Raonić: Manjinska vlada nerealna, cilj je razvlastiti DPS

Do saradnje sa partijama manjina moraće doći pri traženju tropetinske većine, smatra Boris Raonić. Mi nećemo da prihvatimo taj model koji je do sada bio u Crnoj Gori predmet nekih ucjena, bez obzira s koje strane dolaze. Mi želimo kroz komunikaciju jasno definisane elemente, kazao je Zdravko Krivokapić

37812 pregleda 190 reakcija 50 komentar(a)
“Prvo da se ispoštuje volja građana”: Sa izbora 30. avgusta, Foto: Boris Pejović
“Prvo da se ispoštuje volja građana”: Sa izbora 30. avgusta, Foto: Boris Pejović

Model Bošnjačke stranke (BS) da se manjinska vlada formira bez Demokratskog fronta (DF) i Demokratske partije socijalista u ovom trenutku je nerealan, jer je sada prvenstvena namjera tri opozicione koalicije da razvlaste DPS, smatra direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

On je za “Vijesti” kazao da bi takva manjinska vlada možda mogla biti moguća u nekim narednim fazama političkog života.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je nedavno saopštio da bi ta partija podržala vladu koju bi činili Demokrate i Građanski pokret URA, bez DF-a i DPS-a, a u koju bi bili pozvani i Liberalna partija (LP), Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD). On je saopštio da će konačan stav zauzeti kada se konstituiše parlament, izaberu poslanički klubovi i kada bude jasno u kom smjeru će ići nova Vlada.

“Sami model BS je nerealan, ma koliko imao utemeljenja i bio na liniji onoga što je SDP saopštavao DPS-u. On će možda biti moguć u nekim narednim fazama političkog života, ali sada kada je prvenstvena namjera tri opozicione koalicije da razvlaste DPS, nije realno očekivati ovakav scenario”, istakao je Raonić.

On je rekao da je mogućnost saradnje dobra, jer će do nje morati doći pri traženju tropetinske većine, koja je u Skupštini potrebna za deblokiranje brojnih institucija.

Bošnjaci imaju tri osvojena mandata, Mir je naša nacija 10, Crno na bijelo četiri, SDP dva, SD tri, LP jedan mandat. To je ukupno 20 mandata, što je u odnosu na ukupnih 81 tek četvrtina i bez DF i DPS bez realne snage.

Da je prvi cilj da se formira većinska Vlada koju konstituišu tri pobjedničke izborne liste zajedno, po mogućnosti sa manjinskim partijama, potvrdili su juče i lideri koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo.

Lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić je kazao da su, “uz svu zahvalnost na povjerenju i podršci kolegama iz Bošnjačke stranke” građani Crne Gore glasali za promjene i da se mora poštovati izborna volja građana.

 “Model BS nerealan”:Boris Raonić -
“Model BS nerealan”:Boris Raonić - foto: Boris Pejović

“A to znači formiranje većinske Vlade koju konstituišu ove tri izborne liste zajedno, nadam se, sa pripadnicima manjinskih partija”, rekao je Bečić.

On je istakao da će, bez obzira na to kakav će biti konačan format djelovanja Bošnjačke stranke, saradnja sa njima će se sigurno unapređivati i biće sve bolja i bolja.

“Naša ruka je ispružena. Ne bih žurio, išao bih redom, tako da ne bih ništa isključivao bez obzira na najave koje imamo. Ja sam čak optimista i očekujem da će partije nacionalnih manjina, ili dio poslanika partija nacionalnih manjina biti dio buduće demokratske vlasti. Mislim da je to neohodno, za to se snažno zalažem”, rekao je Bečić juče na pres konferenciji, na kojoj su predstavljeni principi buduće vlasti.

Istakao je da se nada da je i Sporazum jasna garancija u odnosu na sve eventualne strahove i pripadnicima manjinskih naroda i međunarodnoj zajednici “da je ovo što dolazi i procrnogorski i prograđanski put Crne Gore”.

Upravo Bečićeve Demokrate su nedavno imale sastanak sa predstavnicima BS, na kome je istaknuto da je zajednički prioritet obje partije stabilnost društva, ubrzanje reformi i nastavak spoljnopolitičkog puta Crne Gore.

Raonić je ocijenio da je sastanak lidera Demokrata i Bošnjačke stranke sam po sebi značajan čin, jer se započinje sa dijalogom u državi, koji zbog prevelike moci DPS -a nije bio moguć.

“Na ovaj način počinju da se smanjuju etničke distance, a politički spektar i koaliciona kombinatorika širi sa dosadašnje bipolarnosti. Pri tome partije ideološki bliske, uvezane kroz Evropske narodne partije, prevazilaze dosadašnje razlike i sarađuju po ideološkim principima”, ocijenio je Raonić.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić je juče, odgovarajući na pitanje da im je prihvatljiv predlog Bošnjačke stranke za vladu u kojoj nema DF-a i DPS-a, kazao da u ovom trenutku “razgovaraju i dogovaraju se”.

“Mi nećemo da prihvatimo taj model koji je do sada bio u Crnoj Gori predmet nekih ucjena, bez obzira s koje strane dolaze. Mi želimo kroz komunikaciju jasno definisane elemente, koji su ovdje na ovom stolu. Za koga su prihvatljivi, svi su dobrodošli”, kazao je Krivokapić na predstavljanju sporazuma tri koalicije.

Lider koalicije “Crno na bijelo”, Dritan Abazović, rekao je da treba da rade na tome da afirmišu većinsku volju građana Crne Gore.

“Nama treba stabilna Vlada. Ne trebaju nam nikakve političke avanture u ovom trenutku koji je složen za našu državu. Uspijevamo preko sporazuma da takvu stabilnost postignemo, mislim da su te stvari dobre”, rekao je Abazović.

On je istakao da je manjinskim partijama ruka pružena i da mogu da budu dio nove većine.

„Ako neko misli da će sada nekim sitnim trgovinama uspjeti da se zaštiti od onoga što je radio 15 godina zajedno sa vladajućom partijom, onda mislim da nije baš u pravu“, istakao je Abazović.

Iz SD-a i DPS-a juče nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” šta misle o predlogu BS-a.

Bonus video: