Bivši zvaničnik Pentagona: Približavanje Putinu bi uticalo na odnose Crne Gore sa SAD i EU

"Ako nova koaliciona vlada odluči da traži bliskije odnose sa Rusijom, to će svakako uticati na odnose sa SAD. Ne vidim kako neće. Amerika generalno gledano nema problem da zemlje, koje imaju dugotrajne kulturne i istorijske veze sa Rusijom, to nastave da održavaju", rekao je Karpenter u intervjuu koji je danas preneo Glas Amerike (Voice of America - VoA)

5874 pregleda 11 komentar(a)
Karperter, Foto: PEN Bajden centar
Karperter, Foto: PEN Bajden centar
Ažurirano: 01.09.2020. 19:37h

Promena spoljnopolitičkog kursa u Crnoj Gori, pod novom vladom, moguća je, ali bi zalaganje za bliskijim odnosima sa Rusijom uticalo na odnose Podgorice i Vašingtona, jer bi se na Zapadu na to gledalo kao na podršku Putinovim autokratskim tendencijama, ocenio je direktor organizacije "Pen Bajden centar" i bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter.

"Ako nova koaliciona vlada odluči da traži bliskije odnose sa Rusijom, to će svakako uticati na odnose sa SAD. Ne vidim kako neće. Amerika generalno gledano nema problem da zemlje, koje imaju dugotrajne kulturne i istorijske veze sa Rusijom, to nastave da održavaju", rekao je Karpenter u intervjuu koji je danas preneo Glas Amerike (Voice of America - VoA).

Karpenter je dodao da kada geopolitički govorimo o "podršci autokratskim tendencijama, onda će takva vrsta podrške značiti i slabije odnose i sa SAD i drugim zapadnim zemljama".

"Crna Gora bi trebalo da se zapita na ovoj raskrsnici, naročito sa fokusom na pristupanju Evropskoj uniji, da li je to geopolitički zaokret koji želi da preduzme, zato što mnogo toga može da krene u pogrešnom smeru kada je reč o evropskim integracijama", dodao je Karpenter.

Bonus video: