Mandić: DPS se pritajio, u prve redove odbrane isturili lidere manjinskih stranaka

"Nažalost, oni su prihvatili ulogu zadnjeg stuba odbrane poslednjeg evropskog diktatora i dvorske kamarile milionera kojom je okružen", navodi lider NSD-a

50803 pregleda 890 reakcija 104 komentar(a)
Mandić, Foto: Boris Pejović
Mandić, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, pozvao je lidere Demokratske partije socijalista (DPS) da javno saopšte svoje stavove o aktuelnom trenutku i prestanu da "na podmukao način rade protiv većinske volje građana iskazane na izborima 30. avgusta".

Mandić je poručio da svi "moraju da shvate da smo pobijedili" i da tu činjenicu moraju ukalkulisati u svoju politiku.

"Svjedoci smo ovih dana da se DPS pritajio i sakrio u svoje udobne odaje, a da je u prve redove odbrane isturio lidere manjinskih stranaka, svoje dosadašnje koalicione partnere. Nažalost, oni su prihvatili ulogu zadnjeg stuba odbrane poslednjeg evropskog diktatora i dvorske kamarile milionera kojom je okružen. Izgovor za to je da ne mogu DF-u oprostiti neke izgovorene riječi u kampanji i prethodnom političkom djelovanju. Đukanoviću su međutim, kada je trebalo podržati njegovu vlast, mogli oprostiti razna mučenja Bošnjaka, operaciju Lim, akciju Orlov let i brojna druga nepočinstava za koja je bio direktno odgovoran", saopštio je Mandić.

Sigurno je, kako je kazao, sa strane DF-a bilo "i prejakih riječi", ali su one, dodaje Mandić, "izgovorene u samoodbrani jer smo u dugom vremenskom periodu trpjeli udarce sa svih strana."

"Čak i u toj samoodbrani politički predstavnici manjinskih naroda nam nikad nisu bili glavni protivnik u polemici već više sporedni, zato što su kao ključni saveznici DPS-a podržavali svaku akciju protiv nas. A te akcije su najčešće bile brutalne, nečovječne, mi smo hapšeni i proganjani na isti način kao i nekadašnji njihovi lideri s početka devedesetih. Nas nisu slomili, mi nismo poklekli niti pristali da služimo Milu Đukanoviću. Na drugoj strani oni koji su odlučili da mu služe učestvovali su u brisanju naših simbola, imena našeg jezika, izbacanju sa posla naših sunarodnika a nedavno i u napadu na našu Crkvu kroz podršku Zakonu o slobodi vjeroispovesti. U tim dešavanjima mi smo davali izjave koje nam se zamjeraju", navodi Mandić.

On je kazao da se izvinjavaju ako se neko od pripadnika manjinskih naroda zbog tih izjava osjetio neprijatno ili ugroženo, "ali očigledno je da su njihovi politički predstavnici ovaj put svjesno prihvatili ulogu odbrane odlazećeg diktatora i njegove OKG."

"Da li ima nekih razloga i motiva zbog kojih oni i dalje moraju da slušaju Mila Đukanovića mi ne znamo, ali vjerujemo da bi bilo najpametnije da se priključe novoj vladi u demontiranju jednog lošeg i već oborenog režima. Međutim, ako oni lično nisu u mogućnosti da se distanciraju od Đukanovića i rade u interesu onih koje žele da predstavljaju, mi ćemo u novu izvršnu vlast pozvati nove, časne i stručne pripadnike manjinskih naroda koji će nam pomoći da zajednički izgradimo budućnost Crne Gore koja će podjednako biti dobra kako za njih tako i za nas", zaključuje Mandić.

Bonus video: