CDT: Izborni dan da bude miran i zakonit

Važno je, kako su kazali, da se partije uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata

5846 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CDT
Ilustracija, Foto: CDT

Ključni interes organa za sprovođenje izbora mora biti zakonit i fer izborni dan, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i pozvali te organe da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Iz te nevladine organizacije (NVO) pozvali su liste koje učestvuju na izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, uklone svoje štabove od biračkih mjesta, uzdrže od nasilja i omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele da glasaju na izborima.

Važno je, kako su kazali, da se partije uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata.

“CDT poziva organe za sprovođenje izbora – Državnu izbornu komisiju, opštinske izborne komisije i biračke odbore da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka“, navodi se u saopštenju CDT-a.

Iz te NVO rekli su da ključni interes tih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

Iz CDT-a apelovali su na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

„Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces, ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika izbora i građana Crne Gore bez obzira na bilo kakvu pripadnost“, kazali su iz CDT-a.

Oni su pozvali medijske kuće, NVO, agencije, influensere na društvenim mrežama i sve druge aktere društvenog života da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih informacija o izborima, a naročito rezultata izbora, kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz tih ishitrenih poteza.

Iz CDT-a su rekli da će se i oni pridužiti tom načinu rada, pa će fokus staviti na tačnost, a ne na brzinu objavljivanja podataka.

„Ni CDT, niti iko drugi nema pravo da se igra sa bezbjednošću građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržati od proslava, koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike.

„Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali i poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima“, naveli su iz CDT-a.

Oni su podsjetili građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

„Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele. One koji smatraju da im je ovo pravo na bilo koji način ugroženo ohrabrujemo da o tome obavijeste nadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava“, navodi se u saopštenju.

Iz CDT-a pozvali su sve aktere izbornog procesa da maksimalno i u svakom trenutku poštuju epidemiološke mjere zaštite i pored zakonitosti procesa vode računa i o zdravlju građana.

CDT izbore posmatra sa 454 ovlašćena predstavnika.

Bonus video: