Krug u prošlost pred odlazak

Novi incident u Pljevljima - predstavnici partija koje su osvojile većinu na izborima, tvrde da DPS čini sve da ostane na vlasti IZ DPS-a odgovaraju da je sramno njih optuživati za lomljenje stakla na vratima Islamske zajednice. Ovo je veoma osjetljiv trenutak za sve i sad je prijeko potrebna policija spremna da radi svoj posao, umjesto da služi privatnim interesima bilo koje političke partije.

77520 pregleda 142 reakcija 65 komentar(a)
Šef DPS-a Milo Đukanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Šef DPS-a Milo Đukanović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Situacija u Pljevljima je mirna i daleko od one koje pokušava da javnosti predstavi aktuelna vlast i političke partije tog korpusa.

To je “Vijestima” saopštilo više građana opštine na sjeveru Crne Gore, tvrdeći da među njima nema tenzija.

Poručili su, međutim, da s nestpljenjem očekuju da policija konačno počne da radi svoj posao, saopšti imena vandala i adekvatno kazni one što su u noći između utorka i srijede polomili staklo na ulazu u prostorije Odbora Islamske zajednice u Pljevljima.

Glavni imam Husein pašine džamije u Pljevljima Samir Kadribašić, objasnio je da je kroz polomljeno staklo ubačena i poruka na kojoj je ispisano - “Polećela Crna Ptica, Pljevlja biće Srebrenica”.

Kamenovane prostorije Islamske zajednice u Pljevljima
Kamenovane prostorije Islamske zajednice u Pljevljima foto: Privatna arhiva

“Ovo je vandalizam koji hitno mora da se zaustavi. Ja ću policiju i načelnika Dragana Slavulja smatrati direktno odgovornim ukoliko ne pronađu počinioce”, rekao je Kadribašić.

Kazao je da na prostorijama Odbora Islamske zajednice nema video-nadzora, ali da ima na kući preko puta, što bi moglo da pomogne u rasvjetljavanju tog slučaja.

Brojne novinarske ekipe boravile su juče u Pljevljima - od kojih su se neke direktno uključivale u program ispred Husein pašine džamije.

Za razliku od prethodnih dana kada ih skoro i nije bilo na ulici, juče je policija povremeno partolirala gradom.

POLICIJA/TUŽILAŠTVO

Uprkos tome, policija juče nije saopštila da je uhapsila bilo koga zbog incidenta u Pljevljima.

U kratkom saopštenju, poručili su da preduzimaju mjere i radnje na identifikaciji izvršilaca “kriminalnog napada na objekte Islamske zajednice u Pljevljima”...

“Uprava policije neće komentarisati različite političke stavove i podmetanja o odgovornosti za takva nedjela koja se pokušavaju pripisati rukovodnom sastavu, ali i službenicma Uprave policije. Policija će... nastaviti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i u narednom periodu da obezbijedi poštovanje zakona, ličnu i imovinsku sigurnost svih građana”, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo u Pljevljima radi na otkrivanju počinilaca koji su prethodnih dana izazivali nerede u Pljevljima.

To je “Vijestima” kazala portparolka Osnovnog tužilaštva i tužiteljka Nataša Bajčeta.

“Povodom dešavanja u Pljevljima prethodnih dana, saopštavamo da Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima svaki događaj do kog je došlo u našem gradu, pojedinačno cijeni i daje policiji neophodna uputstva kako bi se preduzele sve neophodne mjere i radnje i kako bi se svaki događaj pojedinačno rasvijetlio i kako bi se prikupile sve neophodne činjenice i podaci. Osnovno državno tužilastvo u Pljevljima apeluje na građane da ne dovode sebe u situaciju da krivično ili prekršajno odgovaraju. Napominjemo da će svako lice za koje se utvrdi da je učinilo krivicno djelo za koje se goni po službenoj dužnosti biti u kratkom roku procesuirano”, navodi se u saopštenju pljevaljskog tužilaštva

SPIN ODLAZEĆEG REŽIMA

Lider Koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić juče je posjetio Pljevlja i kazao da dešavanja nakon izbora nisu slučajnost i da to ne radi opzicija kojoj ne odgovara nijedan incident.

“To je spinovanje koje se dešava od odlazećeg režima sa metodama koje su dobro poznate svim građanima Crne Gore. Oni žele još jednom da strah i mržnja prevlada. Jasno je što se to radi. Ako samo pogledate dešavanja u Pljevljima, Rožajama, Bijelom Polju, da li može neko normalan da kaže da je to slučajno. Jeste pojedinačno, ali nije slučajno. Zašto policija ne nađe prestupnike. Mene ne interesuju izvršioci ovih nečasnih djela, već ko je to naredio”, rekao je Krivokapić.

Ocijenio je da se prevaranti ne mogu koristiti drugim sredstvima.

“To je evidentno da pokušavaju da promjene volju građana. Evo ja im sada poručujem iz Pljevalja, odakle sam krenuo u oslobođenje Crne Gore, očuvaćemo tu slobodu po cijenu svojih života. Neka shvate kako god hoće, braniću bez pištolja i bez metka, ono što smo osvojili na izborima”, rekao je Krivokapić.

Mladi Koalicije Za budućnost Crne Gore protestovali su na juče kratko ispred Centra bezbjednosti Pljevlja, odakle su pozvali načelnika Centra bezbjednosti Pljevlja Dragana Slavulja i komandira Stanice policije Milana Jovića da kažu imena izgrednika, incidenata koji su se posljednjih dana dešavali u Pljevljima.

Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava u sastavu Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar, dr Ismet Latić, direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama i Mirela Ramčilović, savjetnica - posjetili su juče opštinu Pljevlja, Islamsku zajednicu, Centar bezbjednosti gdje su, kako su navel,i razgovarali sa žrtvama nasilja i napada”...

“Osnovano tvrdimo da je ovo djelo Državne bezbjednosti. Komandir Jović i Slavulj znaju ko su izgrednici, postoje snimci. Mi imamo snimke. Ako oni ne budu rekli, mi ćemo javno izaći i kazati ko je ovo uradio”, rekao je ljekar Dario Vraneš, ispred Koalicije Za budućnost Crne Gore.

Kazao je da će se Koalicija Za budućnost Crne Gore organizovati da odbrani islamske svetinje, ukoliko MUP nije u stanju da zaštiti sve građane.

Isto su najavili mladi Demokratske Crne Gore. Iz te partije optužili su “odlazeći režim” da u Pljevljima već treći dan pokušava da izazove vjersku i nacionalnu netrpeljivost i da, kao i mnogo godina do sada, napravi razdor među komšijama i prijateljima.

Dešavanja u Pljevljima juče su osudile i druge političke partije.

Bošnjačka stranka pozvala je državne organe da pronađu počinioce jer je to u interesu svih da se vinovnici što prije pronađu kako bi se u gradu sačuvao mir. Iz Koalicije Crno na bijelo, pozvali su policiju i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića na hitnu reakciju i otkrivanje počinilaca, jer u suprotnom, kažu, smatraće ih odgovornim za sve te incidente.

Pozvali su građane Pljevalja da ne nasijedaju na jeftine provokacije od bilo koga da dolaze - jer građansko, multietničko i društvo jednako za sve, jedino je na čemu će se graditi Crna Gora i nakon smjene vlasti.

Bombe, terorizam, sijanje straha...

Za ubistva, ranjavanja, bombaške napade, terorizam, sijanje straha i praktično - etničko čišćenje u Pljevljima početkom devedesetih, niko nije odgovarao. Nikada nije ispitano ko je bio politički zaštitnik lokalnih nasilnika, a vjeruje se da bi ta istraga vodila prema ljudima koji su još na vlasti.

Pored sjećanja Pljevljaka na pakao koji su proživljavali, o njemu danas svjedoče samo dvije presude u kojima je Crna Gora praktično priznala terorizam i isplatila materijalnu štetu bez kažnjavanja krivaca.

Vrelo ljeto u gradu pod Golubinjom, ne tako davne 1992. godine, potom i turbulentne 1993, 1994. i 1995. ostavili su nesagledive posljedice na, uglavnom, pripadnike islamske vjere.

Zapaljena muslimanska radnja 1992.
Zapaljena muslimanska radnja 1992.foto: Arhiva Vijesti

U vazduh je odletjelo oko 30 muslimanskih radnji, bombe su osvitale u dvorištima, uniformisane i naoružane osobe su “paradirale” gradom u kojem su na svakom uglu odjekivale četničke pjesme.

U dva navrata, barikadama su blokirani svi prilazi Pljevljima, zauzimani vitalni objekti, širena je nacionalistička propaganda, sijani nepodnošljivi strah i mržnja. Svakog trenutka je prijetilo da se rat iz susjedne Bosne i Hercegovine prenese u Crnu Goru.

Pljevlja su tada napustila brojne porodice Muslimana-Bošnjaka, a umjesto članova paravojnih formacija, hapšeni su aktivisti SDA nad kojima je izvršena brutalna tortura...

Jedino priznanje Crne Gore da su se u Pljevljima dogodili zločini i terorizam su dvije sramežljive sudske presude kojima je obeštećeno nekoliko porodica. U to vrijeme na vlasti bio je jedinstveni DPS i Milo Đukanović.

Bonus video: