SDP čeka rasplet

Na sjednici vrha stranke, SDP odbacio svojatanje njihova dva mandata od strane DPS

45517 pregleda 495 reakcija 52 komentar(a)
Ostvareni izborni rezultat ispod očekivanja: sa predaje izborne liste SDP-a, Foto: Luka Zeković
Ostvareni izborni rezultat ispod očekivanja: sa predaje izborne liste SDP-a, Foto: Luka Zeković

Socijaldemokratska partija (SDP) trenutno ne razmišlja o inicijativi Demokratske partije socijalista za formiranje „državotvornog bloka“ u parlamentu, ali ne zatvara vrata za moguće razgovore o učešću u vlasti sa najavljenom većinom, potvrdilo je “Vijestima” više sagovornika iz vrha SDP koji su učestvovali na proširenoj sjednici predsjedništva stranke.

Jedan od njih kazao je da ta partija ne žuri i da čeka rasplet oko formiranja većine kako bi se pozicionirala na crnogorskoj političkoj sceni.

“Osvojili smo dva mandata, malo ali časno i pošteno i ne želimo da nam ih iko svojata. Oko eventualne saradnje sa nekom budućom većinom, odredićemo se naknadno ali naša vrata su otvorena”, kazao je on.

Naveo je da nikakve zvanične ponude ni sa jedne ni sa druge strane zasad nema, ali da je prirodno da ona stiže uvijek od onih koji imaju većinu.

Drugi sagovornik kazao je da je SDP čvrsto na svojim pozicijama kada su u pitanju interesi Crne Gore, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i integracije u EU i „da nas tu ništa ne može pokolebati“.

„Čulo se i da članstvo u nekim odborima želi saradnju sa potencijalno novim vlastima, ali na platformi onog što su nacionalni interesi države. To se prije svega odnosi na dio članstva OO Ulcinj koji je privržen Dritanu (Abazoviću) ali ni ta opcija nije vjerovatna, jer SDP ne želi rizik“, rekao je jedan izvor a potvrdio još jedan.

Jedan izvor iz vrha SDP rekao je da u prtiji nisu sigurni da će URA uspjeti da odoli pristiscima iz većinskog dijela koalicije i da tokom vršenja vlasti odbrani “državne interese”.

Drugi izvor „Vijesti“ rekao je i da je Ranko Krivokapić, nezadovoljan izbornim ishodom, tražio od predsjednice Draginje Vuksanović Stanković da sazove kongres, ali je drugi izvor rekao da ga je ona prva pomenula.

“Ni tu ništa nije sporno ni spektakularno. (Obaveza raspisivanja kongresa nakon održanih izbora) stoji u statutu partije i o tome ne odlučuje predsjedništvo nego Glavni odbor”, kazao je on.

SDP se nakon preksinoćne sjednice predsjedništva ogradio od DPS-a, konstatujući da je ostvareni rezultat ispod očekivanja ali i da su glasovi dati SDP-u “izraz otvorene i iskrene podrške našoj politici“.

„Aktuelna vlast je na izborima dobila 38 mandata i niti jedan više, a mandati SDP-a će, kao i uvijek u ovih 30 godina našeg političkog trajanja, biti isključivo za dobro i progres države Crne Gore, njenih vitalnih nacionalnih interesa“, saopšteno je iz te partije. Šef DPS-a Milo Đukanović je nekoliko puta do sada računao i poslaničke mandate SDP u 40 onih koji su njihovi “tradicionalni partneri”.

Predsjedništvo SDP-a još jednom iskazuje svoju punu podršku “ideji političkih promjena koja će čuvati dostignute rezultate u važnim oblastima državne politike, beskompromisno se zalažući za Crnu Goru kao građansku i sekularnu zajednicu”.

Bonus video: