"BRZ DOGOVOR OPOZICIJE ČINI STRATEGIJU NEUVJERLJIVOM"

Stojiljković: Podgrijavanjem straha, DPS bi opet podršku Zapada

Ta strategija je, kako ocjenjuje profesor na FPN-u u Beogradu Zoran Stojiljković, sve neuvjerljivija jer se dosadašnja opozicija brzo dogovorila oko zajedničkih principa

59591 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Đukanović i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, Foto: Predsjednik.me
Đukanović i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, Foto: Predsjednik.me

Priča Demokratske partije socijalista (DPS) o svojevrsnoj ravnodušnosti i “izdaji” od strane demokratske međunarodne zajednice ima za svrhu da obnovi podršku Zapada, podgrijevanjem straha, prije svega od širenja uticaja Rusije u regionu i asistencije Srbije u tom poslu.

To je za “Vijesti” ocijenio profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković, navodeći da brz dogovor dosadašnje opozicije tu strategiju čini sve neuvjerljivijom:

“Meta sumnje je zapravo, u izvjesnoj situaciji kohabitacije na vlasti, nova, ‘trodjelna i nepouzdana’ vlast u odnosu na koju su DPS i (Milo) Đukanović u velikoj mjeri istrošen i delegitimisan, ali pouzdan i upotrebljiv partner. No, brz i jasan dogovor unutar izbornih pobjednika oko bazičnih zajedničkih principa i koraka čini ovu strategiju povratka na vlast sve neuvjerljivijom”.

U Srbiji je on (poraz DPS-a) dočekan sa gotovo jednodušnim oduševljenjem, kako u redovima onih kojima... nagovještava demokratsku evoluciju u Crnoj Gori, ali i u Srbiji i regionu, tako i među onima, uvijek u prvom trenutku glasnijima, koji u tome vide povratak Crne Gore nekom mitu o srpskim zemljama i političkom prostoru, daleko od realnosti i preuzetih međunarodnih obaveza Crne Gore”

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je u intervjuu austrijskoj ORF TV saopštio da je oživio “velikosrpski nacionalni projekat, koji pretenduje da obezbijedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo i da je tu Crna Gora prva željena meta velikosprskog nacionalizma”.

“...Nebrojeno puta tokom posljednjih par godina smo to ponovili kao opasnost, nikada ne ističući interes Crne Gore u prvi plan. Dakle, Crna Gora će morati sa tim da se nosi, kao što vidite spremni smo da se nosimo i nakon ovih izbora. Ono što je loše, to je da, ako ta politika nastavi da dalje živi, da se širi, da nesmetano ugrožava suverenost drugih država u regionu, i da na taj način vraća Zapadni Balkan u devedesete godine”, kazao je Đukanović.

Njegova partija je, u međuvremenu, izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

“Od međunarodne zajednice očekujemo da ostane dosljedna, kao što je osam mjeseci ćutala na besprizorno miješanje druge države u naše izbore i na nezabilježen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima. Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu”, saopšteno je iz DPS-a.

Stojiljković je rekao da se tijesan izborni poraz DPS na parlamentarnim izborima u okruženju Crne Gore razumije kao početak kraja trodecenijske vladavine “koruptivnog i klijentelističkog režima personifikovanog u liku Mila Đukanovića”.

Stojiljković
Stojiljkovićfoto: Betaphoto

“U Srbiji je on dočekan sa gotovo jednodušnim oduševljenjem, kako u redovima onih kojima takav izborni ishod nagovještava demokratsku evoluciju u Crnoj Gori, ali i u Srbiji i regionu, tako i među onima, uvijek u prvom trenutku glasnijima, koji u tome vide povratak Crne Gore nekom mitu o srpskim zemljama i političkom prostoru, daleko od realnosti i preuzetih međunarodnih obaveza Crne Gore”, ocijenio je Stojiljković.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta DPS je osvojila 30 mandata, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, “Mir je naša nacija”, čija su okosnica Demokrate, 10 mandata i “Crno na bijelo”, predvođeni GP URA, četiri. Po tri mandata imaju Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Porazu doprinio i animozitet prema svemu iz Srbije

Stojiljković je istakao da je režim Mila Đukanovića u posljednjoj deceniji i gradio svoju poziciju na preuveličavanju opasnosti od obnove velikosrpskog projekta kojim bi Crna Gora nestala kao suverena država, “odnosno bila svedena na vazalni status”.

“Sukob sa SPC i ideja o konstituisanju nacionalne pravoslavne crkve kao konačnom zaokruženju državnog projekta i odvajanju od srpskog kulturnog kruga i tradicije, kao i stvaranje svojevrskog animoziteta prema svemu što dolazi iz Srbije je, prema mome sudu, u značajnoj mjeri i doprinio izbornom porazu DPS”, ocijenio je Stojiljković.

Preporučujemo za Vas