Brnabić: Đukanović zarobljen u političkim frazama; Dačić: Sramotno da Đukanović napada Srbiju i Vučića

"Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu", naglasila je Brnabić

44789 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Brnabić i Dačić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić i Dačić, Foto: BETAPHOTO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da se Srbija ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i da osjeća potrebu kao premijerka da raguje na tvrdnje koje je iznio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je izjavio da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna politika Srbije "pokazali vrlo problematične intencije" prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, "od svih".

U pisanoj izjavi, Brnabić je ocijenila je u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi "kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke".

"Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu", naglasila je Brnabić.

Istakla je da je činjenica koju Đukanović ne može da spori da se Srbija se ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i da nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori.

"Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije, i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umjesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana", ocijenila je Brnabić.

Navela je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu te da je posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana.

"Upravo je to razlog zbog kojeg je Vučić pokrenuo incijativu 'malog Šengena' kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana. To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz 90-ih godina prošlog vijeka", rekla je Brnabić.

Dodala je da je odnos prema toj incijativi koju Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti.

"Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mjesta, izgradnji izvjesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dijela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi EU. To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije", naglasila je ona.

Dačić: Nije Vučič pozvao građane Crne Gore za koga da glasaju već Rama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da se Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić nijednom nisu umiješali u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već (premijer Albanije Edi) Rama i ostali, a to onda, po Milu Đukanoviću, nije miješanje u unutrašnje stvari", kazao je Dačić u pisanoj izjavi.

Daćić je naglasio da Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, već samo prava i slobode srpskog naroda, koga u toj zemlji ima oko 29 odsto, kao i poloćaj Srpske pravoslavne crkve "čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti".

"To je legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama. A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vjekovima živjeli", dodao je Dačić.

Ocijenio je da je "sramotno" da Đukanović "napada Srbiju i Aleksandra Vučića" za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on "najdirektnije umiješao u unutrašnje stvari Srbije priznavši Kosovo".

"Vrijeme je da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, propala je ta taktika na izborima. Prije 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim porijeklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada", upitao je Dačić.

Dačić je upitao i zašto Đukanoviću "smeta", kako je kazao, "velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica", a "ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao" - Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica"

"Svima je to izgleda jasno zašto", naglasio je Dačić.

Bonus video: