Foto: Luka Zeković

Opozicija proglasila pobjedu: Gotov je

DPS ima 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija” 10 mandata, “Crno na bijelo” četiri. Prema tim podacima, po tri mandata imaju Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno. Najveći pad na izborima doživjela je koalicija oko DPS-a, dok su najuspješnije koalicije oko URA i Demokratskog fronta

147059 pregleda 6427 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Sloboda, gotov je, pobjeda, kraj mafije - poruke su koje su sinoć poslate iz izbornih štabova opozicije koja je proglasila pobjedu i saopštila da je Demokratsku partiju socijalista poslala u istoriju.

To je učinjeno nakon što su opozicija i civilni sektor objavili preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, jer Državna izborna komisija još nije proglasila konačne.

Preliminarni podaci CEMI-ja, na osnovu 96,4 odsto obrađenog uzorka, pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri

Prema tim podacima, po tri mandata imaju Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno. Dvije hrvatske partije ostale su bez mandata.

foto: CEMI

DIK se do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije oglašavao.

foto: CEMI

Na parlamentarnim izborima 2016. DPS je osvojio 36 mandata, Demokratski front 18 mandata, koalicija Ključ (Demos, SNP i URA) devet, Demokrate osam, SDP četiri mandata, Socijaldemokrate dva mandata. Stranka penzionera i invalida nije prešla cenzus.

Bošnjačka stranka dobila je dva mandata, dok su albanske partije imale jednog poslanika, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Najveći pad na izborima doživjela je koalicija oko DPS dok su najveći uspjeh ostvarile koalicije oko URA i Demokratskog fronta.

Koalicija DPS-Liberalna partija osvojila je šest mandata manje nego na izborima 2016. godine, kada je imala 36.

foto: Luka Zeković

Koalicija oko DF - Za budućnost Crne Gore, u kojoj je i dio partija iz koalicije Ključ sa prošlih izbora (SNP i dio nekadašnjeg Demosa) kao i neke novoformirane partije, osvojila je 27 mandata.

foto: Luka Zeković

Na prethodnim izborima DF, SNP i dio Demosa od koga je nastala Ujedinjena Crna Gora imali su 23 mjesta u parlamentu.

Koalicija Crno na bijelo, okupljena oko URA sa NVO Civis i Partijom pravde i pomirenja i nezavisnim intelektualcima, osvojila je četiri mandata dok je URA na izborima 2016. godine u koaliciji Ključ, imala dva mandata.

foto: Alisa Hajdarpašić

Koalicija oko Demokrata je osvojila 10 mandata, nastupajući u koaliciji sa Demosom i još dvije male stranke, dok su 2016. imali osam mjesta u parlamentu.

foto: Screenshot

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su poboljšale svoj rezultat sa prošlih izbora za po jedan mandat dok je SDP izgubio dva mandata, jedva prešavši cenzus.

DPS je očigledno izgubio dio glasača zbog donošenja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je doveo do masovnih protesta na ulicama crnogorskih gradova u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpake pravoslavne crkve, ali i zbog brojnih korupcionaških skandala, kao i masovnih građanskih protesta 2019. godine zbog afere Koverat.

Sa druge strane, dijelom zbog tih afera, a dijelom radom na terenu i preko društvenih mreža i bez uobičajenog međusobnog nenapadenja, opozicija je uspjela da mobiliše i nekoliko procenata apstinenata da izađe na izbore glasa za neku od tri opozicione kolone.

SDP je svojim nagovještajem da će nakon izbora napraviti koaliciju sa DPS-om izgubio opozicioni status koji je teško stekao antiđukanovićevskom retorikom i ulogom koju je imao u rušenju lokalne vlasti u Kotoru.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na parlamentarnim izborima biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 odsto od ukupnog broja birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost do 20 sati je bila 73.4 odsto, a 2012. godine 69,3 odsto.

Iz Državne izborne komisije (DIK) je saopšteno dda je do 19 časova i 30 minuta na izbore izašlo 74,16 odsto birača.

“Na nivou Crne Gore u birački spisak je upisano 540.036 birača, a na izbore je izašlo 400.470 birača”, kazao je predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović.

Desila se sloboda, nacionalnim strankama mjesto uz opoziciju

Desila se sloboda. Nakon 31 godine jedne apsolutne vlasti moralo se desiti i ovo. Ako pogledamo rezultate takvi su da 42 poslanika pripadaju opoziciji, a 39 svim ostalim”, kazao je sinoć lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić

“Naravno, to su tri koalicije koje su prirodni opozicionari i oni će učiniti sve da će graditi budućnost za sve podjednako, a ne da imamo prvorazredne, drugorazredne i trećerazredne. Ruka pomirenja treba da bude osnov našeg suživota. To nudimo svima. Sve nacionalne stranke da priđu pobjedniku. Ne zbog toga što želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas. Molim sve građane da ostanu kući, da ne nasjedaju na moguće provokacije”, reka je Krivokapić.

foto: Luka Zeković

On je pozvao građane da proslave pobjedu u svojim domovima.

“Biće vremena za slavlje i pobjeda se može slaviti dostojanstveno i bez izlaženja na ulice, bez stvaranj tenzija. Crna Gora je podijeljna po svim šavovima i ako danas ne pružimo ruku pomirenja nikad je nećemo ni pružiti. Mi vam je pružamo. Ne želimo revanšizam, ali svi koji su odgovorni za ovo stanje u državi moraju da snose odgovornost. Ne može kao do sada da bude neodgovornost i nekažnjivost jer svi moramo snositi posljedice za urađeno. Dosta je prevara naroda, treba nam budućnost gdje će djeca biti srećna što žive u Crnoj Gori”, rekao je on.

On je poručio da sjutra “počinje novi dan u slobodnoj Crnoj Gori”.

Krivokapić je i u prvom obraćanju kazao da je “režim pao”.

“Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao”, rekao je Krivokapić.

Abazović: Crna Goro, neka ti je srećna slobodna

Nosilac liste platforme “Crno ma bijelo” poručio je da su 30 godina čekali da se smijeni vlast, te da iako mnogi nisu vjerovali, dočekali su pobjedu na izborima. “Crna Goro neka ti je srecna sloboda”, kazao je Abazović.

On je poručio da će formirati ekspertsku vladu, te da su građani zaslužili slobodu

“Crna Gora je zaslužila da je u narednom periodu vodi ekspertska vlada. Ko je htio slonodnu, izvolite, uzmite svoju slobodu”, kazao je Abazović.

On je pozvao građane da pobjedu proslave u krugu porodice i da ne izlaze na ulicu.

“Ne idite na ulicu, budite dostojanstveni, kreće novi put evropske i građanske slobode”, istakao je Abazović.

foto: Crno na bijelo

Naglasio je da oni koji su glasali DPS nisu neprijatelji države.

“Svi su dobrodošli na pravu stranu istorije.

Dobili smo mafiju bez novca, dobili smo samo srcem i znanjem”, rekao je on.

U izbornom stabu “Crno na bijelo” vladala je pobednička atmosfera.

Bakljade i vatrometi su obasjale nebo, dok su se vijorile crnogorske zastave u biračkom stabu ove koalicije.

Bečić: Znali smo da je ovo pobjednički put

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić poručio je da su pred parlamentarne izbore znali da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost.

“Tri opozicione liste imaju većinu za formiranje nove demokratske vlade. Crna Gora više nije jedina zemlja na svijetu koja nikada na izborima nije smijenila vlast. Crna Gora piše istoriju. Trideset godina smo čekali ovo. Znali smo da je ovo pobjednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost. Hoćemo pobjedu da slavimo u kućama, nećemo da pobjeđujemo da bi stvarali nove podjele. Naša ruka ispružena je manjinskim partijama, jer treba da budu dio vlasti”, poručio je Bečić.

foto: Tina Popović

On je kazao da je bio ubijeđen u to “da će DPS pasti”.

Rekao je i da je “ dokazano da je odluka opozicije da pođe u nekoliko jakih kolona bila ključ istorijskog rezultata”.

“Nismo se napadali, imali smo model da svaki građanin ima izbor i prvi put niste imali da je rasut jedan jedini glas”, rekao je Bečić.

Đukanović: DPS najjača partija, poštovaćemo konačnu odluku DIK-a

Lider Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je da sa tradicionalnim koalicionim partnerima su osvojili ukupno 40 mandata.

On se obratio javnosti tek oko ponoći, nakon što je opozicija proglasila pobjedu.

“Prebrojano je preko 90 odsto rezultat i DPS je na izborima osvojila oko 145.000 glasova i 30 mandata. Takav rezultat znači da je DPS najjača partija u Crnoj Gori. Još pristižu rezultati i teško saopštitit što je pouzdana informacijama. Sa koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkim mjesta i dalje traje. Ovo je prilika da pored zahvalnosti vama i građanima koji su dali povjerenje našoj partiji, dam podršku svima. Kampanja govori o kvalitetu politike koju DPS vodi u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

foto: Luka Zeković

On je dodao da će sačekati konačne rezultate Državne izborne komisije i da “ono što se definitivno ustavovi za DPS je zakon koji ćemo bezuslovno poštovati”.

“DPS je tokom svog ukupnog postojanja na političkoj sceni izgradila profil građanske partije, koja se bori za multietničko društvo i evropslki sistem vrijednosti. Mislimo da smo tokom prethodnih godina napravili iskorak, da je Crna Gora postala svetionik na Zapadnom Balkanu i nadam se da će tako ostati i da će Crna Gora ostati stabilna država”.

Brojne nepravilnosti na biralištima

ODIHIR će danas predstaviti preliminarne zaključke o regularnosti izbora. PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je juče da je njihovom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

Tokom izbornog dana na biračkim mjestima registrovane su brojne nepravilnosti, od primjedbi da se fotografišu birački listići i da drugi glasaju umjesto birača, da je predsjednik biračkog odbora vršio uvid u birački spisak kako bi vidio ko od glasača nije iskoristio pravo glasa, pa do toga da su na biračkom spisku umrli, da članovi odbora ne umiju da pokrenu aparat za glasanje...

Većih incidenata nije bilo. Regularnost izbora pratili su nevladine CeMI i Centar za demokratsku tranziciju, kao i međunarodne posmatračke misije ODIHR -a i ENEMO.

ODIHIR je pres konferenciju zakazao za danas na kojoj će predstaviti preliminarne zaključke o regularnosti izbora.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je juče da je njihovom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

“Od toga 37,2 odsto prijavili su građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači”, kazala je Bjelić.

Ona je kazala da im je do 13 sati pristiglo više od 400 prijava, što je, kako je kazala, značajno više u odnosu na prethodne godine.

Na biračkom mjestu u Baru suprug građanke ušao je u kabinu i zaokružio umjesto nje. U Kotoru došlo je do kraćeg prekida glasanja, jer je birač slikao glasački listić, a istovremeno je prestao da radi uređaj za elektronsku identifikaciju.

U Rožajama umjesto jednog birača glasao je asistent. Birački odbor je poništio glasačke listiće.

U Bijelom Polju jedna osoba glasala je ispred članova biračkog odbora, listić je ubačen u kutiju i uvažen.

Kršene su i mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, pa na jednom biračkom mjestu predsjednik i dio članova biračkog odbora nisu nosili zaštitne maske, nisu dezinfikovane ruke, nisu poštovali distancu.

Bilo je slučajeva da je u Podgorici sa jednog mjesta iznijeta knjiga, da od birača nije traženo da skinu masku kako bi se utvrdilo da je osoba koja glasa zaista osoba sa lične karte.

U Tuzima na jedno biračko mjesto došao je uniformisani pripadnik Komunalne policije.

Na biračkom mjestu u Gubavču na 15 minuta je prekinuto glasanje jer su, kako tvrdi predsjednik OO Demokrata Bijelo Polje, Marko Ljujić aktivisti DPS-a, u dvorištu škole u kojoj se i odvija glasanje nudili novac u zamjenu za glasove DPS-a.

Slavila se pobjeda

Na ulicama Podgorice sinoć se proslavila pobjeda opozicionih partija, a najviše građana se okupilo ispred sabornog hrama Hristovog vaskrsenja gdje su, takođe, vijorile trobojke i crnogorske zastave, dok su prisutni sa upaljenim bakljadama skandirali “Milo lopove”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se braniti mora”...

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić došao je u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje ga je dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Bonus video: