dobre i efikasne Opštinske administracije ali na žalost i prva godina rada jedne do sada loše administracije. Tada je počela pohara gradske kase i u 4 godine je nestalo bez traga više od 10 miliona eura gradskog novca ne ukljucujući sve prihode od 20.16te do današnjeg dana. Uzrok vidimo u nesavjesnom radu Opštinske administracije i odsustvu kredibilnih ljudi iz SDP-a koji su do 2016. sprječavali ovakvo ponašanje. Da budem pošten i rema protivnicima, takvih ljudi je ranije bilo i na važnim mjestima u DPS-u, dok se danas ta partija svela na poslušništvo Podgorici i klijentelizam i zloupotrebe, u čemu se takmiči sa koalicionim partnerima. U ovom periodu DPS-SD-HGI je Tivtu glasanjem za predlog Zakona o uredjenju prostora i izgradnji objekata odlučujućim glasom zaštitnika hrvatskih interesa u parlamentu izgubio nadležnosti iz oblasti uredjenja prostora nase Opštine. U ovom periodu se desio i notorni otpis 5.4 miliona duga Porto Montenegu.", rekao je sagovonik.

Na pitanje ko su mogući koalicioni partneri na koje SDP računa za eventualno formiranje skupštinske većine nakon izbora 30.avgusta i da li je DPS među njima, on je rekao da SDP nema željene koalicione partnere, već željene "ciljeve i potencijalne partnere sa kojima te ciljeve može ostvariti".

"Oni koju su spremni prihvatiti naš program, suštinski, ne samo deklarativno, mogu biti koalicioni partneri na lokalnom nivou. Građani Tivta s pravom očekuju zaustavljenje nazadovanja Tivta i sprječavanje štete koju pravi jedna evidentno loša vlast i mi im to moramo bezbijediti. Svi koji su spremni da u tome pognu su dobrodošli," rekao je Đurović.

Aleksandar Đurović
Aleksandar Đurovićfoto: SDP

Bonus video: