Leković (DPS): Opozicija mi "crta metu", možda ću morati da tražim azil

Leković je "Vijestima" kazao da je on već godinama na meti dijela opozicije, posebno Demokrata čiji je Arsić nekada bio istaknuti funkcioner

8262 pregleda 15 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Novak Leković (DPS) požalio se juče "Vijestima" da mu opozicija već duže vrijeme "crta metu", da mu je život ugrožen i da ne isključuje mogućnost da će zbog toga morati da traži azil u nekoj od susjednih država.

"Neki ljudi iz opozicije su na meni nacrtali metu od koje mi je ugrožen život u Crnoj Gori i možda ću morati zatražiti azil u nekoj od susjednih država", naveo je Leković u seriji SMS poruka koje je juče poslao novinaru "Vijesti".

Njega je preksinoć kandidat za odbornika građanske liste Narod Pobjeđuje (NP) u Tivtu Vladimir Arsić optužio da mu je navodno u prisustvu više svjedoka, prijetio, kada mu je Arsić na gradskoj rivi Pine ponudio liflet sa izbornim programom NP.

Sve to dešavalo se pred predsjednikom Demokratske partije socijalista (DPS) i Crne Gore Milom Đukanovićem koji je tada večerao na terasi obližnjeg hotela “Pine” u društvu visokih funkcionera Opštine i DPS Tivta.

Leković kaže da on i ostali službenici Komunalne policije koji su se tada zadesili na gradskoj rivi i šetalištu gdje su istovremeno dvije opoziciine liste imale svoje aktvnosti sa biračima, tu nisu bili kao dio Đukanovićevog prstena obezbjeđenja, već da su vršili druge redovne poslove iz svoje nadležnosti.

Leković je kategorički negirao Arsićeve tvrdnje da mu je prijetio dva puta mu rekavši "dobro se pripazi" zbog čega ga je opozicionar odmah preksinoć prijavio tivatskoj policiji.

On je kao "notornu neistinu" odbacio Arsićeve optužbe, kazavši da opozicionaru nije niti prilazio, niti mu se obraćao, iako je čuo Arsića da ovaj pominje njegovo prezime.

Leković je "Vijestima" juče kazao da je on već godinama na meti dijela opozicije, posebno Demokrata čiji je Arsić nekada bio istaknuti funkcioner.

On je podsjetio na incident kojeg je u maju 2017. kao tadašnji inspketor Uprave policije – Centra bezbjednosti Herceg Novi imao sa rukovodstvom Demokrata Crne Gore u Zelenicii naglasio da aktivisti Demokrata od tada "po crnogorskim gradovima dijele brošuru u čijem su dijelu notorne neistine i širenje lažnih vijesti koje direktno utiču na moj život".

"Život moje porodice i na moju egzistenciju”. Slozićete se, i fašisti nijesu sve pobili, iako su znali da ih narod koji su okupirali ne voli. Jasno je da su u ovom tekstu oni pokazali svoju neobrazovanost i pakost jer misle da je jednostavno dovoljno napisati da je neki građanin osuđen za krivično djelo izvršeno protiv grupe lica bez ijednog dana radnog staža poput njih, i da će se lako zaboraviti da su ti mladi nasilnici, toga lijepog dana u gradu u koji su došli, narušili javni red i mir na način što su me fizički napali, fizički povrijedili i nanijeli mi duševne patnje. Jer, po njima, ja nijesam imao pravo da se branim kao svaki drugi građanin.jer sam bio “vezanih ruku” zato što sam sam službenik Uprave policije, a dio njih koji su me napali, nosioci poslaničke legitimacije Skupštine Crne Gore koju treba da poštuje svako u Crnoj Gori, pa i tada moja malenkost", kazao je on juče “Vijestima”.

Leković je prije nepune četri godine tokom kampanje za posljednje lokalne izbore u Herceg Novom ušao u sukob sa Demokratama koje su ga optužile da je kao službenik crnogorske policije, "protivpravno uticao na volju birača i izvršavao prljave zadatke po nalogu šefa Izbornog štaba DPS Herceg Novi Petra Ivanovića".

Demokrate čiji je istaknuti funkcioner tada bio i Vladimir Arsić, su u maju 2017. objavile i snimak na kome se vidi rasprava Lekovića sa liderom te partije Aleksom Bečićem i funkcionerima Demokrata Borisom Bogdanovićem i Danilom Šaranovićem.

Leković se tada u jeku kampanje za lokalne izbore u tom gradu, džipom tivatskih tablica, vozio po Herceg Novom.

Na svom vozilu je sa prednje strane i na registarskim tablicama imao oblijepljene postere DPS i Socijaldemokrata, a na zadnjem staklu poster koji, kako je tada saopšteno iz Demokrata, "u vrlo negativan kontekst stavlja funkcionere te partije".

Zbog toga su Demokrate tada protiv Lekovića podnijele krivičnu prijavu za protuvpravni uticaj na volju birača, ali ju je Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom odbacilo.

Leković se inače, ranije dovodio u vezu i sa prekomjernom upotrebom policijske sile nad navijačima FK Zabjelo, na utakmici Arsenal-Zabjelo u Tivtu u novembru 2014. godine.

Krajem 2018. on je, prethodno napustivši Upravu policije, doveden i postavljen prvo za v.d. a potom i načelnika Komunalne policije Opštine Tivat u punom mandatu, na preporuku svog kolege iz policije – nekadašnjeg inspektora OB Tivat Jovice Stojkovića koji je u međuvremenu kao kadar DPS-a, i sam postavljen na mjesto direktora Uprave za inspekcijske poslove Opštine Tivat.

U tom gradu inače, trenutno je na vlasti koalicija DPS-SD-HGI.

Leković je juče "Vijestima" kazao da su opozicionari iz redova Demokrata nakon incidenta koje je sa njima imao maja 2017. u Herceg Novom navodno uzmeniravali njegovu 85-togodišnju majku u njihovoj porodičnoj kući na Žabljaku.

"Da bi dokazali svoje podle necivilizacijske namjere, da provociraju, vrijeđaju, da traže đavola, dolazili su u više navrata na moj privatni posjed na Žabljaku i uznemiravali moju staru majku, držeći joj na mom pragu, političke lekcije za koga bi ona trebala da glasa sa svojih 85 godina. Sve ovo sam izdržao radi mira i tolerancije u Crnoj Gori i radi svoje profesionalne savjesti i časti koju sam gradio kroz 30-godišnju policijsku karijeru, sa svim završenim policijskim školama i fakultetom i postdiplomskim studijama na Katedri za bezbjednost u Beogradu. Zamislite, nema me na spisku da sam plagirao ni jedan diplomski rad, a svoju radnu karijeru sam započeo davne 1985. godine kao profesionalni presjednik omladine grada Žabljaka", naveo je šef tivatske Komunalne policije dodajući da o njegovoj sposobnosti govori i podatak da je kao 18-godišnjak tokom služenja vojnog roka u graničnim jedinicama JNA bio kao mlađi vodnik, osam mjeseci bio komandir karaule "Vlasotinačke brigade".

"Ni Arsić ni Demokrate, ni šešeljevci, ni čekovci nijesu niti će moći nanijeti mrlju na moju životnu i profesionalnu karijeru i samo će bezuspješno kao plitki talasi, odbijati se o stjenovito priobalje", naveo je Leković dodajući da on "na snagu ne ide" i da "nije u jarmu", te da je on koji je "rođen 1965. u selu Rasovi kod Žabljaka, po nacionalnosti Crnogorac, pravoslavne vjere i pišem i ćirlicom i latinicom".

Bonus video: