EESK: Nova vlada da nastavi i ubrza proces reformi, kao i put države ka EU

Iz EESK poručuju da ohrabruju Crnu Goru da nastavi sa naporima na evropskom putu i podsjećaju da je uključivanje NVO sektora ključno pitanje u tom procesu

10937 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Foto: EESK
Foto: EESK

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESK) je, kao tijelo koje predstavlja civilno društvo na nivou Evropske unije i podržava i brani demokratsko pravo na glasanje, slobodu govora i izjašnjavanja, sa pažnjom pratio izbornu kampanju i parlamentarne izbore koji su održani u nedjelju, 30. avgusta u Crnoj Gori, saopšteno je iz tog tijela.

"Pozdravljamo preliminarne izvještaje OSCE/ODIHR posmatračke misije, u kojem su izbori ocijenjeni kao kompetitivni, uz mirnu ali i kampanju konfrontacija, te navode da je izborni dan pritekao u miru. EESK sa zadovoljstvom primjećuje da je aktivno učešće lokalnih nevladinih organizacija koje su posmatrale izbore u velikoj mjeri doprinijelo transparentnosti i dobrom upravljanju procesom. Jednako, žalimo što su prazninama u zakonodavstvu i uz manjak nezavisnog medijskog ispitivanja dozvoljene zloupotrebe položaja i državnih resursa", navode u saopštenju Dilyana Slavova, predsjednica Sektora za vanjske odnose u EESK i Lidija Pavić-Rogošić, kopredsjedavajuća u Zajedničkom konsultativnom odboru civilnog društva između Crne Gore i EU (JCC).

EESK poziva na brzo formiranje nove, demokratske vlade koja će nastaviti i ubrzati proces reformi u Crnoj Gori i put države ka EU. Ističu da očekuju od nove vlade Crne Gore, kao predvodnika među kandidatima za članstvo u EU, da dodatno ojača saradnju i partnerstvo sa nevladinim organizacijama u zemlji, konsoliduje i unaprijedi demokratiju i vladavinu prava.

"EESK takođe ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa naporima na evropskom putu i podsjeća da je uključivanje NVO sektora ključno pitanje u tom procesu. U tom smislu, nadamo se da ćemo nastaviti našu saradnju sa Crnom Gorom u sklopu Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Crne Gore i EU (JCC) i radujemo se 14. sastanku koji je predviđeno da se održi do kraja godine".

Bonus video: