Bojan Baća: Sada ćete gledati kako civilno društvo pobjeđuje partijsku državu

"Ovo što se sinoć desilo u Nikšiću samo je pokazatelj dokle su spremni da idu. Ne samo oni, već i njihove priključne medijske mašine"

25068 pregleda 927 reakcija 25 komentar(a)
Baća, Foto: Privatna arhiva
Baća, Foto: Privatna arhiva

Sociolog i potpisnik platforme "Crno na bijelo" Bojan Baća osvrnuo se na seriju incidenata i medijskih istupa koji su se prethodni dana dešavali u Crnoj Gori. Njegov status na Facebooku prenosimo u cjelosti:

"Ljudi mogu jedno da misle, drugo da govore, treće da rade, i sve je to bitno, ali ovo malo stručne rabote me je naučilo da je istina uvijek u *obrascu* ponašanja. Dobro je sjećam kako je vršen pritisak na LSCG, zatim i na Pozitivnu, a ovo što se radi URA ima identičan rukopis, samo je strašno intenziviran, do nenormalnih granica (upregnut je i cijeli region). Vidite, DPS sada ima kratak timeframe u kome (misli da) može da izvede to što su naumili, tako da nema vremena za inovacije u metodama pritiska, zastrašivanja, kreiranja problema... Koristi se oprobani playbook, ubrzano i panično, tako da postaju aljkavi, i to se vidi.

Po strani što su iste večeri, in a way too convenient manner, vandalizovani i džamija i crkva – ne bi li se napravila pometnja i krvomutnja u svim segmentima društva – u ova dva dana vidimo koordinisanu akciju obraćanja (i kukanja) intelektualaca okupljenih oko Milorada Popovića, Šekija Radončića i sličnih Milovih spodoba koje se obraćaju direktno Dritanu i članovima URA, kao što su to vaktile radili Slavku i LSCG u "Crnogorskom književnom listu". Obrazac ne samo da je zastario, već je identičan, do poslednjeg piona: njihove su "reakcije" kao inicirane incidentima koji su se desili ovih dana, a onda se objašnjava kako URA sa četiri poslanika neće moći da kontroliše "četnike". Ukratko, rezon, priča, argumentacija – identičan obrazac. Sve iz jednog centra, a ne, kako nam se želi predstaviti, iz duše kao zabrinutih intelektualaca/građana.

Ovo što se sinoć desilo u Nikšiću samo je pokazatelj dokle su spremni da idu. Ne samo oni, već i njihove priključne medijske mašine. I ovo im je "plan C": "plan A" je bio da standarno pokradu izbore, "plan B" im je bio da dobiju amin od zapadnih ambasada da ponove izbore na nekoliko biračkih mjesta ne bi li namakli taj 41. mandat. Sve je propalo (zato su neke ambasade onako kurvinski čestitale opoziciji na "broju osvojenih mandata"). "Plan C" je klasično false flag izazivanje haosa koji će ih neminovno dovesti u sukob sa EU, SAD i UK. Ali, dok se to "neminovno" ne desi, poenta je da mi ostanemo prisebni, pribrani i čuvamo jedni druge, posebno komšije drugih nacionalnosti. Jer, kao što rekoh, dok perfidno destabilizuje Crnu Goru, DPS pokušava da igra na kartu "faktora stabilnosti", pa računa da se Zapad trigeruje samo na etnonacionalne tenzije. I to želi da im pruži.

Džaba vam je, drugovi. Crna Gora je odlučila. Preživjela je svakakve spodobe, pa ćemo i vas nesposobne-a-nadrkane fašisoidne aparatčike. A sada ćete prvi put gledati kako civilno društvo pobjeđuje partijsku državu. I to je ono što nam je trebalo sve ovo vrijeme – empatija, solidarnost, snaga društva", napisao je Baća.

Bonus video: