Bešić: Stvar je jasna; Muk: Na opoziciji da pametno i mudro pristupi svom poslu

Ne propustite specijalnu emisiju Izborna noć na Televiziji Vijesti, sa analitičarima u studiju, uključenjima iz svih izbornih štabova i savremenim grafičkim prikazima rezultata

215624 pregleda 348 reakcija 15 komentar(a)
Bešić, Foto: TV Vijesti
Bešić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 31.08.2020. 00:44h

Politikolog i metodolog Miloš Bešić kazao je u emisiji izborna noć na Televiziji Vijesti da je sve manje neizvjesno, ili da je gotovo izvjesno "da tri opozicione liste imaju 41, ili 42 mandata".

"Stvar je jasna", kazao je Bečić.

On je kazao da je velika izlaznost u jutarnjim satima pokazala da će izborna utakmica biti neizvjesna.

"Izlaznost je veća nego 2016. Bilo je jasno da apstineti, ukoliko izađu veći dio bi glasao opozicione partije...", rekao je Bešić.

On je kazao i da se sa posljednjim objavljenim rezultatima "tanji neizvjesnost".

On je kazao da će koalicija "Za budućnost Crne Gore", koalicija "Mir je naša nacija" i koalicija "Crno na bijelo" najvjerovatnije imati većinu.

On je ranije ocijenio da je "visoka izlaznost u jatarnjim satima ovu utakmicu vodi u neizvjesnost".

"Jako je dobro što nije bilo tenzija", kazao je Bešić....

Dodao je da će rezultat parlamentarnih izbora "biti gusto, veoma gusto".

"Čekamo velika biračka mjesta, koja su veoma važna. Jeste, rano, indikativni su podaci, redosljed prve tri liste mislim da se neće mijenjati", smatra Bešić.

Istakao je da se rezultati parlamentarnih izbora moraju čekati do samog kraja.

"U mandat ili dva će se odlučivati o finalnom ishodu", rekao je on.

Izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CINCG) Milka Tadić Mijović kazala je da je najvažnije da rezultati izbora budu čisti i da svi priznaju rezultate izbora.

Reporteri Televizije Vijesti javljaju da u Podgorici nema okupljanja, na šta su ranije danas pozvali i iz Mitropolije crnogorske primorske i koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Milica Kovačević iz CDT-a je kazala da je na osnovu njihovog iskusta ovo "bio jedan standardan izborni dan".

foto: TV Vijesti

"Ništa se nije dogodilo što bih posebno izdvojila. Izdvojila bih da je bilo više tenzije tokom 2016. godine", rekla je Kovačević.

Tadić Mjijović je istakla da pri ovako velikoj izlaznosti da je "teško vjerovati da DPS može da ostvari rezultat koji je ostvarila 2016. godine"

Milka Tadić Mijović
Milka Tadić Mijovićfoto: TV Vijesti

Ona je ocijenila da je politika DPS "istrošena".

"Ključna greška DPS-a što je napravila takve podjele u Crnoj Gori, što nije pružila ruku predstavnicima Srba u Crnoj Gori. Srbi su predstavljani kao najveća opasnost za Crnu Goru", rekala je Tadić Mijović.

Ona je kazala da je vlast "htjela da potpuno zaradi sa 30 odsto stanovništva, sa Srbima koje predstavljaju kao neprijatelje Crne Gore"

Stevo Muk iu Instituta alternativa kazao je da da je "DPS izgubio i da je to sušptinska poruka svima"

"Đukanović ostaje predsjednik države, a na opoziciji je da pametno i mudro pristupi svom poslu", rekao je on.

Muk smatra da je veća izlaznost "doprinijela šansama opozicije".

"Mislim da se mnogo radilo da se apstinetni mobilišu i da je opozicija uspjela u tome i da će to imati pozitivan efekat na rezultat opozicije", rekao je Muk.

Kazao je i da je opozicija "ostvarila nikad bolji rezultat".

"Čak i da se ova priča lomi oko jednog ili dva mandata, rezultati ovih izbora će na kraju pokazati da se Crnom Gorom ne može vladati na način na koji je vladao DPS", ocijenio je Muk.

Smatra da je rezulta ovih izbora "rezultat protesta iz 2018. i 2019. godine".

"Kada se saznalo da je vlast korupmirana. I takođe protesta identiteskih i koji su bili izazvani donošenjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti", smatra Muk.

Bonus video: