DFC: Tokom avgusta partije potrošile više od 77 hiljada eura za reklame na Fejsbuku

Oni su objasnili da je Fejsbuk, uoči parlamentarnih izbora, uveo nova pravila političkog oglašavanja na toj društvenoj mreži i u Crnoj Gori, prema kojima su svi politički oglasi morali proći dodatnu autorizaciju oglašavanja, u kojima je moralo biti navedeno da je riječ o političkoj reklami

4486 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Političke partije i izborne liste potrošile su više od 77 hiljada eura za sponzorisanje njihovih postova na Fejsbuku od 4. avgusta do 2. septembra, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra.

Koristeći zvanične podatke Fejsbuka, Digitalni forenzički centar je utvrdio da je u tom periodu najviše novca na reklamiranje potrošila Socijaldemokratska partija 17.973 eura, dok su Socijaldemokrate u istu svrhu utrošile 17.621 euro.

Tabelarni prikaz
Tabelarni prikazfoto: Digitalni Forenzički Centar

Kako su kazali iz Digitalnog forenzičkog centra, slijedi zvanična stranica Aleksa Bečić – Demokrate sa 15.230 i Demokratska partija socijalista 14.634 eura.

Iza njih je Građanski pokret URA sa 8.116, dok je sa stranice Zdravko Krivokapić – Za budućnost Crne Gore na sponzorisanje postova utrošeno 2.336 eura.

"Hrvatska građanska inicijativa na Fejsbuk reklamiranje potrošila je 612 eura, Albanska koalicija jednoglasno 304, Albanska lista 200, Hrvastka reformska stranka 153, a Bošnjačka stranka 102 eura", navodi se u saopštenju.

Oni su objasnili da je Fejsbuk, uoči parlamentarnih izbora, uveo nova pravila političkog oglašavanja na toj društvenoj mreži i u Crnoj Gori, prema kojima su svi politički oglasi morali proći dodatnu autorizaciju oglašavanja, u kojima je moralo biti navedeno da je riječ o političkoj reklami.

"Takođe, oglasi (sponzorisani postovi) morali su imati informaciju ko ih je platio. Zbog tih pravila ovo su bili prvi izbori u Crnoj Gori na kojima je moguće pronaći podatke koliko su partije potrošile novca za reklamiranje na najpopularnijoj društvenoj mreži u našoj zemlji", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: