"NEPROFESIONALNO PONAŠANJE"

SNP: IJZ je još jedna državna institucija u službi DPS oligarhije

"Osvježilo je, morate da podnosite račune. Na to vas obavezuju i zakoni sve ove godine"

5484 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da nas je kriza sa epidemijom COVID – 19 podsjetila da u Crnoj Gori postoji "još jedna državna institucija u službi DPS oligarhije pod nazivom Institut za javno zdravlje Crne Gore."

"Svi smo svjedoci neprofesionalnog i na momente bahatog ponašanja čelnih ljudi IJZ, katastrofalnog upravljanja i zlonamjernijh zloupotreba epidemioloških mjera sa elementima krivične odgovornosti, sa jasnim ciljem da ovu državnu instituciju pretvore u udarnu pesnicu DPS-a u predizbornim mjesecima. U jednom periodu, koristeći se dvostrukim DPS aršinima, propisivali su mjere zabrana održavanja litija, posjećivanja i služenja liturgija u hramovima Mitropolije, praćeno hapšenjima običnog naroda, sveštenika i monaha kao i roditelja koji su sa djecom dolazili da pokažu odanost svojoj Crkvi. Tendencioznom zabranom ulaska turistima iz Srbije i Rusije, IJZ je gotovo u potpunosti uništio turističku sezonu i državu Crnu Goru uveo u finansijsku krizu sa mogućim kataklizmičnim posledicama", kazali su iz SNP-a.

Dodaju da je poznato da Institutom za javno zdravlje upravljaju isključivo kadrovi DPS-a, "a on godinama služi kao resusrs za udomljavanje odabranog DPS kadra, koji prima plate daleko iznad plata ostalog medicinskog kadra u Crnoj Gori."

"Plate evropske, a ponašanje i djelovanje na nivou politbiroa. Zato i ne čudi da od gubitka izbora nema pompeznih saopštenja NKT-a (koji se oslanja na IZJZ), a koji je sve vrijeme nastupao kao glavni odbor DPS-a. Državna revizorska institucija je u julu ove godine objavila Izvještaj o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja Instituta za javno zdravlje Crne Gore za 2018. godinu (čak 16 mjeseci od objavljivanja zvaničnih bilansa za tu godinu). U period od 2015-2019. godine, Institut je napravio tek 189.214 eura profita. Za period 2015-2019. godine, IJZ je izgubio milion eura kapitala, a istovremeno su povećali obaveze za 650.000 eura.", saopšteno je iz SNP-a.

Iz ove partije kažu da posebno zabrinjava činjenica da 89 posto prihoda od prodaje, pada na teret troškova zaposlenih (plate i vjerovatno razni bonusi).

"Tokom poslovne 2019. godine samo za plate i ostala lična primanja zaposlenih izdvojeno je čak 3.365.390 eura, a u period od 2015- 2019. godine čak 15 miliona eura! Dakle, 216 zaposlenih u Institutu za javno zdravlje prima prosječno mjesečno 1.300 eura bruto platu. Ako je prosjek 1.300 eura, za očekivati je da direktor i širi menadžment primaju plate u rasponu od 3 do 5 hiljada eura mjesečno. Nema šta – evropski! Sve za plate i privilegije. Kolegama ljekarima i medicinskom osoblju koje krvari u ostalim javnim medicinskim ustanovama treba 4 godine rada da dostignu nivo primanja zaposlenih u IJZ CG. Pravedno? Ni govora! Očigledno da je u Institutu potrebno izvršiti hitnu reviziju finansijskih iskaza za poslovnu 2019. godinu kao i vanrednu reviziju poslovanja u izbornoj 2020.godini. Na taj način bi se na transparentan način pokazalo građanima Crne Gore kako se upravljalo višemilionskim donacijama građana i privrednih subjekata. Taksativan izvještaj o tome kako je novac trošen je obavezan, jer postoji opravdana bojazan da novac nije trošen isključivo namjenski, te da je dio novca od donacija korišten u predizbornim aktivnostima DPS-a. Prema dosadašnjim iskustvima u trošenju novca za očekivati je sa visokom izvjesnošću da je dio novca od donacija završio u džepovima menadžmenta IJZ i članova NKT. Osvježilo je, morate da podnosite račune. Na to vas obavezuju i zakoni sve ove godine", zaključeno je iz SNP-a.

Preporučujemo za Vas