Hajdari: Kulturi u Ulcinju potreban preporod

Ona je istakla i da program pokreta URA koji se odnosi na oblast kulture predviđa i druge aktivnosti koje bi trebalo da daju njen zamah
51 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2018. 14:24h

Kandidatkinja za odbornicu pokreta URA u Ulcinju zadužena za politiku kulture, Aferdita Hajdari, predstavila je danas ideje za razvoj te oblasti. Po njenim riječima, kulturi u Ulcinju prijeko je potreban novi početak.

“Suvišno je danas u gradu Ulcinju govoriti o značaju i razvoju kulture, kao što je i suvišno govoriti kako se lokalna i državna vlast odnose prema istoriji ovog grada kao i prema njegovoj budućnosti. Kultura predstavlja jedan od najjačih potencijala svake zajednice i pomaže u jačanju identiteta. Zato treba pružiti podršku onima koji su sposobni da je predstavljaju svojom kreativnošću i omogućiti građanima da pošalju jasnu poruku o sebi i vrijednostima za koje se društvo zalaže”, saopštila je Hajdari.

Hajdari je poručila da se Građanski pokret URA zalaže za snažnu i aktivnu ulogu u kulturnom životu grada ali i više investicija u kulturi koje nemaju alternativu i za koje se moraju pronaći sredstva.

“Za nas je neprihvatljivo da Kino sala u centru grada stoji kao ruševina, iako ona na neki način predstavlja simbol današnjih političara, koji ne vide dalje od funkcije. Odmah nakon preuzimanja vlasti snažno ćemo raditi na projektu nove Kino sale. Obzirom da se ne radi o velikom projektu, sigurni smo da ćemo naći potrebna sredstva za njeno finansiranje a vjerujemo i da bi takav projekat podržale i međunarodne institucije kao što je npr. TIKA. Pored Kino sale u centru grada, krenućemo u renoviranje Kino sale u Vladimiru koja je u veoma lošem stanju”, naglasila je Hajdari.

Ona je istakla i da program pokreta URA koji se odnosi na oblast kulture predviđa i druge aktivnosti koje bi trebalo da daju njen zamah.

“Prvi korak je da se osnuje savjet za kulturu, koji je ujedno i zakonska obaveza i da se izradi temeljna strategija za razvoj kulture i očuvanje kulturne baštine. Takođe, kao buduća lokalna vlast radićemo na formiranju gradskog pozorista”, naglasila je Aferdita Hajdari.

Ona dodaje da URA smatra da obogaćivanje kulturnog programa može poslužiti kao dio ukupne turističke ponude a po čemu Ulcinj mora postati prepoznatljiv.

“Takođe smatramo da lokalne institucije treba da daju podršku pojedincima i NVO koje se bave kulturom i koje godinama nesebično stvaraju kulturne sadržaje”, zaključila je Hajdari.

Galerija

Bonus video: