Marić: Očekuje se dinamičan parlament sa jakim uticajem

“Sporazum je plod političkog kompromisa, što nam sa jedne strane govori da bi crnogorsko društvo moglo dobiti veći stepen političke ozbiljnosti, a sa druge da treba biti oprezan sa donošenjem zaključaka, jer svaki politički kompromis po pravilu nailazi na razne otpore”, rekao je Marić

14838 pregleda 8 komentar(a)
Marić, Foto: Savo Prelević
Marić, Foto: Savo Prelević

Parlament koji će biti konstituisan nakon izbora 30. avgusta biće dinamičan sa jakim uticajem na donošenje i karakter odluka i rad izvršne vlasti, smatra direktor Centra za građanske slobode Boris Marić.

On je agenciji MINA rekao da je do dolaženje sporazuma, koji su potpisali lideri tri koalicije, koje su osvojile većinu glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, znak je da Crna Gora zrijeva u političkom smislu.

“Sporazum je plod političkog kompromisa, što nam sa jedne strane govori da bi crnogorsko društvo moglo dobiti veći stepen političke ozbiljnosti, a sa druge da treba biti oprezan sa donošenjem zaključaka, jer svaki politički kompromis po pravilu nailazi na razne otpore”, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, potrebno je sačekati sprovođenje sporazuma u život da bi se vidjelo na koji način će funkcionisati crnogorski politički sistem i institucije.

“U svakom slučaju možemo očekivati vrlo dinamičan parlament sa jakim uticajem na donošenje i karakter odluka i rad izvršne vlasti”, smatra Marić.

On je rekao da se može očekivati da će nova Vlada relativno brzo biti formirana.

Naravno, kako je naveo, nije to jednostavan proces i neće biti iznenađenje da nosioci lista naiđu na određene probleme.

“Ali, očekivanje javnosti da se formira nova Vlada je dominantno i bilo koji pokušaj uplitanja parcijalnih interesa ili opstrukcije držim da će biti prevaziđen”, ocijenio je Marić.

On je istakao da su očekivanja od nove Vlade jačanje institucija, posebno antikorupcijske, paket ekonomskih i socijalnih mjera, puna transparentnost rada i javnih finansija i rad na inkluziju crnogorskog društva.

Marić je govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore rekao da su odnosi između vlasti te dvije države išli po “sistemu toplo hladno”.

“Od najboljih kako su ih u jednom trenutku definisali, do prikrivenog ili otvorenog konflikta primarno oko Zakona o slobodi vjeroispovjesti i iz njega izvedene identitetske politike”, naveo je Marić.

On smatra da je zaoštravanje odnosa između Srbije i Crne Gore posljedično imalo prelivanja i na izborni proces u Crnoj Gori.

“Tako da uticaj bilo zvanične Srbije bilo medija iz Srbije, na izborni rezultat u Crnoj Gori postoji. Ovo je za posljedicu imalo homogenizaciju prosrpskog biračkog tijela”, kazao je Marić.

On je dodao da sa stanovišta daljih procesa ostaje da se vidi, da li se radilo o trenutnoj strategiji zaštite srpskih interesa u Crnoj Gori ili se radi o dugoročnoj strategiji zasnovanoj na identitetskim politikama.

Marić je rekao da za Crnu Goru važno ono što predstoji, a to je da se odnosi u regionu moraju graditi uz puno poštovanje suvereniteta, i građenje dobrosusjedskih odnosa.

“Prvim najavama pobjednici izbora afirmišu demokratske principe i garantuju puni državni suverenitet, što će morati i konkretno da dokažu jednom dijelu crnogorke javnosti”, smatra Marić.

Govoreći o eventualnom učešću manjinskih partija u novoj vlasti, Marić je rekao da je tim strankama mjesto u vlasti, jer tako mogu u potrebnoj mjeri artikulisati svoje potrebe.

On smatra da kako god da odluče predstavnici manjinskih stranaka to treba poštovati i ostaviti otvorena vrata izvršne vlasti.

Marić je naveo da pitanje regionalnih odnosa ima poseban značaj i biće potrebno neko, ali ne dugo vrijeme, da nova crnogorska vlast dokaže svoju posvećenost dobrosusjedskim odnosima.

“U odnosu na smjernice iskazane potpisanom platformom i naravno uz realizaciju istih možemo se nadati dobrom razvoju odnosa sa susjedima”, zaključio je Marić.

Bonus video: