"javni servis u uređivačkom i mendžerskom smislu uzurpiran od strane partijski instaliranih ljudi"

URA: Osuđujemo svaki vid govora mržnje i crtanje meta novinarki Duški Pejović

“O tome da je RTCG partijski uzurpiran od strane DPS-a sud su dale i međunarodne novinarske organizacije ali i poruke iz Brisela. U najvećem dijelu intervjua novinarska pitanja su bila potpuno legitimna ali ono što se javnom servisu nipošto ne smije desiti jesu olake, neprovjerene, nevjerodostojne kvalifikacije prema bilo kojoj grupi ili bilo kojem građaninu”, navodi Jevrić

12887 pregleda 364 reakcija 22 komentar(a)
Jevrić, Foto: Crno na bijelo
Jevrić, Foto: Crno na bijelo

U Građanskom pokretu URA oštro osuđujemo svaki vid govora mržnje i crtanje meta novinarki “javnog servisa” Duški Pejović nakon intervjua sa predsjednikom naše partije Dritanom Abazovićem, saopštio je danas Bojan Jevrić, šef Medijskog tima GP URA.

On kaže da takve radnje koje izlaze iz okvira demokratskog i zakonski prihvatljivog izraza nadležni treba pod hitno da procesuiraju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“Svaka institucija u zemlji, pa i javni servis i novinari koji bi trebalo da rade u interesu javnosti i građana moraju biti spremni kako na pohvalu tako i na kritiku javnosti. To je nešto na čemu svako demokratsko društvo počiva i nešto čemu se moramo učiti kako bi preispitivali svoje javno djelovanje i ispravljali svoje eventualne greške i propuste. Međutim, ono što iskače iz garantovanog prava svakog pojedinca da ima stav povodom bilo kojeg fenomena u društvu i pređe u otvorene prijetnje i mržnju treba zakonski procesuirati. Posebno kada se radi o medijima”, naglasio je Jevrić.

On navodi da je dobro što je intervju gospodinu Abazoviću na javnom servisu otvorio prostor da javnosti da odgovore na medijskom terenu koji pripada svim građanima Crne Gore a koji je nažalost u uređivačkom i mendžerskom smislu uzurpiran od strane partijski instaliranih ljudi.

“O tome da je RTCG partijski uzurpiran od strane DPS-a sud su dale i međunarodne novinarske organizacije ali i poruke iz Brisela. U najvećem dijelu intervjua novinarska pitanja su bila potpuno legitimna ali ono što se javnom servisu nipošto ne smije desiti jesu olake, neprovjerene, nevjerodostojne kvalifikacije prema bilo kojoj grupi ili bilo kojem građaninu”, navodi Jevrić.

On je ustvrdio da je javni servis – RTCG svih ovih godina trajanja nesmijenjenog režima bio predmet političke i propagandne igrarije i da je otet od njegovih stvarnih vlasnika – građana Crne Gore i da se u takvom ambijentu profesionalizam ne može ni očekivati.

“Stoga najave novoformirane većine u cilju reformisanja ovog medija u istinski javni servis koji će biti na usluzi građanima a ne bilo kojim političkim grupacijama ne treba dočekivati na nož i karakterisati miješanjem u njegovu uređivačku politiku. Posebno ne u ovoj fazi kada su te najave samo na deklarativno potpuno ispravnom nivou”, zaključio je Jevrić.