Princ Nikola: Nisu potrebni pobjednici i gubitnici, već muškarci i žene spremni da grade ekološku državu

"Želim da čestitam čitavom crnogorskom društvu, počev od njenih građana, na mirnom održavanju ovih izbora koji su bili napeti, kako zbog njihovog značaja, tako i zbog prisustva epidemije"

34125 pregleda 265 reakcija 39 komentar(a)
Princ Nikola Petrović Njegoš, Foto: Boris Pejović
Princ Nikola Petrović Njegoš, Foto: Boris Pejović

Početkom septembra, imajući u vidu odvijanje posljednjih izbora, Crna Gora je pokazala da je demokratska zemlja, dostojna da bude dio Evropske unije, kazao je princ Nikola Petrović Njegoš, saopšteno iz Fondacije Petrović Njegoš.

"Želim da čestitam čitavom crnogorskom društvu, počev od njenih građana, na mirnom održavanju ovih izbora koji su bili napeti, kako zbog njihovog značaja, tako i zbog prisustva epidemije. Moje čestitke takođe idu i našim institucijama i svima onima koji su sarađivali u nesmetanom odvijanju izbora. Time što su omogućili promjenu, ovi izbori imaju moć da ojačaju povezanost svih građana sa svojom zemljom, ali da ojačaju i povjerenje i poštovanje njenih institucija", istakao je princ Nikola Petrović Njegoš.

On je dodao da "svi dijelimo nadu da će cijela politička klasa željeti da kao svoj prioritet postavi poboljšanje životnih uslova naših sugrađana, kao i zaštitu ove izuzetna prirode koja nam je povjerena".

"Pored ovih izbora, Crnoj Gori je potrebna otvorena rasprava o njenoj budućnosti, debata koja je prečesto u sijenci rivalstava. Ova bi rasprava trebalo da uključi sve instance i sve građane. Državi nisu potrebni ni pobjednici, ni gubitnici, već muškarci i žene koji su spremni da zajednički grade ekološku državu na koju nas Ustav i obavezuje, i koja jedina može da obezbijedi poželjnu i održivu budućnost za našu dragu Crnu Goru", rekao je princ Nikola Petrović Njegoš.

Po njegovim riječima, da bi ova rasprava bila konstruktivna, mora se održati u mirnoj atmosferi.

"U ovom trenutku čujem i čitam da incidenti, prijetnje, reakcije na strah zagađuju zemlju. Moja nada i vjerovanje su da su to izolovani događaji i da većina građana Crne Gore želi da živi u miru, u multietničkoj i multikulturalnoj državi gdje se svi osjećaju sigurno. Prisjetimo se, uz osjećaj duboke zahvalnosti, da je crnogorska Skupština velikom većinom, uključujući i tadašnju opoziciju, u julu 2011. izglasala Zakon o rehabilitaciji crnogorske dinastije i njene istorije. Za mene je to, takođe, predstavljalo nadu da je naša zemlja okrenula stranicu prošlosti i krenula u izgradnju moderne države. Nikada više 1918. godina, nikada više ratovi devedesetih , kao ni velike količine mržnje i provokacija koje su ove ratove pratile. Nikada više ni tvoja ni moja smrt ne smije biti jedina alternativa zajedničkom životu na zajedničkom tlu", rekao je princ Nikola Petrović Njegoš.

On je poručio da se ne zaboravi da je siromaštvo ono što rađa ekstremizam i da sveukupni civilizacijski proces podrazumijeva pretvaranje agresivne energije u stvaralčku.

"Mislimo na našu djecu, na našu unučad i na to da je naša kolektivna svijest izgrađena oko poruka poštovanja, ljubavi i mira. Nadam se da će se ova promjena odvijati u mirnoj atmosferi i da će omogućiti ponovno pokretanje privrednih aktivnosti i omogućiti zaštitu svih nas. Živjela Crna Gora", zaključio je princ Nikola Petrović Njegoš.

Bonus video: