"Zdravo Berane": Obilazak poljoprivrednika je prikrivena predizborna kampanja DPS

Kako su kazali, dva visoka službenika ministarstva ovih dana obilaze poljoprivredna gazdinstva promovišući neobjavljen, njima znan Agrobudžet za 2018. godinu i druge pozive, sistemom "od kuće do kuće", koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja do sada nije koristilo i pored poziva građana da budu više na terenu
6 komentar(a)
Zdravo berane, Foto: Zdravo Berane
Zdravo berane, Foto: Zdravo Berane
Ažurirano: 23.01.2018. 11:04h

Poslednjih mjesec dana građani Berana su svjedoci teške zloupotrebe resursa Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na teritoriji beranske opštine u susret lokalnim izborima u toj opštini, kazali su iz Koalicije "Zdravo Berane".

Kako navode, dva visoka službenika tog ministarstva, Gojko Babović i Vukota Stanišić, otvorili su terensku kancelariju u Beranama, sa ciljem promocije mjera neobjavljenog Agrobudžeta za 2018. godinu, IPA poziva, kreditnih aražmana IRF za poljoprivredne proizvođače, kao i uslova za koncesione aražmane za šumska i rudna bogastva.

"Ove aktivnosti Ministarstva poljoprivrede bi bile poželjne, kad bi se dešavale tokom čitave godine. Ali ovdje se ne radi o tome, već o bezobzirnoj zloupotrebi službenog položaja Rukovodioca Odeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstava Gojka Babovića i Rukovodioca Odeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Vukote Stanišića koji se predstavljaju kao pomoćnici ministra a koriste Ministarstvo poljoprivrede za promociju Demokratske partije socijalista i njihovih satelita uoči izbora u Beranama. DPS je žestoko poljuljan rezultatima rada iz prethodnog perioda, krivičnim prijavama protiv najvećih funkcionera na lokalnom i državnom nivou, odborničkoj listi na kojoj je pet kandidata “Direktora” uzelo socijalna davanja namijenjena najugroženijim slojevima stanovništva. Jedino što im je ostalo je da vrše pritisak i obmanjuju neuko i neobaviješteno seosko stanovništvo onako kako oni misle, uslovljavajući ih glasanjem za DPS kao preduslov za ulazak u mjere namijenjene svim poljoprivrednicima," navode iz Koalicije "Zdravo Berane".

Kako su kazali, Babović i Stanišić ovih dana obilaze poljoprivredna gazdinstva širom opštine Berane promovišući neobjavljen, njima znan Agrobudžet za 2018. godinu i druge pozive, sistemom "od kuće do kuće", koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja do sada nije koristilo i pored poziva građana da budu više na terenu. Jasno je, smatraju u ovoj beranskoj koaliciji, da se ovdje ne radi o podršci poljoprivrednim proizvođačima nego predizbornoj kampanji aktivista DPS i dodaju da "ako su već tako laki u obećanjima, što do sada nisu ispunili ona koja su po nekoliko puta davali na prošlim izborima."

"Što se tiče ovih Javnih poziva, IPARD-a, Koncesionih akata za sve ove pozive karakteristični su specifični uslovi koji moraju biti ispunjeni kako bi se odobrio angažman. Za pristup ovim fondovima nije dovoljna članska karta DPS, SD ili BS, nego niz, često rigoroznih uslova koje treba ispuniti, s obzirom na međunarodnu kontrolu programa. Posebna priča su kreditni angažmani IRF koji se promovišu poslednjih 5 pet godina a vrlo mali broj poljoprivrednih proizvođača je uspio da ih dobije. Sredstva IRF su mogli da dobiju samo mali broj privilegovanih uz intervenciju vrha DPS, A poljoprivrednici su odbijani čak i u slučajevima gdje i Ministartvo formalno garantovalo povraćaj sredstava od 50%. Običnim poljoprivrednicima nije pomagala ni protekcija iz DPS, jer je IRF kreirao uslove koje oni ne mogu ispuniti," ističu iz Koalicije "Zdravo Berane".

Priča oko Koncesionih akata je, smatraju, klasičan vid obmane, jer je za izdavanje koncesije na šumska bogastva neophodna fiskalna ispravnost, kao i minimalan broj zaposlenih i prijavljenih radnika.

Zbog ovih razloga, napominju, u prošloj godini samo jedan privredni subjekat iz Berana je dobio koncesiju na šumska bogastva.

"Taj privrednik sada obećava pojedincima kako će da krčme šumska bogastva na kubike, kao da ih siječe iz svoje šume. Njima sitnice kubik , pet ili deset, njemu milioni eura u džepu, tako da uopšte nije čudno što se odjedanput toliko rastrčao po terenu", dodaju u saopštenju iz koalicije "Zdravo Berane".

Istovremeno, ističu, privilegovani koncesionari dobijaju koncesije na šumska i mineralna bogastva, "bezobzirno uništavajući infrastrukturu puteve i mostove, uopšte ne poštujući koncesione akte i obaveze."

"Mještani dobijaju posječene šume, gubitak izvora, uništene puteve i predizborne posjete tih istih Koncesionara sa predstavnicima ministarstva i obećanja da će se sve u budućem periodu popravit i nadohnadit samo još ovaj put da ih podrže na izborima. I tako od izbora do izbora. Živko Tomović, Šef Područne jedinice Berane sa pojedinim šumarima je Upravu za šume pretvorio u ispostavu Demokratske partije socijalista i lično vlasništvo, ali ovim putem im poručujemo da ćemo se odmah posle izbora sa njima baviti i sve njihove zloupotrebe predati državnom tužilaštvu," zaključuju iz Koalicije "Zdravo Berane".

Bonus video: