Obradović: Položaj žena u Beranama nije na zadovoljavajućem nivou

"Kroz Garantni fond, koji će biti dostupan za rješavanje prioritetnih problema građana i podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, omogućićemo svim ženama šansu za pokretanje sopstvenog biznisa", kazala je Obradović
82 pregleda 2 komentar(a)
Radmila Obradović, Foto: SDP
Radmila Obradović, Foto: SDP
Ažurirano: 24.01.2018. 13:00h

Kandidatkinja za odbornicu liste SDP - Demos dr Radovan Asanović Radmila Obradović kazala je da položaj žena u Beranama, kao i u čitavoj Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

"Koalicija SDP – DEMOS – dr Radovan Asanović će kao dio buduće vlasti raditi na poboljšanju položaja žena na teritoriji opštine Berane i na odgovoran način stimulisati žene da se bave biznisom i politikom. U prethodnom sazivu Beranskog parlamenta, funkciju odbornika obavljalo je 11 žena. Prateći zasijedanja lokalnog parlamenta, možemo zaključiti da se glas žena u lokalnom parlamentu mogao čuti samo u rijetkim prilikama, što ukazuje da su žene u lokalnom parlamentu tretirane kao glasačke mašine svojih partija, i da nijesu na pravi način iskoristile svoje funkcije kako bi radile na inicijativama i projektima koje bi prije svega poboljšale njihov položaj" saopštila je Obradović.

Ona je saopštila da će se koalicija SDP – DEMOS – dr Radovan Asanović zalagati da se dosadašnja praksa iskorijeni, da se na poziciju žene-odbornice ne smije posmatrati samo kako bi se popunile zakonske formalnosti, "već ćemo insistirati na stvaranju ambijenta za aktivnije učešće žena u procesu donošenja odluka kako bi se na pravi način i kako dolikuje, mogao čuti glas žena."

"Kroz Garantni fond, koji će biti dostupan za rješavanje prioritetnih problema građana i podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, omogućićemo svim ženama šansu za pokretanje sopstvenog biznisa. Velika nepravda pričinjena je majkama koje su izgubile naknadu povodom rođenja troje i više djece. Preko 1500 Beranki koje su ostvarile pravo na naknadu, nakon ukidanja iste, ostavljene su na rubu egzistencije. Kako bismo ispravili nepravdu, nakon formiranja vlasti zalagaćemo se da majkama koje su izgubile naknadu povodom rođenja troje i više djece i svim samohranim roditeljima čija djeca idu u vrtić, nadoknadimo troškove vrtića. Majkama koje su izgubile naknadu za troje i vise djece i svim samohranim roditeljima čija djeca idu u školu - obezbijedićemo knjige, školski pribor i ostale troškove za školu. Majke koje su izgubile naknadu za troje i više djece i sve samohrane roditelje čija djeca ne idu ni u vrtić ni u školu - oslobodićemo svih poreza koji idu u Budžet opštine, a u cilju podizanja nataliteta, obezbijedićemo naknadu od 300 eura za novrođeno dijete", zaključila je Obradović.

Bonus video: