Jonica sa predstavnicima ENEMO: Eliminisanje Socijalista kršenje ustavnog prava

Jonica je istakla da su Socijalisti podnijeli manjinsku listu za parlamentarne izbore u skladu sa zakonskim propisima

4837 pregleda 0 komentar(a)
Jonica na sastanku sa Pasarelijem i Pejtiom, Foto: Socijalisti Crne Gore
Jonica na sastanku sa Pasarelijem i Pejtiom, Foto: Socijalisti Crne Gore

Eliminisanje Socijalista iz izbornog procesa na državnom planu predstavlja najbrutalnije kršenje ustavnog prava da budu birani, kazala je Snežana Jonica, predsjednica Socijalista Crne Gore, na sastanku sa predstavnicima Međunarodne posmatračke misije Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO).

Kako je saopšteno, ona je na zahtjev ENEMO razgovarala sa njihovim predstavnicima, šefom Posmatračke misije u Crnoj Gori, Đanlukom Pasarelijem i analitičarom izborne kampanje, Pjerom Pejtiom, o uslovima i organizaciji predstojećih parlamentarnih i dijela lokalnih izbora.

„Nije nam dozvoljeno da učestvujemo na parlamentarnim izborima isključivo iz političkih, a ne pravnih razloga. Kao nova ponuda – koja nudi rješenja, a ne nastavak podjela, smetali smo svima“, istakla je ona, dodajući da Socijalisti učestvuju na izborima u Kotoru sa listom „Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti“ pod brojem 9 na glasačkom listiću.

Jonica je istakla da su Socijalisti podnijeli manjinsku listu za parlamentarne izbore u skladu sa zakonskim propisima, ali da je "prvo u Državnoj izbornoj komisiji, a potom i na Ustavnom sudu prevagnula politika, a ne pravo".

„Nikada do sada se nije desilo da sudija izvjestilac predloži Ustavnom sudu neku odluku, a da potom bude preglasan. Motivi su isključivo politički, a ne pravni“, kazala je predsjednica Socijalista.

Predstavnici ENEMO su kazali da detaljno prate izborni proces, te da će sve nepravilnosti registrovati u svom izvještaju, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: