Država - alatka za promociju DPS-a

Vlada i funkcija premijera ponovo zloupotrijebljeni prije dva dana u izbornoj trci. „Ne može postati članica EU država s niskim nivoom političke kulture, a Crna Gora to jeste, kada se izjednačava partija i država”

39656 pregleda 244 reakcija 28 komentar(a)
Prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata: Marković sa aktivistima DPS-a, Foto: Bojana Ćupić
Prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata: Marković sa aktivistima DPS-a, Foto: Bojana Ćupić

Vlada i funkcija premijera, koji bi trebalo da su u službi svih građana, ponovo su zloupotrijebljeni prije dva dana za promociju Demokratske partije socijalista (DPS). Premijer Duško Marković sa Cetinja je indirektno pozvao građane da 30. avgusta glasaju za tu stranku pod plaštom priče o zaštiti države koja je “napadnuta”.

O tome je Vlada izvijestila saopštenjem.

Marković je u srijedu tokom radne posjete Cetinju kazao da su predstojeći izbori važni “za očuvanje Crne Gore protiv iste ideologije koja je našu zemlju poništila 1918. godine”.

“Državne institucije ne bi smjele biti alatke za partijsku promociju i to je aksiom u demokratijama bez kojeg Crna Gora ne može postati članica Evropske unije”, ocjenjuje direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

“Ne može postati članica Evropske unije država s niskim nivoom političke kulture, a Crna Gora to jeste, kada imamo izjednačavanje partije i države”, kazao je Raonić “Vijestima”.

Kandidat za poslanika koalicije “Za budućnost Crne Gore” Slaven Radunović premijerove poruke vidi kao kršenje običaja predizborne kampanje koje imaju i nedemokratske države.

“Ovo je jedna od najgrubljih zloupotreba državnih resursa u više ciklusa kojima sam svjedočio kao političar iz razloga, što je i najteža situacija za DPS. Čak i lijepe običaje koji postoje u zemljama i s diktatorskim režimom da se malo prikrivaju posljednjih dana izbornog procesa, stavili su po strani i u potpunosti preuzeli upravljanje kampanijom s pozicija državne vlasti”, kazao je Radunović.

Kandidat za poslanika koalicije “Mir je naša nacija” Momo Koprivica smatra da je Marković pokazao svijest koja ne razlikuje državu od partije. “Ovo je dokaz i straha od izbora, straha od volje građana, pa se pribjegava i skandaloznoj zloupotrebi državnih institucija i državnih resursa u partijske svrhe. Na ovaj način se upotrebom državnog resursa promoviše jedna partija, a taj državni resurs se stvara poreskim plaćanjem svih građana i tako se blamira jedna državna institucija”, kazao je Koprivica.

Iz koalicije “Crno na bijelo” poručuju da je obraćanje Markovića zloupotreba, ali najmanja u poređenju sa svim dosadašnjim aferama i milionima pronevjerenog novca građana Crne Gore.

“Dakle, ne čudi takvo ponašanje onih koji za 30 godina nijesu pokazali ni osnovni nivo demokratske kulture i onih koji Crnu Goru nikada svojim djelovanjem neće uvesti u Evropsku uniju i napraviti modernu i razvijenu državu od naše zemlje”, saopštili su iz koalicije “Crno na bijelo”.

Marković je na Cetinju kazao da se u nedjelju neće odlučivati o tome ko će vršiti vlast naredne četiri godini, nego da se radi o očuvanju državnosti, te da je svaki glas bitan, kao i 2006. kada se odlučivalo o obnovi državnosti.

“Ona se napada ovih dana od onih istih koji je nijesu željeli 2006. i čiji su preci poništili Crnu Goru 1918. godine“, kazao je u srijedu Marković.

„Ali vas uvjeravam da su institucije već danas spremne, da bezbjednosne institucije znaju šta oni rade i na šta su spremni. I da ćemo im 30. avgusta na to odgovoriti žestoko. On je dodao i to da će “Srpska pravoslavna crkva i njeni sveštenici se vratiti u manastire i crkve”.

Radunović premijerove poruke vidi kao ratno-huškačke pune mržnje prema građanima države na čijem je čelu.

“Poruke koje smo čuli koje podsjećaju na neka stara vremena koja vraćaju neke stare podjele, pozivanje na 1918., na ‘41, ’45, ’48, su samo dokaz da ova vlast nema čime da se podiči u izbornoj kampanji i da se poziva na pozitivne rezultate svog rada već i dalje na mržnji zasniva izborni uspjeh”, kazao je Radunović.

Momo Koprivica Markovićevo izlaganje komentariše kao dovođenje u zabludu građana.

“On nastavlja i s promovisanjem politike „fiktivni neprijatelji i zaštitnici države“ kako bi još jednom očajnički i kukavički pokušao u finišu kampanje, a na početku svog brodoloma”, kazao je on.

Dodao je da je Markovićevim obraćanjem prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zbog toga treba da budu kažnjena odgovorna lica.

Portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić ističe da je Marković ovim prekršio član 50 Zakona o izboru odbornika i poslanika. “Zato što i u postojećem, ali i u zakonskim predlozima koji su prije izbora predlagani, postoji jasna odredba o zabrani funkcionerske kampanje. O ovom problemu su govorili i predstavnici naših međunarodnih partnera, ali i domaće NVO koje se bave nadgledanjem izbora”, rekao je Stanić.

 “Dovode u pitanje standarde OEBS-a: Mirko Stanić
“Dovode u pitanje standarde OEBS-a: Mirko Stanićfoto: Savo Prelević

Očigledno da ne postoji demokratska svijest kod predstavnika aktuelne vlasti da se jasno razdvoji državna od partijske funkcije i da su zbog toga partije vlasti dovedene u privilegovan položaj, rekao je Mirko Stanić

Obraćanje Markovića dovodi u pitanje standarde OEBS-a koji preporučuju da države obezbijede “jasno razdvajanje između države i partija”.

“Smatram to još jednim neargumentovanim prigovorom, jer bi po toj logici premijer i Vlada trebalo da zaključaju svoje kancelarije i obustave svaku aktivnost u predizbornom periodu“, rekao je ranije Marković.

Radunović iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” je dodao da ovo nije fer izborna trka, jer DPS zloupotrebljava institucionalnu prednost.

“Nivo zloupotreba doveden na nivo visok i za afričke vlade “

“Ova izborna kampanja se ne razlikuje ni od jedne druge u crnogorskoj parlamentarnoj istoriji, svaka je bila nepoštena, u svakoj je vlast zloupotrebljavala državne resurse, mi smo na to navikli. Ovaj put razlika je u tome što je nivo zloupotreba doveden na tako visok nivo da je to čak i za afričke vlade potpuno neuobičajeno. Svaka se investicija, česma, ulica predstavlja u svjetlu DPS, to niko nikad nigdje nije radio, posebno je problem što najviši dužnosnici koriste govor mržnje”, zaključio je Radunović

CeMI: Visok stepen prisutnosti javnih funkcionera u periodu predizborne kampanje

Kampanja za predstojeće izbore sprovodi se u neizvjesnim i neredovnim okolnostima i uslovima, a zabrinjava sveprisutnost „funkcionerske kampanje“, navodi se u privremenom izvještaju Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) –„Građansko nadgledanje izbora Parlamentarni i lokalni izbori Crna Gora 2020“. CeMI ukazuje na visok stepen prisutnosti javnih funkcionera u periodu predizborne kampanje kroz promociju i otvaranje različitih objekata i infrastrukturnih projekata, kako predsjednika Crne Gore, predsjednika i većine članova Vlade, tako i funkcionera lokalnih samouprava. „CeMI upozorava da se na ovaj način direktno krši član 50a Zakona o izboru odbornika i poslanika i ugrožava princip jednakosti svih učesnika izbornog procesa, da se kreira jasna institucionalna prednost vladajuće koalicije, ali i da propisane prekršajne kazne za navedena kršenja nijesu dovoljne i ne mogu biti odvraćajuće“, navodi se u izvještaju.

Kneževićeva odbrana prijavila premijera: Povrijedio slobodu glasanja

Odbrana biznismena Duška Kneževića podnijela je krivičnu prijavu protiv premijera Duška Markovića zbog povrede slobode opredjeljenja pri glasanju i izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. U saopštenju advokata Kneževića se navodi da je Marković dva krivična djela počinio kroz saopštenje Vlade Crne Gore.

Oni objašnjavaju da je premijer kao nosilac najviše funkcije izvršne vlasti „teško uvrijedio građane Crne Gore pravoslavne vjeroispovijesti, iznio uvredljive, omalovažavajuće, potpuno neistinite i prijeteće konstatacije, govoreći da naspram sebe imaju istu političku ideologiju, kao i ranije“.

„Takođe je istom prilikom iznio jako opasnu tvrdnju da su izbori 30. 8. 2020. godine samo formalizacija ili administrativni postupak i da je zapravo logično da se glasa za listu DPS-a, čime je izvršio krivično djelo Povreda slobode opredjeljenja pri glasanju“, navodi se u saopštenju odbrane Kneževića. Oni dalje navode da će zahtijevati da nadležno tužilaštvo preduzme sve potrebne radnje kojim su ovlašćeni po zakonu da bi se ovakvi postupci prekinuli.

Bonus video: