Koliko su plaćeni čuvari vlasti?

Lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović najavio je da će svi koji su učestvovali u nezakonitom angažovanju privatnog obezbjeđenja biti krivično procesuirani

64946 pregleda 473 reakcija 23 komentar(a)
Obezbjeđenje, Foto: Vuk Lajović
Obezbjeđenje, Foto: Vuk Lajović

Punih 75 dana zgrada Opštine Budva bila je pod opsadom, a kordoni privatnog obezbjeđenja, pojačani Interventnom jedinicom policije, sprečavali su predstavnike nasilno smijenjene vlasti predvođene Markom Carevićem i Krstom Radovićem da uđu u zgradu.

Koliko je koštalo nekoliko privatnih agencija za obezbjeđenje, na koji način su angažovane, ko je zaključivao ugovore - tajna je koju odlazeća administracija, na čelu s Nikolom Divanovićem, ne želi da podijeli s medijima.

Iz kabineta Divanovića zvanično je “Vijestima“ saopšteno da nemaju takve informacije.

Ugovori koji su zaključivani biće pod lupom nove uprave, čim se ona bude konstituisala, najkasnije za deset dana.

Da se dokumentacija već uklanja iz zgrade Opštine, kako se spekuliše proteklih dana, “Vijesti“ nijesu mogle dobiti zvaničnu potvrdu.

Od 17. juna, kada je Upravna inspekcija uz asistenciju policije ušla u zgradu i uhapsila tadašnje čelnike Opštine i Skupštine opštine - Carevića i Radovića, novo rukovodstvo je angažovalo dodatno privatno obezbjeđenje, koje je svakodnevno do 30. avgusta u 22 časa bilo u zgradi lokalne uprave, na glavnom i službenom ulazu, te kontrolisalo sve koji namjeravaju da uđu. U noći izbora, nakon što je opozicija proglasila ubjedljivu pobjedu i praktično DPS svela na jednocifren broj odbornika, čime je ova najmoćnija partija u Budvi doživjela nezapamćen poraz, obezbjeđenje je napustilo zgradu. Lider budvanskih Demokrata i drugi na izbornoj listi te partije Mijomir Pejović najavio je da će svi koji su učestvovali u nezakonitom angažovanju privatnog obezbjeđenja biti krivično procesuirani.

Mijomir Pejović
Mijomir Pejovićfoto: Demokratska Crna Gora

“Kao što je poznato, prvo angažovanje privatnog obezbjeđenja je urađeno još u junu, od strane Vladimira Bulatovića, za šta će krivično odgovarati jer je to uradio bez tendera. Time se opseg njegovog devijantnog ponašanja ne završava, već otvara i pitanje crnih fondova iz kojih je to i finansirano“, kazao je u razgovoru za “Vijesti“ Pejović, podsjećajući da je račun Opštine sve vrijeme bio u blokadi, odnosno bila je zabranjena bilo kakva isplata.

On je dodao da je kasnije, u cilju prikrivanja krivičnog djela, “kriminalna grupa” kojoj su se u međuvremenu pridružili Nikola Divanović i Snežana Kuč, formalno angažovala obezbjeđenje kolašinskog DPS-a koje je prvom prilikom “demoliralo Opštinu”.

“Naravno da im neće ništa biti plaćeno, a jedan od osnova za raskid ugovora je njihovo samoinicijativno napuštanje zgrade Opštine u noći izbora, čime su pokazali da njih sve vrijeme nije motivisalo čuvanje imovine, već zabrana opozicionim odbornicima da uđu u prostorije Službe Skupštine opštine. Tu dolazimo do Lidije Zirojević (od većine izabrana za sekretarku SO), koja je situaciju iskoristila da izvrši razbojnički upad u opstinški stan veličine preko 100 kvadrata, iz kojeg će je vrlo brzo nadležne službe najuriti. Dakle, čeka nas puno posla u narednom periodu“, kazao je Pejović.

Koliko je tačno agencija bilo anagažovano tokom dva i po mjeseca blokade, niko ne zna.

Opština je jedino zvanično zaključila ugovor, nakon sprovedenog javnog poziva, s firmom “Bim security”, vrijedan 40.000 eura, čiji pripadnici su i proteklih tri i po godine bili zaduženi da obezbjeđuju i čuvaju upravnu zgradu. Njihovi pripadnici su isključivo bili unutar zgrade, ali ne i na ulazima. “Bim security” je i za vrijeme Carevića na javnom pozivu dobio posao i njihovi službenici su obezbjeđivali zgradu. Međutim, nakon što su Carević i Radović, kao i odbornici DF-a i Demokrata nakon 17. juna uspjeli da uđu u zgradu, nova većina je na sjednici Skupštine opštine donijela odluku da se angažuje dodatno obezbjeđenje.

Od tada na ulazu u zgradu Opštine svakoga dana ujutru bili su kordoni pripadnika privatnog obezbjeđenja - mijenjale su se firme, da bi proteklih mjesec i po uglavnom, što se moglo vidjeti po uniformi, na “čuvanju“ zgrade bili angažovani pripadnici obezbjeđenja podgoričke firme “Respect security” i nikšićke kompanije “Vector system security” koje su registrovane za zaštitu lica i imovine.

Policija ispred opštine
Policija ispred opštinefoto: Vuk Lajović

“Vijestima“ je nezvanično rečeno da je mjesečni ugovor jedne od firmi nešto manji od pet hiljada eura. Pripadnici obezbjeđenja tih firmi bili su angažovani navodno za platu, ne za dnevnice.

Ugovori s firmama nijesu objavljeni na zvaničnom sajtu Opštine, iako su to svakodnevno insistirali i Carević i Radović, kao i odbornici DF-a i Demokrata, koji su tražili da se objelodani koliko novca su dobijali pripadnici obezbjeđenja u vrijeme dok radnici nijesu primali plate.

Nova gradska vlast koja je već dogovorena - predstavnici lista “Marko Bato Carević - Za budućnost Budve”, “Dragan Krapović - Budva je naša nacija” i “URA za sve građane Budve - Crno na bijelo”, najavila je da će odmah objelodaniti svu dokumentaciju, ukoliko volšebno ne nestane iz opštinske arhive.

“Bim security” - “sedam dana u nedjelji, punih 365 dana“

Divanovićeva administracija zaključila je jedino javni ugovor s agencijom za zaštitu “Bim security” koja je bila obavezna da čuva Opštinu “24 sata, sedam dana u nedjelji, od ponedjeljka do nedjelje, punih 365 dana“.

Kada je riječ o obezbjeđenju kancelarije predsjednika Opštine, u kojoj trenutno još sjedi Divanović, prema ugovoru s “Bim security”, pripadnici agencije su dužni da ih čuvaju osam sati dnevno: kancelarije se nalaze na prvom spratu i pripadnici obezbjeđenja moraju biti od 8 sati izjutra do 16 sati popodne i to pet dana u sedmici od ponedjeljka do petka.

Prema ugovoru, na koji je potpis stavio Divanović, “Bim security” mora da kontroliše sve osobe koje ulaze u zgradu i vode evidenciju u skladu s uputstvom iz Opštine.

“Angažovano obezbjeđenje moralo bi da interveniše u slučaju nepristojnih verbalnih ili fizičkih kontakata nastalih u bilo kojem organu, na način da se obezbijedi poštovanje pravila unutrašnjeg reda i sarađuju s nadležnim organima - Upravom policije, Službom zaštite i spasavanja i Službom hitne pomoći“, navodi se u ugovoru.

Bonus video: