Ibrahimović: Maliciozno je optužiti manjine da se vode ličnim interesima

Nije došlo ni do kakvih promjena u posljednjih nekoliko dana kada je riječ o eventualnom učešću BS u vlasti. Postoje i oni koji još ne prepoznaju Crnu Goru kao multietničku i multuvjersku državu, koja daje jednake šanse svim građanima

55162 pregleda 484 reakcija 59 komentar(a)
Ibrahimović (desno) sa kolegama, Foto: Boris Pejović
Ibrahimović (desno) sa kolegama, Foto: Boris Pejović

Funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović kazao je da njihov stav oko učešća u novoj vlasti nije promijenjen, ali je izbjegao de kaže da li je bilo neformalnih kontakata sa liderima tri koalicije koje predstavljaju novu skupštinsku većinu.

On je ponovio zalaganje za formiranje manjinske vlade o čemu su, kako je podsjetio, razgovarali sa Demokratama.

Da li je BS bliže mogućnosti oko eventualne saradnje i učešća u budućoj vlasti sa tri koalicije?

Važno je još jednom naglasiti da nije bilo zvaničnih poziva za razgovor, odnosno da nije došlo do ni do kakvih promjena u posljednjih nekoliko dana kada je riječ o eventualnom učešću BS u vlasti.

Građani Crne Gore će u Bošnjačkoj stranci uvijek imati iskrenog i pozdanog partnera. Dokazali smo da se nismo igrali nacionalnim i državnim interesima, već smo ostali čvrstvo na putu očuvanja nezavisne i evroatlantske Crne Gore.

Mi smo se i 2016. godine jasno odredili, ne za beneficije i visoke pozicije u vlasti, čak smo i odbili ponudu da naš predsjednik partije bude premijer, već smo smatrali da je odbrana državnosti Crne Gore prioritet, a što se brzo pokazalo i ispravnim. To je jedan veliki kapital politike Bošnjačke stranke i odgovornog pristupa rukovodstva BS, a sve to je rezultat odgovorne i kvalitetne saradnje sa građanima. Najbolju potvrdu ovakve politike imali smo prilike da vidimo na posljednjim izborima, kada je BS dobila najveću podršku od osnivanja naše stranke.

Osim nastavka procesa integracija koji bi bili vaši osnovni principi/zahtjevi?

Bošnjačka stranka kao državotvorna partija će nastaviti da se zalaže za sve one društvene vrijednosti koje će dovesti do prosperitetnijeg građanina. Prije svega, treba nastaviti na jačanju ekonomije i razvoja sjevera, posebno onih mjesta gdje žive Bošnjaci i drugi manjinski narodi. Insistiramo i insistiraćemo na demokratizaciji društva, vladavini prava, nastavku započetih reformi, umanjenju socijalnih razlika i stavranju uslova za smanjenje migracionih tokova, posebno sa sjevera i seoskih područja.

Ibrahimović
Ibrahimovićfoto: Bošnjačka stranka

Šta znači poštovanje posebnosti Bošnjaka i Bošnjačke stranke, šta vam je DPS suštinski pomogao sem upliva u mnoge profitabilne resore u vlasti?

Najvažnija je percepcija građana, a ne pojedinaca i neostvarenih analitičara. Smatramo posebnim doprinos BS, ali i naših koalicionih partnera, posebno od obnove nezavisnosti, to što imamo znatnije učešće Bošnjaka i ostalih manjinskih naroda u društvenim i političkim procesim Crne Gore, kao i veću zastupljenost u institucijama sistema. Ono što je evidentno, postoje i oni koji još ne prepoznaju Crnu Goru kao multietničku i multivjersku državu, koja daje jednake šanse svim njenim građanima.

Eklatantan primjer za devijacije u društvu je upravo nacional-šovinističko targetiranje Bošnjaka i ostalih manjina, da uzimaju nekome nešto, da ne zaslužuju pozicije koje pokrivaju i do onog najmalicioznijeg, da se manjine vode samo ličnim interesima. Naravno, u našem društvu većinsko je mišljenje upravo suprotno od onog koje nije dobronamjerno, jer smo uspjeli da zajedno sa našim koalicionim partnerima, da ne samo Bošnjake i ostale manjinske narode, već i svakog građanina Crne Gore integrišemo u društvene procese naše domovine.

Da li je bilo neformalnih kontakata sa liderima tri koalicije o vašem mjestu u institucijama sistema?

Crnogorska javnost je upoznata da smo u razgovoru sa Demokratama, a sve u skladu sa izbornom voljom građana, dali prijedlog manjinske Vlade. U tom modelu, Demokrate bi bili okosnica Vlade, uz učešće koalicije Crno na bijelo, sa ili bez manjina, što oslikava izbornu volju dvije trećine građana, koji su dali prednost proevropskoj, evroatlantskoj Crnoj Gori i gdje bi sve proevropske i prograđanske partije podržale takvu Vladu, što uz dvotrećinsku podršku u parlamentu garantuje deblokiranje procesa u našoj državi i dovelo bi do bržeg rješavanja nagomilanih problema.

Bonus video: