Koprivica: Predstavnici DPS-a sabotiraju predstavnike opozicionih izbornih lista u ostvarivanju svojih prava

Kako je istakao predstavnici opozicije moraju punopravno da učestvuju u ostvarivanju glasanja putem pisma i kontrole tog procesa

36072 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, kazao je da predstavnici DPS-a sabotiraju opunomoćene predstavnike opozicionih izbornih lista u ostvarivanju svojih prava.

Kako je kazao, predstavnici opozicionih lista su predstavnici izbornih lista i kao takvi su članovi proširenog sastava biračkih odbora sa svim pravima koja pripadaju jednom članu biračkih odbora.

"To nisu nikakvi posmatrači, nego opunomoćeni članovi proširenog sastava sa svim pravima koja pripadaju članovima biračkog odbora. Posebno se to odgleda u opstrukciji prilikom glasanja putem pisma. Mišljenje DIK-a, koje je pristeklo iz zakona, dato je 10. avgusta, a upravo smo mi tražili to mišljenje zbog specifične situacije u Nikšiću gdje se jasno kaže da timovi za ostvarivanje glasanja putem pisma moraju biti sačinjeni i od predstavnika vlasti i od predstavnika opozicije radi povjerenja, zakonitosti i integriteta izbornog procesa. Sve suprotno od toga što bi se radilo je drastično gaženja i zakona i mišljenja same Državne izborne komisije", kazao je Koprivica.

Kako je istakao predstavnici opozicije moraju punopravno da učestvuju u ostvarivanju glasanja putem pisma i kontrole tog procesa.

"Jedan od primjera je da se omogući predstavnicima opozicionih izbornih lista da prate, da idu svojim kolima. Nije to auto koje vozi glasačku kutiju u koju se glasa, u nekoj privatnoj posjeti, ono nosi javnu stvar, ono nosi nešto što je izborna volja građana, nešto što je od javnog interesa. Dakle, to auto se nalazi u javnoj funkciji i u njemu moraju biti svi kontrolori, to nije privatna posjeta i u tom momentu to nije privatno vozilo jer ono nosi javnu stvar i vrši javnu funiciju", kazao je Koprivica i dodao da onemogućavanjem da opozicija prati glasanje putem pisma se ulazi u zonu krivične odgovornosti.

Bonus video: