Vilson o Crnoj Gori: Nepouzdani akteri da ne budu poslati za predstavnike u NATO

"Ovo je izuzetan preokret na izborima i tu ima nekoliko komplikovanih pitanja. Postoji koalicija koja je okupljena i mobilizovana dijelom reakcijom na Zakon o imovini pravoslavne crkve i postojao je interes, ali i podrška, finansijska i druga izvan Crne Gore, kombinovana s onima koji su zaista željeli promjenu u zemlji u kojoj je Demokratska partija socijalista (DPS) bio dio vladajuće koalicije tri decenije"

17728 pregleda 138 reakcija 14 komentar(a)
Vilson, Foto: Screenshot/Youtube
Vilson, Foto: Screenshot/Youtube

Mislim da je ovo znak da Crna Gora ima zdravu demokratiju, saopštio je Dejmon Vilson, potpredsjednik međunarodne nevladine organizacije (NVO) Atlantski savez koja ima ogranak i u Crnoj Gori, a na čijem je čelu Savo Kentera.

"Ovo je izuzetan preokret na izborima i tu ima nekoliko komplikovanih pitanja. Postoji koalicija koja je okupljena i mobilizovana dijelom reakcijom na Zakon o imovini pravoslavne crkve i postojao je interes, ali i podrška, finansijska i druga izvan Crne Gore, kombinovana s onima koji su zaista željeli promjenu u zemlji u kojoj je Demokratska partija socijalista (DPS) bio dio vladajuće koalicije tri decenije", rekao je Vilson za Radio Slobodna Evropa (RSE) odgovarajući na pitanje "kako bi prokomentarisao izbore u Crnoj Gori gdje se očekuje da prosrpska i proruska opozicija formira vladu?"

"Ovo će biti komplikovano, ali mislim da u svakoj zemlji u kojoj postoji ovako tanka margina s ovim se morate nositi, a to je da ne možete praviti dramatične, strateške geopolitičke projekcije zemlje na margini dijela glasova. Mislim da je mjesto Crne Gore u NATO i putu ka EU i mislim da je prilično jaka podrška za to. Mislim da će ovo biti komlikovan proces, gdje će se morati praviti mnogo političkih kompromisa, ali to je bol i ljepota demokratije. Trebamo pustiti da se ovaj proces odigra, trebamo biti od pomoći našem savezniku i nadati se da će reforma i podrška reformi u zemlji ići u procesu stabilizacije i pomoći evroatlantske zajednice. Posmatraćemo veoma pažljivo kako bismo se uvjerili da obaveza koju je Crna Gora preuzela ne bude ugrožena i da akteri koji imaju sumnju i koji su nepouzdani ne budu stavljeni na mjesta koja se tiču bezbjednosti, te ne budu poslati za predstavnike u NATO. Mislim da će biti jako važno za Crnu Goru da pokaže da može da ispuni svoje međunarodne obaveze i da može biti odgovoran partner", istakao je Vilson.

RSE: Pobjednička koalicija je navela kako poštuje međunarodne obaveze, uključujući i one koje se tiču NATO-a. Jeste li imali neke kontakte s njima i kako oni vide tu sadradnju sa Zapadom?

Vilson: Zabrinut sam, ali prihvatam ono što su rekli. Mislim da su ta posvećenost i ta osiguranja jako važna u specifičnom smislu i mislim da ćemo morati biti jako pažljivi prema njima kao partnerima, ali ćemo morati posmatrati i akcije. U prošlosti, kad god je neko iz Atlantskog saveza bio u Crnoj Gori, potrudio se da se sastane sa različitim političkim akterima, ljudima u vlasti, opoziciji, koaliciji, u parlamentima... Nažalost, nekada su naši zahtjevi za susretima bili odbijeni, ali smo i uspijevali da se susretnemo s predstavnicima opozicije. Mislim da će ovo biti komplikovan proces, ali na kraju to je ono što jeste demokratija, kompromis među različitim stajalištima. Cilj je da se zauzme za tzv. normalnu politiku u kontekstu suverene i nezavisne Crne Gore koja je dio NATO alijanse i predvodnik puta ka EU. Mislim da je to nevjerovatan spoj strateških dostignuća te male države i nadam se da će bilo koja nova vlada dobro upravljati onim što je naslijedila u tom smislu, te da će napredovati u onim stvarima u kojima je progres bio usporen unutar zemlje i da će biti dobar partner.

Bonus video: