prijave proslijeđene ask-u

CDT: Primljeno 48 prijava građana o raznim zloupotrebama za vrijeme kampanje

Kako se navodi, manji dio prijava nije kompletan jer građani koji su prijavili korišćenje službenih vozila u kampanji nijesu naveli brojeve tablica ili imena javnih funkcionera koji su eventualno učinili ovaj vid zloupotrebe

4277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CDT
Ilustracija, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je, preko aplikacije na njihovom veb sajtu, do sada primio 48 prijava građana koje se odnose na potencijalnu zloupotrebu zapošljavanja, nezakonitu dodjelu socijalne pomoći, vršenje pritisaka nad biračima, kupovinu glasova i nezakonito otpuštanje radnika, navodi se u saopštenju CDT-a koje potpisuje zamjenica direktora, Biljana Papović. 

"Prijave su obrađene i proslijeđene Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) koja je pokrenula proces kontrole. Na redovnim sastancima radne grupe ASK za praćenje izborne kampanje pratimo status ovih prijava, a javnost i građane koji su ih podnijeli ćemo redovno informisati o ishodu postupaka kontrole", kazala je Papović. 

Kako je dodala, neke od prijava, na osnovu kojih je pokrenut proces kontrole, tiču se potencijalne zloupotrebe zapošljavanja u Vojsci Crne Gore, Turističkoj organizaciji Opštine Pljevlja, Opštini Ulcinj, Opštoj bolnici Pljevlja i 13 kompanija u većinskom ili djelimičnom vlasništvu države.

"Takođe, građani su prijavili sumnju da predstavnici Opštine Berane na osnovu spiskova dijele osnovne životne namirnice i na taj način vrše kupovinu glasova. Zahtjev za provjeru upućen je i zbog prijave nezakonitog otpuštanja radnika pljevaljskom Vodovodu", piše u saopštenju. 

Kako se navodi, manji dio prijava nije kompletan jer građani koji su prijavili korišćenje službenih vozila u kampanji nijesu naveli brojeve tablica ili imena javnih funkcionera koji su eventualno učinili ovaj vid zloupotrebe.

"Neke prijave za vršenje pritisaka nad biračima ne sadrže precizirano ime pravnog lica ili lica koje potencijalno vrši pritisak na zaposlene, što je neophodno za procesuiranje nadležnim organima – ASK i tužilaštvu. Molimo građane da podnijete prijave dopune potrebnim podacima", kazala je Papović.

Iz CDT-a pozivaju građane da i dalje šalju svoje prijave o zloupotrebama u kampanji preko aplikacije na njihovom veb sajtu (https://www.izbori2020.cdtmn.org/).

"Ovo se ne odnosi samo na večerašnji zvaničan kraj kampanje nego i na dešavanja u toku izbornog dana. Na kraju, još jednom podsjećamo građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor. Moć je njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele. Glasaj slobodno", zaključuje se u saopštenju. 

Preporučujemo za Vas