EPCG nekretnina u Novom, Brkovićeve firme nisu platile struju

Za izmirenje ovog duga tužena “Vektra Boka” je po osnovu protokola o plaćanju garantovala hipotekom za prostor površine 211 kvadrata u Herceg Novom

14546 pregleda 72 reakcija 12 komentar(a)
Brković, Foto: Luka Zeković
Brković, Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu firme “Vektra Boka” u reorganizaciji, u vlasništvu kontroverznog biznismena Dragana Brkovića, i time potvrdio presudu Privrednog suda kojom je objekat površine 211 kvadrata u katastarkoj opštini Topla u Herceg Novom, pripao Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) zbog neplaćenih računa za struju dviju Brkovićevih firmi.

“Vektra Boka” je od 2012. godine ostala dužna 242.047 eura za neplaćenu struju EPCG, odnosno tadašnjoj funkcionalnoj cjelini Snabdijevanje, ali i Brkovićeva druga kompanija “Vektra Jakić” dodatnih 167.992 eura.

Za izmirenje ovog duga tužena “Vektra Boka” je po osnovu protokola o plaćanju garantovala hipotekom za prostor površine 211 kvadrata u Herceg Novom.

Procijenjena vrijednost spora pred prvostepenim Privrednim sudom bila je 1. 057. 735 eura, a tu presudu u korist tužioca - Elektroprivrede donijela je sudija Dijana Raičković 15. juna ove godine.

Vijeće Apelacionog suda, kojim je predsjedavala Katarina Đurđić, odbilo je žalbu “Vektra Boke” kao neosnovanu.

S obzirom na to da tužena Vektra Boka nije poštovala odredbe protokola iz polovine 2012. godine, shodno ugovoru o hipoteci, sproveden je postupak vansudske prodaje kojom je EPCG nakon 10 javnih pokušaja prodaje, kupila objekat za 560.000 eura.

EPCG je uzalud ranije od suda tražio izlučenje ove nepokretnosti iz stečajne mase Vektra Boka i da se da potvrda da je elektroenergetska kompanija vlasnik. Zbog toga je državna energetska kompanija pokrenula posebni parnični postupak pred Privrednim sudom.

Stečajni postupak bio je otvoren u Vektri Boka jedan period, počev od 12. juna 2015. godine, a posljednjih par godina se sprovodi plan reorganizacije u tom preduzeću.

Većinski vlasnici “Vektra Boke” su firme biznismena Dragana Brkovića “Vektra Montenegro” sa 59,45 odsto akcija i “Vektra Investments” sa 33,34 odsto akcija. Brković je 2007. kupio bivše hotelsko - turističko preduzeće “Boka”, ali je utvrđeno da nisu ispunjene ugovorene i investicione obaveze.

Imajući u vidu da je tokom prvostepenog postupka EPCG dokazala pravo svojine, Apelacioni sud je utvrdio da je Privredni sud “pravilno postupio kada je zaključio da su ispunjeni kumulativno propisani uslovi iz člana 112. Zakona o svojinsko-pravnim odnosima za predaju predmetne nepokretnosti”. Utvrđeno je da potraživanje EPCG nije naplaćeno, zbog čega je krajem septembra 2014. godine zaključen ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, nakon sprovedenog postupka vansudske prodaje. Objekat procijenjene vrijednosti od 1.057.735 eura, Elektroprivreda je vansudski kupila za 560.000 eura.

Bonus video: