URA: Slučaj Miloša Marovića najbolje govori o crnogorskom pravosuđu

"Marović je, dakle, ubo premiju. Pokrao državu, a da plijen nije vratio, zatvorsku kaznu je izbjegao i sada će moći slobodno da šeta Crnom Gorom, kao svaki drugi uzoran građanin”, kazali su iz GP URA

11653 pregleda 12 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Činjenica da je Miloš Marović, sin bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, danas i zvanično slobodan čovjek, najbolje govori o crnogorskom pravosuđu, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Iz te partije reagovali su povodom zastare kazne na koju je mlađi Marović osuđen, a koja je danas stupila na snagu. ,,Učešćem u nezakonitoj prodaji zemlje u selu Prijevor, Marović je Opštinu Budva oštetio za oko milion i četristo hiljada eura. Sa tužilaštvom se nagodio da robija godinu dana, a u istražnom zatvoru proveo je mjesec dana. Crnogorsko tužilaštvo mu je sporazumom napravilo još jedan ustupak - da državi plati tek 380 hiljada eura. Marović je, dakle, ubo premiju. Pokrao državu, a da plijen nije vratio, zatvorsku kaznu je izbjegao i sada će moći slobodno da šeta Crnom Gorom, kao svaki drugi uzoran građanin”, kazali su iz GP URA.

U toj partiji smatraju da je tom odlukom Viši sud Crne Gore poručio građanima da ih, u slučaju da rade na štetu države, umjesto kazne, čekaju podrška, razumijevanje i ruke ispružene za dogovor: ,,Slučaj Svetozara i Miloša Marovića testirao je pravosuđe Crne Gore, a ispit nije položilo. Nadležni su se pokazali kao korumpirani i nesposobni, a institucije – po ko zna koji put, kao prva linija odbrane režima, ali i funkcionera DPS-a”.

Kako su istakli, do danas se u crnogorskom pravosuđu ništa nije promijenilo. ,,Realnost u kojoj je Slavoljub Migo Stijepović, i nakon afere Koverta, i dalje generalni sekretar predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, baš kao ni nedavna presuda Kotorskog suda, prema kojoj život vrijedi tek 120 sati društveno-korisnog rada ne najavljuju da bi do promjena i moglo da dođe, ukoliko se ne promijene kadrovi i na funkcije odlučivanja ne dođu časni, pošteni i sposobni ljudi. To će biti prioritet nove vlasti, jer isključivo uspostavljanje pravne države uz beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i insistiranje na neselektivnoj pravdi, može Crnu Goru vratiti na put vladavine prava”, zaključili su iz GP URA.

Bonus video: