"djelovaćemo amandmanski"

Rakočević: U jeku korona krize funkcineri kolašinske vlasti sebi vraćaju visoke plate, povećavaju i boravišnu taksu


Rakočević podsjeća da je vladajuća koalicija na čelu sa Bulatovićem, u jeku pandemije, kupila i škodu od 32000 eura. "Toliko o skromnosti i racionalnom odnosu izvršne vlasti, dok je zakonodavna sa druge strane odlagala sjednice i time onemogućavala usvajanje značajnih odluka za građane pravdajući odlaganje drastičnim porastom broja oboljelih u gradu, kojih je bilo svega četvoro"

12007 pregleda 48 reakcija 12 komentar(a)
Rakočević, Foto: Demokrate
Rakočević, Foto: Demokrate

Odbornik Demokrata Kolašin, Vladan Rakočević tvrdi da su odbornici vladajuće koalicije DPS-GB-SD sebi vratili visoke plate, nakon što su u maju mjesecu donijeli Program privremenih mjera za ublažavanje posledica nastalih usled korona virus krize, kojim je između ostalog predviđeno smanjenje plata za funkcionere i rukovodni kadar na period od 90 dana.

"Sada naprasno odlučuju da sebi opet vrate visoke plate. Očito ih je lažna skromnost držala prije izbora i to smanjenje je služilo kao predizborni trik, doduše narod se ovoga puta nije dao prevariti", kazao je Rakočević.

On je napomenuo da već sada zdravstvena situacija u Kolašinu prevazilazi onu iz vremena usvajanja Programa kada u gradu nije bilo oboljelih.

"Vremensko trajanje ove mjere ni izbliza nije dovoljno za prevazilaženje krize, te tako izvršna vlast u Kolašinu ne pokazuje ni promil spremnosti da u ovom trenutku produži Program mjera koji se odnosi na umanjenje plata. Možda je ovo i svojevrsna kazna građanima za loš izborni rezultat DPS-GB-SD. Demokrate će podnijeti amandman kako bi se mjere štednje nastavile naredna tri mjeseca", kaže se u saopštenju.

"Toliko o skromnosti i racionalnom odnosu izvršne vlasti, dok je zakonodavna sa druge strane odlagala sjednice i time onemogućavala usvajanje značajnih odluka za građane pravdajući odlaganje drastičnim porastom broja oboljelih u gradu, kojih je bilo svega četvoro. Zapravo su nesloga unutar partija na vlasti kao između koalicionih partnera glavni razlog", kaže se u saopštenju.

Kako tvrdi Rakočević, kada se opet nađe zajednički interes kao što je vraćanje visokih plata onda se sve razlike zaborave i nakaradne odluke usvajaju.

"Funkcioneri Opštine Kolašin očito su namjerni da i dalje sebi dodjeljuju nepristojno i nezasluženo enormne lične dohotke. Pandemija COVID-19 nije promijenila njihovu partitokratsku bahatost, tako da je neočekivano tražiti od njih da shvate ozbiljnost situacije i sve opasnosti što ih sa sobom nose razmjere socijalno-ekonomske krize koja tek u Kolašinu dolazi", kazao je Rakočević.

On je kazao da je žaosno da u situaciji kad je, nažalost, već veliki broj ljudi u Kolašinu ostao bez posla ili su im zarade umanjene u velikom opsegu- funkcioneri nisu spremni da umanje sebi nepristojno velike lične dohotke na

"Postoji jedna još gora stvar: DPS-GB-SD koalicija na vlasti očito nema nikakav operativni plan kako da Kolašinci i Kolašin prebrode krizu koja nadolazi, a sa kojom se ne može uporediti ništa loše sa čim smo se dosad sretali", tvrdi Rakočević.

"Nasuprot tome, vladajuća struktura, od koje se mnogo očekivalo, je opet razočarala Kolašince, a posebno one koji se bave turizmom, djelatnošću od koje većina građana živi. Predlagač je opet pokazao maćehinski odnos prema skoro svim svojim građanima odnosno turističkim poslenicima, predlažući da se iznos boravišne takse poveća sa 0.60 odnosno 0.80 eura kako je bilo predviđeno ranijom Odlukom na 1.00 euro. Zato pozivamo odbornike da odbiju ovaj Predlog jer svako povećanje u ovoj situaciji nije popularno bez obzira o kojem je iznosu riječ. Kada situacija bude bolja, onda se i o ovoj temi može razgovarati", zaključio je Rakočević.

Preporučujemo za Vas