Gorjanc Prelević: Ako Veljović neće da radi, neka to prepusti drugome

“Ovo je veoma osjetljiv trenutak za sve i sad je prijeko potrebna policija spremna da radi svoj posao, umjesto da služi privatnim interesima bilo koje političke partije. Građani ne smiju biti prepušteni sami sebi i štititi sami jedni druge”, rekla je direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević

103377 pregleda 888 reakcija 59 komentar(a)
Veljović, Foto: Boris Pejović
Veljović, Foto: Boris Pejović

Svi koji vrše krivična djela iz mržnje ili iz političkih razloga izazivaju nasilje, moraju da budu otkriveni, procesuirani i kažnjeni, poručila je direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević.

“Ovo je veoma osjetljiv trenutak za sve i sad je prijeko potrebna policija spremna da radi svoj posao, umjesto da služi privatnim interesima bilo koje političke partije. Građani ne smiju biti prepušteni sami sebi i štititi sami jedni druge”, rekla je “Vijestima” Gorjanc Prelević komentarišući posljednje incidente i neprocesuiranje njihovih počinilaca.

Ona je poručila da direktor Uprave policije Veselin Veljović treba da podnese ostavku ako ne može da obezbijedi red i mir i da prepusti tu odgovornost drugome.

Ako direktor policije ne može da obezbijedi red i mir, neka podnese ostavku: Gorjanc Prelević
Ako direktor policije ne može da obezbijedi red i mir, neka podnese ostavku: Gorjanc Prelevićfoto: Vijesti

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović, osudio je nasilje koje se dešavalo prethodnih dana, iskazujući zabrinutost, jer su predmet tog nasilja bili pripadnici nacionalnih manjina i politički neistomišljenici, podsjećajući na slučaj napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima juče ujutro.

“Poštujemo i podržavamo reakcije dosadašnjih opozicionih partija, partija nove većine, koje su pozvale pristalice da ne slave više javno, podržavamo to što je reakcija gospodina Dritana Abazovića bila da posjeti Pljevlja i osudi taj napad, ali mislim da treba dodatna odgovornost lidera vladajuće većine i da argumentacija da su to sve provokacije druge političke partije, teško da drži vodu, posebno što su svi ti incidenti urađeni prilično javno”.

Ocijenio je da reakcija državnih organa mora da bude žustrija.

Napad na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima osudile su političke partije i nevladine organizacije, kao i MCP i Islamska zajednica.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da je to napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore: Posljednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja”.

Iz DPS-a odbacuju optužbe da aktuelna vlast na čelu sa tom strankom kreira međunacionalne provokacije i pozvala je državne organe da zaštite mir i imovinu pripadnika manjinskih naroda i svih građana.

Državni službenici agituju za skupove podrške državi

Iz Uprave policije su povodom skupova podrške DPS-u koji su najavljeni kao “skupovi Crnogoraca” i skupovi “za odbranu države”, saopštili da im nije prijavljeno nijedno javno okupljanje u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

“Policija će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti da obezbijedi stabilno stanje javnog reda i mira, ličnu i imovinsku sigurnost svih građana. Uprava policije će postupati u skladu sa zakonom i shodno nalozima nadležnih tužilaštava. Pozivamo građane da poštuju zakonske propise i uzdržavaju se od bilo kog vida nasilja”, navodi se u saopštenju.

Miting podrške državi - radnog naziva “Crna Gora prije svega” zakazan je za nedjelju, dok je za danas zakazan skup na Cetinju, čiji organizatori nijesu poznatI a najavljuju ga kao patriote.

Iz DPS-a ranije su kazali da nijesu organizatori skupa u nedelju, iako iz te partije pozivaju građane da dođu.

Na miting pozivaju i visoki državni i opštinski službenici. Građani su “Vijestima” dostavili fotografije njihovih objava na društveni mrežama.

Tako je direktorica Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane Alma Ljuljanaj Jovićević pozvala na svom Fejsbuk profilu građane “na bunt”. Podijelila je fotografiju sa obavještenjem o “skupu Crnogoraca” u Podgorici 6. septembra na kojoj piše: “Pozivamo sve gradove da dođu u što većem broju, da zajedno izrazimo bunt prema okupatorsko nacionalističkoj vlasti! Crna Gora te zove, nemaš izgovor!”.

Alma Ljuljanaj, objava na Fejsbuku
Alma Ljuljanaj, objava na Fejsbuku

Ljuljanaj Jovićević i Ministarstvo odbrane nijesu odgovorila na pitanja “Vijesti” da li su ovakve poruke primjerene državnim službenicima u uslovima rastućih tenzija.

Iz tog ministarstva odgovorili su povodom objave Andrije Mrdovića koji je napisao “Ko to kaže da je prvi, ne damo te Crna Goro mi bez krvi”, napisavši da ta osoba više od godinu nije pripadnik Vojske Crne Gore: “Njegova služba je prestala 15. avgusta 2019, tako da se na Mrdovića više ne odnose propisi i zakonske odredbe koje se odnose na pripadnike VCG”.

I potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović na Fejsbuk profilu kritikuje opozicione partije koje su dobile većinu na ovim izborima i brine “za državu”.

“Kad nemaš krvnika, majka ti ga rodi! Pizma crnogorska i mržnja, ona čista, najteža - bratska, na koju se lijepo nakalemila četnička ostrašćenost zabašurena pod mantije, izvojevaše danas ‘slobodu’”, jedna je od objava Spičanovićeve na Fejsbuku. Nije odgovorila na pitanja.

Iz DPS-a odbacili su optužbe - da stoje iza incidenata i konstatovali da je „sramno prebacivanje odgovornosti za konstantno potpirivanje međunacionalnih i međuvjerskih sukoba, koje upravo dolazi sa adrese političkog bloka na čijem je čelu Krivokapić i ideologije velikosrpskog nacionalizma čiji je duhovnik Mitropolit”.

Izvršni direktor državnog Montekarga i predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke stranke u Bijelom Polju Muradif Grbović napisao je na Fejsbuku da je Crna Gora trenutno “prva fašistička zemlja u Evropi”.

“Ako ovo nije dno nebeskog naroda šta je?! Crna Gora je trenutno prva fašistička zemlja u Evropi. Već ste uspjeli Dritane (Abazović) i Azbija (Hazbija Kalač) da promijenite Crnu Goru”, napisao je Grbović, uz fotografiju razbijenih vrata na prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima.

Mijo Martinović donirao hiljadu eura islamskoj zajednici

Kandidat za poslanika koalicije “Mir je naša nacija” Mijo Martinović donirao je Islamskoj zajednici u Pljevljima 1000 eura za saniranje štete koju su nepoznati vandali počinili na imovini.

Martinović je osudio vandalski čin i istakao da se radi o klasičnoj egzekuciji Udbe i odlazećeg režima.

“Jasno je čije je ovo djelo i kome ide u prilog podizanje tenzija. Oni su 30 godina kao vlast generisali podjele, razdore i mržnju, i sada, kada su smijenjeni, ponovo potpiruju ono na čemu su 30 godina vladali a što su građani Crne Gore, svih vjera i nacija, u potpunosti prozreli i prezreli”, kazao je Martinović.

IJZ: Koronavirus ne bira

Iz Instituta za javno zdravlje juče su upozorili da svako okupljanje predstavlja epidemiološki rizik.

"Nebrojeno puta smo rekli da svako okupljanje predstavlja epidemiološki rizik. Koronavirus ne bira i toga moramo da budemo svjesni. Niti je nestao, niti se ublažio. Jedini koji drže ključeve uspjeha su građani koji poštuju mjere", objavio je IZJ na Tviteru.

Bonus video: