"Nama odgovara da se vidi ko je to nezakonito sticao u ovoj državi"

Vuksanović Stanković: Pozdravljamo Sporazum, ali da vidimo primjenu

"Mi ne sumnjamo u dobru volju Krivokapića, Bečića i Abazovića, vezano za taj Sporazum, ali dozvolite da imamo određenu dozu političke rezerve, kako će se implementirati u praksi", navodi ona

25227 pregleda 79 reakcija 79 komentar(a)
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Za Socijaldemokratsku partiju u sporazumu o principima nove vlasti, koji su potpisali lideri tri koalicije nema ništa sporno, ali želi da vidi kako će se on primjenjivati u praksi, ocijenila je predsjednica te stranke Draginja Vuksanović-Stanković u emisiji "Intervju" na RTCG.

"Mi ne sumnjamo u dobru volju Krivokapića, Bečića i Abazovića, vezano za taj Sporazum, ali dozvolite da imamo određenu dozu političke rezerve, kako će se implementirati u praksi", navodi ona.

Podsjeća da su lideri Demokratskog fronta biračima obećavali da će, kad dođu na vlast, između ostalog skratiti himnu, preispitati članstvo u NATO savezu.

"Ukoliko zaista postoji spremnost da se te ideološke razlike stave po strani i da se ni u jednom momentu ne dovede u pitanje državotvornost Crne Gore, pa da se u centar dešavanja svi počnemo zajedno baviti ekonomskim temama, kako bismo oslobodili institucije sistema, onda to može da ide u nekom dobrom pravcu", poručila je Vuksanović - Stanković.

Ona je na pitanje da li će SDP biti u postizbornoj Vladi te tri koalicije, kazala da u ovom trenutku ne može odgovoriti, jer nije poznato kako su oni zamislili taj budući koncept Vlade.

Vuksanović - Stanković tvrdi da iz SDP-a do sada nijesu razgovorali sa tročlanom koalicijom, ali ni sa DPS-om o postizbornoj saradnji.

"Ono što je sigurno, bez obzira da li će SDP biti dio vlasti ili u opoziciji, je da ćemo uvijek biti spremni da podržimo sva ona zakonska rješenja za koja smatramo da su dobra, da ne podržimo ona koja nijesu dobra i u konačnom da budemo konstruktivni i ponudimo naš prijedlog kako bi to trebalo da bude", ocijenila je predsjednica te stranke.

SDP će, kako je kazala, pomoći novoj vlasti u reviziji svih ekonomskih odluka prethodne vlasti.

"Veliki je broj štetnih ugovora po interese Crne Gore i građane. Najviše se tiču valorizacije resursa koji su otuđeni od građana", poručila je Vuksanović - Stanković.

Ona je ocijenila kako je veoma važno da se svaki štetni ugovor poništi.

"Rok za poništenje ugovora je bezgraničan, odnosno ne zastarijeva. I jako je važno da se građanima vrati ono što im pripada i SDP će tome dati puni doprinos", kazala je Vuksanović - Stanković.

SDP će podržati i Zakone o lustraciji i porijeklu imovine, čije je donošenje najavila nova parlamentarna većina.

"Nama vrlo odgovara da se vidi ko je to nezakonito sticao u ovoj državi i sve to što je nezakonito uzeto da se vrati građanima", navodi ona.

SDP će, kako je kazala, uvijek dati svoj doprinos i podržati rješenja za koja smatra da su dobra kako bi se deblokiralo v.d stanje u pravosuđu.

Komentarišući prijedlog vladike Budimljansko-nikšićkog Joanikija da eksperti Srpske pravoslavne crkve urade novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ona kaže da se postojeći ne može ukinuti, već samo usvojiti izmjene i dopune na predlog Vlade, ili poslanika.

"U jednoj sekularnoj državi nedopustivo je da Crkva daje instrukcije kako da se donose zakoni i miješa u postupak donošenja, pored jasno propisane procedure za to. Mi nijesmo ni Iran, ni Avganistan pa da nam vjerske zajednice uređuju naš zakonodavni sistem", poručila je Vuksanović - Stanković.

Preporučujemo za Vas