zamjerke sa zvanične adrese đukanovićeve partije

DPS očekivao da diplomate odigraju za njih

Za ostanak na vlasti oni su očekivali podršku nekih međunarodnih adresa, a vjerovatno i pritisak na URU da uđe u koaliciju s DPS-om, kaže Stevo Muk

73516 pregleda 426 reakcija 30 komentar(a)
“Neće dozvoliti da se ponovi istorija”. Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević
“Neće dozvoliti da se ponovi istorija”. Đukanović i Marković, Foto: Savo Prelević

Za ostanak na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS) je očekivala podršku nekih međunarodnih adresa, a vjerovatno i pritisak na Građanski pokret URA da uđe u koaliciju, rekao je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) Stevo Muk.

DPS je prije dva dana izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da ostane dosljedna, kao što je osam mjeseci ćutala na besprizorno miješanje druge države u naše izbore i na nezabilježen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima. Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu”, navodi se u saopštenju vladajuće stranke.

Diplomate u Podgorici i Briselu nisu reagovale ovim povodom. Oni su prethodno pohvalili to što je izborni dan prošao u mirnoj atmosferi i izrazili očekivanje da će uskoro biti formirana nova vlada koja će nastaviti dosadašnji državni kurs.

Komentarišući kritike sa zvanične adrese partije Mila Đukanovića, Stevo Muk je za “Vijesti” ocijenio da je DPS šokiran ne samo izbornim porazom, nego i činjenicom da je rezultat izbora priznala međunarodna zajednica.

“To govori ne samo o postizbornoj suženoj svijesti rukovodstva DPS-a, već i o očekivanju kako će ostati na vlasti bez obzira na izborni rezultat. Za ostanak na vlasti oni su očekivali podršku nekih međunarodnih adresa, a vjerovatno i pritisak na URU da uđe u koaliciju s DPS-om. Utisak je da se međunarodna zajednica drži fer i neutralno i da joj ne pada na pamet da se miješa u postizborna dešavanja”, rekao je sagovornik.

“Postizborna sužena svijest rukovodstva DPS-a”
“Postizborna sužena svijest rukovodstva DPS-a”foto: Savo Prelević

Aktivista IA podsjeća da je sadašnja vlast prečesto optuživala jedan broj stranih država za miješanje u unutrašnje odnose, a da sada posredno kritikuje međunarodnu zajednicu što se postizborno ne miješa u korist DPS-a.

“Tri političke liste koje su pobijedile na izborima su izbile agumente DPS-a pred EU i NATO, brzim promovisanjem četiri principa nove vlade, potvrđivanjem daljeg ispunjavanja međunarodnih obaveza i isticanjem članstva u EU kao prioriteta nove vlade. Ne bi me iznenadilo da DPS i Đukanović, kao predsjednik, u pozadini deklarativnih priznanja nastave s odugovlačenjem procesa formiranja nove vlade i pokušajem da za koncept neke manjinske vlade po ukusu DPS-a agresivno lobiraju ključne zemlje EU i NATO”, navodi Muk.

Raonić: Mudra spoljna politika je rezultat dugovječnosti vlasti, pa iznenađuje reakcija

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da je poruka iz DPS-a signal koji se izvjesno može tumačiti i kao znak da određeni scenariji koji postoje neće dobiti podršku međunarodne zajednice.

Podjeća da su svi pozitivni pomaci u Crnoj Gori od 1990. rezultat prisustva međunarodne zajednice, a jedan od ključnih razloga dugovječnosti DPS-a, kako navodi, je mudra komunikacija s međunarodnom zajednicom.

“Zato iznenađuje ovako nervozan stav spram međunarodne zajednice, tim prije što je bilo i onih koju su njima išli u prilog u dešavanjima posljednjih dana. Kao država na polovini tranzicionog puta, u regionu kome manjka stabilnost, uloga međunarodne zajednice je ključna i ona je garanat daljih demokratskih procesa”, rekao je Raonić za “Vijesti”.

Preporučujemo za Vas