Varhelji i Borelj: Očekujemo formiranje nove vlade koji će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU

"Crna Gora je dobro napredovala u procesu pridruženja, ali mora da ubrza reforme, pogotovo one iz vladavine prava", napisao je Varhelji

82531 pregleda 2364 reakcija 27 komentar(a)
Varhelji, Foto: Boris Pejović
Varhelji, Foto: Boris Pejović

Crna Gora je 30. avgusta održala parlamentarne izbore i lokalne izbore u pet opština, po izbornom zakonodavnom okviru koji je umnogome nepromijenjen u odnosu na prethodne izbore, u izazovnom kontekstu pandemije virusa COVID-19. Izbori su bili mirni i kompetitivni, uz visoku izlaznost, i bili su praćeni od strane lokalnih i međunarodnih posmatrača koje je akreditovala Državna izborna komisija, kazali su Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelj i visoki predstavnik EU Žozep Borelj, navodi se u saopštenju delegacije EU u Crnoj Gori.

Preliminarni nalazi i zaključci međunarodnih posmatrača iz Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Parlamentarne skupštine OEBS-naglašavaju da su izbori sprovedeni transparentno i efikasno, ali i napominju visoko polarizovanu debatu o pitanjima crkve i nacionalnog identiteta, kao i određene zabrinutosti u vezi za neprimjerenom prednošću vladajuće partije i neuravnoteženim medijskim praćenjem.

Nakon objavljivanja finalnog izvještaja i preporuka OEBS/ODIHR-a, svi politički akteri i relevantne institucije treba da se uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o sprovođenju ovih preporuka, u cilju prevazilaženja dugotrajnih izbornih nedostataka znatno prije sljedećih izbora.

"Sada očekujemo konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade koji će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU. Crna Gora je značajno napredovala u svom procesu pristupanja EU, i mjeseci pred nama moraju biti iskorišćeni za produbljenje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, pri čemu je sljedeća ključna prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 iz oblasti vladavine prava", kazao je Varhelji.

Evropska unija je u potpunosti posvećena pružanju dalje podrške Crnoj Gori u procesu EU integracija, kao i u ekonomskom oporavku nakon krize izazvane virusom COVID-19, uključujući i putem predstojećeg Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Bonus video: