Uhapšena aktivistkinja DPS-a

Kandidat za poslanika platforme „Crno na bijelo“, Miloš Konatar objasnio je juče da je Milena Orlandić, koja je u ime DPS-a vršila uvid u izborni materijal, pokušala da skloni dva kontrolna kupona sa biračkih mjesta, kako se ne bi slagali sa brojem glasačkih listića

33695 pregleda 524 reakcija 7 komentar(a)
Glasanje (ilustracija), Foto: Shutterstock
Glasanje (ilustracija), Foto: Shutterstock

Predstavnica Demokratske partije socijalista Milena Orlandić, koja je vršila uvid u izborni materijal podgoričke Opštinske izborne komisije, trebalo bi da bude saslušana danas nakon što je sinoć uhapšena i zadržana u policiji, potrđeno je “Vijestima” u Podgoričkom tužilaštvu.

Kako je ranije juče rečeno “Vijestima”, pokušala je da skloni dva kontrolna kupona kako bi izazvala nepravilnosti na glasanju na jednom biračkom mjestu a što bi bio povod za poništenje rezultata glasanja.

DPS je ranije juče objavio da to nije tačno i da je u pitanju namještaljka opozicije.

“Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dao je nalog da se lice M. O. liši slobode zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo uništavanje dokumenata o glasanju i privede drzavnom tužiocu radi saslušanja”, kazala je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Milica Mandić.

U proceduru izbornih žalbi juče se umiješala policija, nakon što su predstavnici opozicije u Opštinskoj izbornoj komisiji Podgorice prijavili pokušaj, kako tvrde, vještačkog izazivanja neregularnosti na pojedinim biračkim mjestima u glavnom gradu.

Kandidat za poslanika platforme „Crno na bijelo“, Miloš Konatar objasnio je juče da je Milena Orlandić, koja je u ime DPS-a vršila uvid u izborni materijal, pokušala da skloni dva kontrolna kupona sa biračkih mjesta, kako se ne bi slagali sa brojem glasačkih listića.

Prijavili zloupotrebe u OIK Podgorica: Goderović i Konatar
Prijavili zloupotrebe u OIK Podgorica: Goderović i Konatarfoto: Boris Pejović

Slučaj je prijavio član OIK-a Nikola Terzić (URA) koji je primijetio da Orlandić uklanja kontrolne kupone, kako bi kasnije prisutni utvrdili da se jedan nalazi ispod njenog stopala, a drugi ispod stolice.

Da je prošao pokušaj Orlandićeve, to bi se smatralo, tvrde, prekršajem i bilo bi poništeno glasanje na biračkom mjestu na Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici.

Policija je juče, kako je potvrđeno “Vijestima”, saslušala članove podgoričkog OIK-a, nakon što je o tome sačinjena njihova službena zabilješka koja je dostavljena istražiteljima. U dokumentu, u koji su “Vijesti” imale uvid, opisuje se šta se desilo.

Iz DPS-a su demontovali navode opozicionih partije, te dodali da je ovo podmetanje, jer se kupon nalazio daleko od predstavnice DPS-a. “Svakom ko poznaje izborni proces je jasno da kontrola materijala ne može mijenjati izbornu volju građana, a naročito ne dva podmetnuta kupona od njih 152 hiljade”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Iz ove partije su dodali i to da zbog pokušaja skraćivanja roka koji je DPS dobio za kontrolu izbornog materijala, osnovano sumnjaju da je ovo “maslo opozicije”.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je pozivao tužilaštvo da hitno reaguje uz poruku da je pokušaj falsifikovanja rezultata glasanja jedno od najtežih krivičnih djela u izbornom procesu, što je jasno definisano u crnogorskom zakonodavstvu.

Tri opozicione liste koje su dobile skupštinsku većinu smatraju da DPS zloupotrebljava pravo žalbe, te da je imao namjeru da prekroji biračku volju građana, tako što će namještenim neregularnostima poništiti glasanje na pojedinim biračkim mjestima. Navode i da je DPS sve zapisnike potpisao nakon zatvaranja birališta.

Službena zabilješka predata policiji
Službena zabilješka predata policijifoto: ND Vijesti

Podgoričkoj opštinskoj izbornoj komisiji sinoć nije stigao nijedan prigovor, dok je DPS kotorskoj i tivatskoj izbornoj komisiji uložio po jedan, rečeno je “Vijestima” iz više izvora.

To ne mora biti konačna situacija, jer postoji zakonska mogućnost da su pritužbe na regularnost izbornog procesa upućene i poštom sinoć do 20 sati, kada je isticao rok za to, objašnjeno je “Vijestima”.

Predsjednik OIK Podgorica Veselin Vukčević rekao je da nijesu dobili ni jedan prigovor.

Kotorski DPS je u prigovoru naveo da je na jednom biračkom mjestu glasački listić ubačen sa kuponom, saznaju “Vijesti”. Zakonom je propisano da tokom glasanja birač ubacuje listić u kutiju a kupon ostaje članu OIK-a.

Sagovornik navodi da je isti prigovor ranije podnijela Liberalna partija, ali da je on odbačen.

DPS je jedan prigovor na glasanje uložio i OIK-u Tivat, ali sagovornik nije želio da kaže da na šta se on odnosi. U Budvi nije bilo žalbi, iako je ta partija izvršila uvid u dokumentaciju.

Konačni rezultati parlamentarnih izbora mogli bi da budu proglašeni najkasnije 14. septembra, ukoliko žalbe na odluke biračkih odbora završe i do Ustavnog suda.

Predstavnik platforme “Crno na bijelo” u Državnoj izbornoj komisiji Milan Goderović kazao je da posjeduju informaciju da se slična situacija desila u Kotoru. “To je još jedna potvrda šablona po kojem radi DPS na organizovan način”, kazao je Goderović.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je pozivao odlazeću vlast da pokaže dostojanstvo i da prihvate poraz, uprkos tome što smatra da se od “kriminalnog režima i lopovskih navika nije moglo ništa uzvišenije i plemenitije očekivati”, nego još jedno krivično djelo. Iz Demokratske Crne Gore su poručili da će protiv DPS-a biti podnijeta krivična prijava.

“Ovo su očajnički pokušaji da se još jednom po ko zna koji put pokrade izborna volja građana, ali to im neće poći za rukom”, saopštile su Demokrate.

Od prigovora do odluke Ustavnog suda

Najkasnije do osam časova ujutro - 14. septembra, DIK je obavezan da proglasi konačne rezultate parlamentarnih izbora, proizilazi iz odredaba Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Partije, koalicije i birači imali su priliku da sinoć do 20 časova ulože prigovor na rad biračkih odbora opštinskim izbornim komisijima, što je 72 sata od zatvaranja biračkih mjesta.

O njihovim prigovorima te komisije treba da odluče u roku od 24 sata, odnosno do 20 časova u četvrtak.

Ako su nezadovoljni odlukom OIK-a, oni se mogu žaliti DIK-u tokom naredna 72 sata, a o toj žalbi Državna komisija je obavezna da odluči u roku od 24 sata.

To je u ponedjeljak 7. septembra, nakon čega postoji mogućnost ustavne žalbe i to samo u slučaju ako je DIK odbio ili odbacio prigovor.

Rok za žalbu je 48 časova od prijema rješenja.

Ustavni sud zatim ima 24 sata da odluči o tome ima li osnova za ustavnu žalbu. Zatim upućuje DIK-u žalbu na izjašnjenje, i čeka 24 sata odgovor. Ustavni sud potom za 48 časova od prijema odgovora DIK-a treba da odluči po žalbi.

Postupak bi, ako se ide dinamikom zakona, treba završiti u 20 časova u nedjelju - 13. septembra, a DIK je dužna proglasiti i utvrditi konačne rezultate u roku od 12 sati od takve odluke. Credit: Nd Vijesti Caption: Službena zabilješka predata policiji - Foto: ND Vijesti Credit: Boris Pejovic Caption: Prijavili zloupotrebe u OIK Podgorica: Goderović i Konatar - Foto: Boris Pejović

Bonus video: