Kadić: NKT izgubio i ono malo kredibiliteta, Mugoša i Eraković da ga napuste

"Ako danas Crna Gora ima preko 200 zaraženih na 100.000 stanovnika, onda je na jučerašnjem skupu, ako je vjerovati saopštenju Uprave policije, teorijski bili više od 100 inficiranih. Ako uzmemo da su dnevni kontakti jedne osobe, kada nisu ovakvi masovni skupovi desetak na dan, onda je lako izračunati da bi posjledice sinoćnog skupa mogle biti katastrofalne. Pogotovo ako se uzme u obzir da će te iste osobe u narednim danima u svojim gradovima iz kojih su došli, napraviti još brojne druge kontakte", poručio je Kadić

13364 pregleda 218 reakcija 30 komentar(a)
Sa "Patriotskog skupa", Foto: Savo Prelević
Sa "Patriotskog skupa", Foto: Savo Prelević

Jučerašnjim prisustvom i live uključenjem sa mitinga predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutina Simovića, ministra odbrane Predraga Boškovića i drugih članova NKT ovo, ionako, protivustavno tijelo potpuno je izgubilo i ono malo kredibiliteta i samu svrhu postojanja, saopštio je danas Vuk Kadić, specijalista radiologije, i član ekspertskog tima Zdravka Krivokapića, nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Na Trgu nezavisnosti u Podgorici sinoć je održan skup koji su najavile, kako sebe nazivaju crnogorske patriotske organizacije, bez navođenja nijednog imena niti konkretne organizacije koja stoji iza skupa.

"Isti ti članovi NKT, kao i kolegijum Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) su samo prije nekoliko mjeseci, kada je epidemiološka situacija bila neuporedivo povoljnija nego danas, učestvovanje ljekara u crkvenim molebanima, ocijenili kao ugrožavanje ličnog i javnog zdravlja, gaženje Hipokratove zakletve i unižavanje medicinske struke,. Broj oboljelih i inficiranih danas je neuporedivo veći nego što je bio tada, kao, nažalost i sama stopa smrtnosti. Jedino što u ovom trenutku mogu da kažem je čuvena Ciceronova rečenica „ O tempore, o mores“!", istakao je Kadić.

On je dodao da u ovom trenutku mora reći da čak može da razumije bojazan jednog dijela građana da bi Crna Gora mogla da promijeni svoj politički pravac, premda su doskorašnji opozicioni prvaci, a buduća vlast, više puta naglašavali da za to ne treba biti strahovanja.

"Bojazan jednog dijela građana je tim prije i razumljivija, ako se uzme u obzir da im je decenijama ponavljano da će Crna Gora nestati ako "oni drugi uzmu ili dođu na vlast". I ti strahovi, pogotovo kod snažnije nacionalno opredjeljenih građana, svjesni smo, ne mogu nestati preko noći", kazao je Kadić.

On je rekao i da nemaju ništa protiv, i čak pozdravljaju da građani pjesmom, zastavama i pjevanjem himne iskazuju ljubav prema svojoj državi.

"Ipak, ponavljam nedopustivo je da članovi NKT, pod plaštom patriotizma, ne samo organizuju, nego i aktivno učestvuju u skupu, a do prije dva mjeseca su se po njihovim mjerama i propisima hapsili i odvodili u zatvor svi oni koji bi otišli u prodavnicu, trenirali u parkovima ili sjedjeli na klupama. Svojim, po ko zna koji put, neodgovornim ponašanjem, manipulišući najčistijim ljudskim emocijama, kao sto je ljubav prema domovini, doveli su u opasnost hiljade naših građana. Smatraju vjerovatno da kako oni više nisu i neće biti na vlasti, da građani treba zajedno s njima da nestanu, jer za njih, uvijek je bilo da "država to smo mi" , a nikako svi građani Crne Gore", kazao je Kadić.

Po njegovim riječima, ništa manje skandalozno od prisustva i live uključenja vrha NKT na jučerašnjem mitingu nije ni "podrška okupljanju od strane sekretera ministra zdravlja Nikole Antovića, saopštenja Uprave policije Crne Gore o navodno 50.000 prisutnih i ćutanje vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića".

"Ako danas Crna Gora ima preko 200 zaraženih na 100.000 stanovnika, onda je na jučerašnjem skupu, ako je vjerovati saopštenju Uprave policije, teorijski bili više od 100 inficiranih. Ako uzmemo da su dnevni kontakti jedne osobe, kada nisu ovakvi masovni skupovi desetak na dan, onda je lako izračunati da bi posjledice sinoćnog skupa mogle biti katastrofalne. Pogotovo ako se uzme u obzir da će te iste osobe u narednim danima u svojim gradovima iz kojih su došli, napraviti još brojne druge kontakte", poručio je Kadić.

On je pozvao direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Bobana Mugošu, direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevta Erakovića i sve druge ljekare da odmah napuste, kako je kazao, komrpomitovanu, protivustavnu i od juče štetnu instituciju NKT, te da iniciraju njeno ukidanje i formiranje novog tijela, koje će, kako navodi Kadić, rukovoditi odbranom društva od epidemije koja se ponovo razbuktava.

"Takođe, pozivam direktora KCCG dr Jevta Erakovica da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti protiv njegovih radnika koji su pogazili Hipokratovu zakletvu i povrjedili medicinsku etiku otvarajući parking KCCG za učesnike protesta koji su svojim vozilima stigli iz drugih gradova Crne Gore , a prostorije KCCG koristili kao "skladište" za zastave, barjake i rekvizite kojima su stali kako oni kažu "u odbranu države". Na taj način je usljed galame i sviranja sirena u krugu KCCG prilikom preuzimanja rekvizita je došlo do nedopustivog uznemiravanja najtežih onkoloških pacijenata", zaključio je Kadić.

Bonus video: