Ocjene iz Brisela lična karta vlasti

Vujović kazao da je “pri ovakvom stanju zarobljenosti institucija prava naučna fantastika” ispuniti ključne uslove do kraja 2019.
8 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ivan Vujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.01.2018. 07:14h

Crna Gora sa ovakvom vlašću nema nikakvih šansi da ispuni zahtjeve neophodne za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do 2025, osnovna je poruka iz evropske Strategije o proširenju na zapadni Balkan, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

“Ocjene iz dokumenta o 'organizovanom kriminalu i korupciji na svim nivoima vlade i administracije' kao i one o 'snažnom političkom miješanju u oblasti medija' najbolja su lična karta crnogorske vlasti", ocijenio je juče član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

Prema Strategiji u koju su “Vijesti” imale uvid, Crna Gora mogla bi postati članica Evropske unije krajem 2025. godine ukoliko najkasnije do kraja 2019. ispuni kriterijume iz oblasti vladavine prava.

Vujović ocjenjuje da je ispunjavanje svih zahtjeva iz oblasti vladavine prava do kraja naredne godine, kako se sugeriše u dokumentu, “pri ovakvom stanju zarobljenosti institucija je prava naučna fantastika”.

“Srećom, sa novim EU pristupom padaju DPS evropske maske. Posebna je priča obmanjivanje javnosti da će ova Vlada okončati pregovore sa EU do kraja 2020. Takva im je svaka istina o procesu EU integracija”, kazao je on.

Iz Vlade su kazali da će svoje pregovaračke obaveze završiti do kraja mandata, koji ističe 2020.

Vujović je poručio da evropski partneri Crne Gore očekuju, umjesto “manekenisanja po Briselu, konkretne rezultate posebno u borbi protiv korupcije i kriminala”.

Dokument “Kredibilna perspektiva proširenja za zapadni Balkan” trebalo bi da bude predstavljen početkom februara.

U njemu se kao lideri u integracijama ističu Crna Gora i Srbija, jedine zemlje regiona koje zvanično pregovaraju o članstvu.

EK traži od zemalja kandidata da do kraja 2019. ispune kriterijume iz oblasti vladavine prava, uključujući dostavljanje ubjedljivih rezultata.

Crna Gora je do sada isporučila samo početne rezultate u ovim oblastima, upozorila je EU, analizirajući trenutno stanje u ova dva ključna poglavlja.

Bonus video: