Saracin: Rezultat je jasna opomena Đukanoviću, glasove je izgubio zbog kumovskog privređivanja i korupcije

"Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i kumovske ekonomije, u svim sferama, mora biti dovedena u fokus crnogorske politike. Evropska unija (EU) mora jasno da stavi do znanja da napretka u procesu učlanjenja u EU može biti isključivo ako bude reformskih iskoraka u demokratiji, pravnoj državi i slobodi štampe", istakao je Saracin

37274 pregleda 12 komentar(a)
Saracin, Foto: Screenshot/Youtube
Saracin, Foto: Screenshot/Youtube

Rezultat izbora u Crnoj Gori je savršeno jasna opomena predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, saopštio je danas Manuel Saracin, poslanik u njemačkom parlamentu Bundestagu i povjerenik Kluba poslanika Zelenih u Bundestagu za istočnu politiku.

Državna izborna komisija objavila je ranije danas rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35.06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32.55 odsto (133.267).

Koalicija Mir je naša nacija je osvojila 12.53 odsto (51.297), Crno na bijelo 5.53 (22.649), Socijaldemokrate 4.10 (16.769), Bošnjačka stranka 3.98 (16.286), SDP - Jaka Crna Gora 3.14 (12.839), Albanska lista 1.58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1.14 odsto (4.675).

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0.27 (1.115), a Hrvatska reformska stranka 0.13 odsto, odnosno 532 glasova, i one nisu prešle cenzus.

Saracin je dodao da je gubitak glasova Đukanovićeve partije rezultat decenijama duge politike utemeljene na kumovskom privređivanju i korupciji umjesto na poštovanju pravne države, politike utemeljene na zastrašivanju i klevetanju umjesto na slobodi mišljenja i štampe.

"Nezavisno od toga koje partije će ubuduće vladati Crnom Gorom, ona mora zadržati svoj pro-evropski kurs i napokon započeti efikasne reforme. Borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i kumovske ekonomije, u svim sferama, mora biti dovedena u fokus crnogorske politike. Evropska unija (EU) mora jasno da stavi do znanja da napretka u procesu učlanjenja u EU može biti isključivo ako bude reformskih iskoraka u demokratiji, pravnoj državi i slobodi štampe", istakao je Saracin.

Po njegovim riječima, i budućnost Solane u Ulcinju je za Zelene lakmus-test za postojanje pravne države u Crnoj Gori.

"Bilo je i bitno i pravilno da se ovaj dragoceni ekološki biser stavi pod zaštitu. Ali isto tako će biti važno da se raščisti vlasničko pitanje i to u transparentnom procesu dostojnom pravne države, te da se time osigura budućnost Solane. Mi se radujemo što je napredni savez "Crno na Bijelo" ostvario tako izvanredan uspjeh i što će još jače biti zastupljen u parlamentu nego do sada. Njihovu borbu protiv korupcije i za efikasnu zaštitu prirodnih blaga Crne Gore mi, nemački Zeleni ćemo i dalje podržavati", kazao je Saracin.

On je poručio i da su izbori po OEBS bili temeljno efikasni i transparentno organizovani.

"Ali OEBS je zaključio i da je dosadašnja vladajuća partija zloupotrijebila svoju moć i sebi time obezbijedila nefer prednost na izborima. Zadatak je budućeg parlamenta da efikasno zatvori rupe u izbornom zakonu, između ostalog po pitanju finansiranja izborne kampanje", zaključio je Saracin.

Bonus video: