Iz Višeg bi u Ustavni sud

Naredne godine u starosnu penziju treba da idu Mevlida Muratović i Hamdija Šarkinović, za izbor njihovih nasljednika potrebna podrška 52, odnosno 49 poslanika

24947 pregleda 4 komentar(a)
Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina, Foto: Ustavni sud
Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina, Foto: Ustavni sud

Na konkurs za dvoje sudija Ustavnog suda prijavilo se više kandidata, među kojima su i sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i Ranko Vukić.

Prijave su predali i Jadranka Novaković, rukovoditeljka odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu, kao i savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić, potvrđeno je “Vijestima”.

Dokumenta je predalo i nekoliko advokata, rekao je izvor iz Skupštine, čiji je Ustavni odbor početkom avgusta raspisao konkurs.

Ko je sve podnio prijave - predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Vuković (DPS) nije želio da kaže “Vijestima”, ignorišući pozive i poruku u kojoj je objašnjeno zbog čega ga zovemo.

Sutkinja Mirjana Popović bila je jedan od kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kada na to mjesto početkom 2018. izabrana profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Ivana Jelić.

Skupštinski Ustavni odbor je konkurs za izbor dvoje sudija Ustavnog suda raspisao je 5. avgusta, a rok za dostavljanje prijava bio je 30 dana od objavljivanja oglasa.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Ustavni sud obavijestio je krajem jula Skupštinu da naredne godine dvoje sudija stiče uslove za starosnu penziju i to Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara.

Da bi neko konkurisao za to mjesto trebalo bi da bude ugledni pravnik i da ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina.

Ustavom je propisano da se sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom u drugom krugu glasanja, što je 52, odnosno 49 poslanika. Ta većina u prethodnom skupštinskom sazivu nije postojala. U novom skupštinskom sazivu nakon parlamentarnih izbora, DPS nema potrebnu većinu za formiranje vlasti ali bi mogao odlučivati o izboru sudija US. Zbog problema obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) je v.d. stanje, a nijesu još izabrana ni četiri člana Sudskog savjeta.

Zakonom o Ustavnom sudu propisano je da kada sudiji Ustavnog suda prestane funkcija zbog isteka mandata, a predlagač ne predloži ili Skupština ne izabere na upražnjeno mjesto njegovog nasljednika, Skupština će donijeti odluku o prestanku funkcije sudiji kome je istekao mandat i odluku da on nastavlja da vrši funkciju do izbora novog sudije, ali ne duže od jedne godine. Međutim, Zakonom o penzijskom osiguranju, zaposleni koji stiče pravo na starosnu penziju dužan je da napusti radno mjesto iako je u praksi bilo i suprotnih primjera.

Penzionisanje dvoje sudija moglo bi blokirati rad tog suda koji ukupno ima sedam sudija, a za odlučivanje je potrebna većina od ukupnog broja. To znači da ako ostane petoro sudija, četvoro mora podržati odluku da bi ona bila usvojena. U dosadašnjoj praksi, sudije Milorad Gogić i Miodrag Iličković često se nijesu slagali sa odlukama kolega.

Bonus video: