Fejsbuk briše oglase koji su mimo pravila

Partije se uglavnom prilagodile pravilima, samo GP URA ima “verifikacionu značku”

6040 pregleda 1 komentar(a)
Obrisan oglas zbog nepoštovanja pravila, Foto: Fejsbuk
Obrisan oglas zbog nepoštovanja pravila, Foto: Fejsbuk

Političke partije i koalicije, koje učestvuju na predstojećim izborima, počele su da poštuju nova pravila Fejsbuka u vezi s političkim oglasima koji moraju proći autorizaciju oglašivača i sadržati informacije ko je platio oglas (“Paid for by” disclaimer).

Nova pravila Fejsbuka u Crnoj Gori su na snazi od početka avgusta, a njihovu primjenu prati i Fejsbuk i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

“Svi oglasi se provjeravaju prije nego što se prikažu na Fejsbuku kroz kombinaciju automatizovanog (vještačka inteligencija) i pregleda osobe zaduženih za ovu aktivnost u istoimenoj kompaniji. Provjeravaju se slike, tekst i pozicioniranje oglasa, kao i sadržaj na odredišnoj stranici oglasa kako bi bili u skladu s Fejsbuk pravilima oglašavanja”, navodi se u pisanom odgovoru “Vijestima” iz Fejsbuka.

Na oglasima koje partije objavljuju vidi se ko ih je platio, odnosno da je to partija. Većina stranaka i koalicija dodatno daje po 100 eura da bi njihov oglas vidio što veći broj ljudi, što je od 100 hiljada do 500 hiljada ljudi. Iz Fejsbuka su objasnili da oglasi koji nijesu u skladu s pravilima o političkom oglašavanju mogu biti automatski prijavljeni (flagged by automated systems), ali ih može prijaviti i bilo koji Fejsbuk korisnik.

“Prijavljeni oglasi se ponovo pregledaju kako bi se utvrdilo da li krše pravila nepoštovanjem izjave o odricanju odgovornosti (Disclaimer). Ako nema navedene izjave, Fejsbuk traži od oglašivača autorizaciju i postavku odricanja odgovornosti na oglas da bi se nastavio prikazivati. Ako od oglašivača ne stignu tražene informacije, oglas se više ne prikazuje”, naveli su iz Fejsbuka.

Jedan od primjera ukidanja oglasa vidi se na stranici koalicije “Mir je naša nacija”. Jedan oglas na toj stranici nije sadržao informacije u skladu s novim pravilima, odnosno, kako piše, nije sadržao disklajmer, pa ga je Fejsbuk obrisao.

Građanski pokret URA je svoj profil prilagodio novim pravilima prošle godine, a većina ostalih stranaka od avgusta ove godine.

Takođe, stranica GP URA ima plavu verifikacionu značku, kojom Fejsbuk potvrđuje da se radi o autentičnoj stranici organizacije.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” nema verifikacionu značku, a na Fejsbuku je registrovana kao politička partija. Verifikaciju nema ni DPS, SDP, Bošnjačka stranka, HGI...

Socijaldemokrate, čija je stranica bila registrovana “za zabavu” (Fun page), takođe su sada registrovane kao politička partija na Fejsbuku.

Oglasi koji se objavljuju na Fejsbuk stranicama političkih partija i koalicija uglavnom su promotivna obraćanja lidera, spotovi i predstavljanje kandidata za poslanike na predstojećim izborima koji su zakazani za 30. avgust.

Fejsbuk je u junu prošle godine učinio globalno dostupnim svoje alate za transparentnost oglasa, što je oglašivačima omogućilo da dobiju ovlašćenje za postavljanje političkih oglasa, da mogu da postave informaciju ko je platio oglas i da unose svoje oglase u biblioteku oglasa (Ad Library) narednih sedam godina.

SD preregistrovala stranicu zabave u političku partiju
SD preregistrovala stranicu zabave u političku partijufoto: Fejsbuk

ASK: Mreže su dodatni izvor informacija

Iz ASK su “Vijestima” kazali da kontrolišu troškove svih aktivnosti političkih subjekata tokom izborne kampanje i, između ostalog, prikupljaju i podatke o njihovom oglašavanju na različitim platformama, bilbordima, internet stranicama, elektronskim i štampanim medijima i dr. “U tom cilju Agencija iz više različitih izvora prikuplja podatke o aktivnostima političkih subjekata u izbornoj kampanji i vrši kontrolu datih cijena i pruženih usluga političkim subjektima.

Imajući u vidu da Agencija vrši kontrolu tačnosti i potpunosti dostavljenih podataka političkih subjekata o prikupljenim i utrošenim sredstvima za kampanju, svakako da nova pravila Fejsbuka o oglašavanju na toj društvenoj mreži, u određenoj mjeri olakšavanju kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja i predstavljaju dodatni izvor informacija u postupku kontrole”, rekli su iz ASK-a.

Bonus video: