Danilović: Uprava policije da obezbijedi skupove na profesionalan način

On ističe da ga, kao dugogodišnjeg poslanika i nekoga ko je bio u dva mandata član Odbora za bezbjednost i odbranu, ali i član Parlamentarne skupštine OEBS-a, zabrinjava "pojavljivanje i političko djelovanje određenih bezbjednosno interesantnih lica na jučerašnjem cetinjskom skupu"

15535 pregleda 12 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Jučerašnji skup na Cetinju protekao je mirno, a policija je bila skoro nevidljiva, a "to bi mogao biti obrazac po kojem se svi skupovi u organizaciji sadašnje opozicije moraju odvijati", kazao je Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore (UCG).

"Očekujem da se tako mirno i nenasilno održi i najavljeni skup u nedjelju na centralnom podgoričkom trgu. Za respekt je borbenost nekadašnje vlasti jer se kao nova opozicija od izborne noći i poraza ponaša agilno i preduzimljivo. Ipak, iako će u bezbjednosnom sektoru, na čelnim mjestima još neko, kratko vrijeme biti neprofesionalci i provjereni DPS kadrovi, od direktora Veljovića i njegovog menadžmenta očekujemo da svako mirno okupljanje nezadovoljnih građana bude ispoštovano do kraja, ali i da se zaštite imovina i javni red i mir. Ovaj kratki tranzicioni period mora biti miran i demokratski", kazao je Danilović.

On ističe da ga, kao dugogodišnjeg poslanika i nekoga ko je bio u dva mandata član Odbora za bezbjednost i odbranu, ali i član Parlamentarne skupštine OEBS-a, zabrinjava "pojavljivanje i političko djelovanje određenih bezbjednosno interesantnih lica na jučerašnjem cetinjskom skupu, među kojima i Brana Mićunovića koji je odavno u "Plavoj knjizi" organizovanog kriminala, a koju nam je svojevremeno predstavio upravo Veselin Veljović aktuelni direktor UP u tehničkom mandatu".

"Ako je za utjehu na istom skupu pojavio se i gospodin Branislav Radulović, predstavnik Savjeta za građansku kontrolu rada policije i ujedno senator Državne revizorske insitucije, pa je za očekivati da u izvještaju sa lica mjesta konstatuje tu zabrinjavajuću okolnost. Pojedini učesnici skupa su vrlo zlokobno poslali poruke javnosti o potrebi transporta traktorima iz Crne Gore pojedinih nacionalnih zajednica, podsjećajući tako na užasne posljedice "Oluje" koju su nad srpskim narodom prije dvadeset pet godina sproveli pripadnici vojnih i paravojnih formacija iz Hrvatske", navodi se u saopštenju Danilovića.

On je poručio da, "bez obzira na skroman broj učesnika i neuračunljivost pojedinaca koji su "ispucavali" mržnju i gnusne prijetnje", policija mora povesti računa o svakom incidentu, kako slične pojave ne bi uzele maha.

"Uprava policije, bez obzira na neku vrstu trenutnog vd stanja njenog menadžmenta, mora djelovati proaktivno i onemogućiti da se nesmetano i bez posljedica širi pogubno zajedničaranje na javnom mjestu bezbjednosno interesantnih lica, senatora, onih koji šalju poruke sa zločinačkom namjerom i nedužnih građana", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: