PIR: Neprimjerena diskriminacija pri legalizaciji objekata

"Da bi napravili krov nad glavom, često na nepristupačnim i kamenitim terenima, poput Kakaricke gore, Malog brda i drugih lokacija, bili su prinuđeni da ulože ogroman trud i napor, da kroz kamenjare naprave prilaze svojim domovima, a onda sa svojim sredstvima dovedu vodu, struju, telefone,što uglavnom čini komunalnu infrastrukturu"
101 pregleda 2 komentar(a)
Momo Joksimović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momo Joksimović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.07.2018. 12:56h

Partija penzionera, invalida i restitucije (PIR), ne razumije stav Vlade Crne Gore i nadležnog ministarstva, za visoke, "za naše prilike enormne nadoknade", za legalizaciju sagrađenih objekata bez građevinske dozvole, navodi se u saopštenju predsjednika te partije Moma Joksimovića.

Naveli su da prije svega misle na građane uglavnom lošeg materijalnog stanja koji su radili u "propalim preduzećima i mimo njohove volje ugašenim i koji su ostali na ulici sa porodicama".

"Da bi napravili krov nad glavom, često na nepristupačnim i kamenitim terenima, poput Kakaricke gore, Malog brda i drugih lokacija, bili su prinuđeni da ulože ogroman trud i napor, da kroz kamenjare naprave prilaze svojim domovima, a onda sa svojim sredstvima dovedu vodu, struju, telefone,što uglavnom čini komunalnu infrastrukturu", kazao je Joksimović.

On napominje da su ti građani tokom čitavog radnog vijeka izdvajali sredstva za stambenu izgradnju koja im nikada nijesu, niti će biti vraćena.

"Jedini način da riješe svoje životno pitanje, i da stvore kakve takve uslove za stanovanje svoje porodice, bili su primorani da urade objekte za stanovanje. Sa teškom mukom, brojnim odricanjima, bez ičije pomoći, uzimajući bankarske kredite pa čak i one sa zelenaškom kamatom, izgradili su ovi napaćeni ljudi kakve takve objekete za više nego sroman život", navodi se nadalje u saopštenju.

PIR, ocjenjuje da Vlada daje stanove funkcionerima, službenicima i brojnim drugim zvaničnicima iz javnog sektora, čak i onima koji imaju više stanova, uz veoma povoljne uslove vraćanja, kao na primjer, dobije 80.000 eura za uređenje i adaptaciju stana, a vraća samo 8.000 eura na 20 godina sa "smiješnom kamatom".

"Vlada Crne Gore, koja još nije uradila socijalni karton, zaboravila je da ima preko 200.000 gladnih građana gladnih, preko 100.000 nezaposlenih, 77.000 građana koji primaju naknadu ili zaradu ispod 250 eura, oko 70.000 penzionera sa penzijama ispod 286 eura, uglavnom žive građani na ovim kamenjarima i mukom sagrađenim objektima", poručio je Joksimović.

Svjedoci smo, dodaje Joksimović, da građani nijesu u mogućnosti da plate posjedovni list, što se plaća 10 eura takse, i postavlja kako tvrdi, logično pitanje, kako će ti gladni građani platiti komunalije koje će iznositi na desetine hiljada eura.

Partija PIR, traži od Vlade Crne Gore i nadležnih ministarstava, da komunalije smanje na pristojnih 10 eura za građane koji su svojim sredstvima uradili komunalnu infrastrukturu, "mada će i taj iznos biti veliki za brojne građane, koji nemaju novca da kupe ni neophodni lijek, pa čak i hleb.

"PIR se ograđuje od svih onih građana koji su sagradili svoje objekte, u kojima ne stanuju već te objekte rentiraju, a mnogi su uzeli ili zauzeli po desetak placeva koje su prodavali i na nezakonito način se bogatili", poručio je Joksimović.

Na kraju su iz PIR zamolili da nadležnio imaju razumijevanje za ljude koji su iz "nužde sagradili objekte za stanovanje" u kojima žive sa svojim porodicama, od onih "koji na takvim objektima zarađuju".

Bonus video: