ASK pokrenula postupak protiv DPS-a

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, donacije je vratila računovodstvena služba DPS-a, nakon što Janjuševića i Novovića nije pronašla u biračkom spisku

104548 pregleda 638 reakcija 23 komentar(a)
Pokrenut prekršajni postupak protiv DPS-a: Đukanović, Foto: Savo Prelević
Pokrenut prekršajni postupak protiv DPS-a: Đukanović, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je prekršajni postupak protiv Demokratske partije socijalista (DPS) jer je utvrđeno da se dva njena donatora Milić Novović, koji je uključen u biznis sa malim hidorelektranama i Miodrag Janjušević, ne nalaze u biračkom spisku.

Iz ASK-a su “Vijestima” kazali da su kontrolisali 708 donatora DPS-a i da su utvrdili da Miodrag Janjušević, koji je bio davalac priloga DPS-u u iznosu od 600 eura i Milić Novović, koji je dao prilog od maksimalno dozvoljenih 5.000 eura, nemaju biračko pravo.

“Vijesti” su juče objavile da su ove donacije povučene.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, donacije je vratila računovodstvena služba DPS-a, nakon što Janjuševića i Novovića nije pronašla u biračkom spisku.

Iz ASK-a su objasnili da nemaju zakonsko utemeljenje da odrede povlačenje određene donacije partijama.

“Agencija ima zakonsku mogućnost da, kao što je konkretno urađeno, pokrene prekršajni postupak protiv političkog subjekta i odgovornog lica u političkom subjektu”, naveli su iz ASK-a, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li su donacije partiji aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića vraćene po nalogu Agencije.

Dodaju da je Zakonom o finansiranju političih subjekata i izbornih kampanja propisana zabrana političkim subjektima primanja materijalne finansijske pomoći od fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori. Novović je izvršni direktor privatne kompanije “Dekar Energy” koja je ranije od Vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića, te Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“ i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini.

Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama.

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 eura.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla s 3.000 eura, izvršni je direktor dvije firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udio ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije “Igma Grand”.

Iz MANS-a su ranije kazali da se nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija.

“U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je omogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, obezbijedi da te poslove mogu imati i u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svijetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita jer na taj način oni utiču, odnosno finansiraju partiju, koja bi sjutra trebalo da im obezbijedi nastavak svih ugovora”, rekli su ranije iz MANS-a.

Povezani članci

08. Septembar 2020.

Novović povukao 5.000 eura donacije DPS-u

Bonus video: