Mršulja: Prioritet koalicije "Za budućnost Kotora" da Kotor konačno dobije status grada

Kako dodaje, Kotor je zbog svojih karakteristika još u XIV vijeku imao svoju autonomiju i Statut grada, koji je imao snagu Zakona

3309 pregleda 57 reakcija 2 komentar(a)
Maja Mršulja, Foto: Za budućnost Kotora
Maja Mršulja, Foto: Za budućnost Kotora

Jedan od prioriteta koalicije „Za Budućnost Kotora“, biće da Kotor konačno dobije status grada, saopštila je Maja Mršulja, kandidatkinja za odbornicu ove liste.

Ona je kazala da je neshvatljivo da aktuelna vlast, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, tokom 30. godišnje vladavine, "nije imala sluha, a još manje volje da prihvati kotorsku realnost, a to je da je Kotor grad u pravom smislu te riječi".

"Kako je moguće da opština koja u svom sastavu ima Stari grad nema status grada? Razlozi za to su višestruki - Kotor je jedini grad u Crnoj Gori koji je vjekovima, u kontinuitetu bio administrativni, politički, kulturni, ekonomski, pomorski, duhovni, zdravstveni centar, ne samo Boke Kotorske nego i šire. Zahvaljujući aktuelnoj vlasti, Kotoru je oduzet vjekovima stican status Grada", navodi se u saopštenju Mršulje.

Kako dodaje, Kotor je zbog svojih karakteristika još u XIV vijeku imao svoju autonomiju i Statut grada, koji je imao snagu Zakona.

"Činjenica da je preko polovine spomeničkog blaga Crne Gore smješteno na teritoriji Kotora, dovoljno govori o posebnosti našeg grada, kome se sa neskrivenim oduševljenjem dive brojni gosti koji ga posjećuju, strane delegacije, javne ličnosti iz svijeta umjetnosti, kulture, sporta.. A jedan je od 1030 upisanih, zaštićenih područja na listi svjetske kulturne baštine", istakla je ona.

Mršulja je kazala da su sve ovo "više nego dovoljni razlozi, a koji predstavljaju našu obavezu, da odmah, po preuzimanju vlasti, iniciramo rješavanje gradskog statusa Kotora, jer je Kotor, između svih upisanih gradova, jedino naseljeno mjesto upisano na listi Unesco."

"Aktuelna, još svega par dana, vladajuća taster mašinerija, ni prilikom usvajanja Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kada je Cetinje dobilo status grada i postalo prijestonica Crne Gore, a Podgorica Glavni grad sa svojim opštinama, nije imala volje ni u najavi da Kotor dobije status grada, a zatim, prirodno da dobije status kulturne prijestonice naše države.Tada je moć prsta na tasteru vladajuće klike, bila dovoljna da Kotor ne dobije status grada", dodaje se u saopštenju.

Mršulja je poručila da je u nedjelju, 30. avgusta i ovo važan razlog više "da vam izbor bude lak, prirodan i očekivan."

"Bez straha, jer nemate ni jedan razlog za to, izađite na birališta i odredite snagom olovke vašu budućnost. Glasajte „Za budućnost Kotora “ broj šest i „Za budućnost Crne Gore“ broj devet", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: