"Mir je naša nacija": IRF tajno u jeku pandemije dodijelio 4,5 miliona firmi Dekar d.o.o

"Otvoreno sumnjamo da je u pitanju kredit dat za izgradnju mini hidroelektrana u Kolašinu", saopšteno je iz ove koalicije.

4908 pregleda 6 komentar(a)
Koalicija "Mir je naša nacija"
Koalicija "Mir je naša nacija"

Koalicija "Mir je naša nacija" saopštila je da su uzalud Demokrate pozivale rukovodstvo Investiciono razvojnog fonda, kao i Centralnu banku Crne Gore, da se ispoštuje Zakon i objave podaci o tome kome je, od marta ove godine do sada IRF odborio oko 170 miliona eura, za koje projekte i pod kojim uslovima.

"Ipak, ne može se baš sve sakriti. Zato javno pitamo Zorana Vukčevića kao lice koje je faktički sve u IRF-u da odgovori na pitanje za koje namjene je u aprilu ove godine odborio kredit od 4,5 miliona eura firmi Dekar d.o.o Podgorica, čiji je vlasnik Momčilo Momo Miranović, inače suprug dr Vesne Miranović, članice Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti. Otvoreno sumnjamo da je u pitanju kredit dat za izgradnju mini hidroelektrana u Kolašinu. Valja podsjetiti da je Vlada Crne Gore još 2008. godine firmi Dekar d.o.o Podgorica dodijelila koncesiju za izgradnju mini hidroelektrana, kao i da je više nego blagonaklona prema ovoj kompaniji jer je nekoliko puta do sada produžavala ugovoreni rok za izgradnju, tolerišući decenijsko kašnjenje konkretnog korisnika koncesije", saopšteno je iz ove koalicije. Svjedoci smo, međutim, kažu iz koalicije "Mir je naša nacija" da je danas potpuno drugačiji odnos javnosti, a retorički i Vlade, prema pitanju gradnje mini hidroelektrana, jer su stručne studije koje su rađene pokazale da one imaju minoran uticaj na energetsku stabilnost u državi, a opasne posljedice po riječne i okolne ekosisteme.

"Sve je to rezultiralo, kao što je poznato, i odlukom Vlade da zaustavi davanje saglasnosti za izgradnju mini hidroelektrana. Pitanje koje se logično nameće je: Kako državni IRF kreditno pomaže višemilionskim sredstvima projekte za koje je zvanična politika Vlade rekla da se stopiraju. Ono što je dodatno drastično i dramatično jeste pitanje kako se to dešava u aprilu mjesecu ove godine, u eri pandemija virusa COVID-19. Zar je moguće da je to bio prioritet IRF-a u rješavanju ogromnih ekonomsko socijalnih problema Crne Gore koje nam je donijela pandemija korone virusa (COVID-19). I konačno, nameće se logično pitanje kako je na sve ovo mogla da gleda dr Vesna Miranović, kao jedna od najistaknutijih članica u NKT-u, a u pitanju su milioni dodijeljeni firmi njenog supruga. Vidi se da IRF vodi jedan od junaka afere snimak Zoran Vukčević. On je, vjerovali ili ne, nakon što je imenovan za predsjednika odbora direktora IRF-a, izabrao sebe da obavlja i funkciju izvršnog direktora IRF-a. Kod takvog stanja stvari on već godinama sam sebi podnosi račune. Za kontrolu očigledno ne mora das brine jer je vrh DPS-a "zadužio" namicanjem glasova na način koji su on i Zoran Jelić najbolje sami objasnili", zaključeno je iz koalicije "Mir je naša nacija"