Nurković ćuti o disciplinskim mjerama

Agencija ranije utvrdila da su direktori “Monteputa” i “Montenegro erlajnsa” prekršili Zakon o sprečavanju korupcije

19175 pregleda 10 komentar(a)
Nurković, Foto: Savo Prelević
Nurković, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva više od dvije sedmice ćuti o tome da li je i koje disciplinske mjere donijelo protiv čelnika dvije kompanije - Jonuza Mujevića iz “Monteputa” i Vlastimira Ristića iz “Montenegro erlajnsa”.

Agencija za sprečavanje korupcije je prethodno utvrdila da su oba direktora prekršila Zakon o sprečavanju korupcije.

Odluka u slučaju Mujevića objavljena je početkom jula. Agencija je utvrdila da je u redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2018. i 2017. godinu propustio da prijavi oko 45.000 eura svojih i prihoda svoje porodice.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da dostavi tačne i potpune podatke.

Odluka u slučaju Ristića donijeta je sredinom maja.

Agencija je u tom slučaju utvrdila da je tadašnji član Odbora direktora “Aerodroma Crne Gore” a sadašnji direktor “Montenegro erlajnsa” prekršio Zakon jer je istovremeno bio izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik privrednog društva. On je bio izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik “Icecoma” i ovlašćeni zastupnik “Algoritma”.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od dana imenovanja napusti fotelje u privrednim društvima.

Kazne za kršenje Zakona u oba slučaja iznose do 2.000 eura.

Agencija je 21. avgusta objavila tabele s podacima o razrješenjima i mjerama koje su izrekli organi na osnovu njenih odluka.

U dijelu koji se tiče izrečene mjere, u slučaju Ristića stoji obavještenje da će “organ vlasti – Ministarstvo saobraćaja koje predlaže člana Odbora direktora preduzeti mjere”.

U dijelu koji se tiče podataka o mjerama koje su izrekli organi vlasti na osnovu odluka Agencije, a među kojima je i slučaj Mujovića, navodi se da je “organ vlasti proslijedio odluku ASK Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kao ovlašćenom predlagaču na dalje odlučivanje, uz obavezu da Vladu u što kraće vrijeme obavijesti o preduzetim mjerama i radnjama”.

U prvom slučaju kao upisani datum stoji 19. maj, a u drugom 30. jun. “Vijesti” su poslale pitanja o mjerama protiv dvojice javnih funkcionera resoru Osmana Nurkovića krajem avgusta.

Agencija organu vlasti dostavlja odluku radi pokretanja postupka razrješenja, suspenzije ili izricanja disciplinske mjere.

Zakonom je propisano da je organ vlasti dužan da o preduzetim mjerama obavijesti Agenciju u roku od 60 dana od prijema njene odluke.

Javni funkcioner koji je, na primjer, razriješen zbog kršenja Zakona ne može vršiti javnu funkciju, odnosno poslove državnog službenika u periodu od četiri godine. Ovo se ne odnosi se na javnog funkcionera koji se bira neposredno na izborima.

Bonus video: